Едва 28-годишен, когато кариерата на много тенори тепърва започва, той

...
Едва 28-годишен, когато кариерата на много тенори тепърва започва, той
Коментари Харесай

7 любопитни факта от пъстрия живот на Хосе Карерас

Едва 28-годишен, когато кариерата на доста тенори занапред стартира, той към този момент има зад тила си 24 основни функции в разнообразни спектакли в Европа и Северна Америка и е пял на четирите най-големи оперни подиуми в света.

Преди тъкмо 10 години Хосе Карерас отпразнува своя 50-годишен празник на сцена, а идната година за последно ще излезе пред българска аудитория.

Прочутият испански тенор ще изнесе последния си концерт на 11 май в зала "Арена Армеец ". Бляскавият театър ще бъде последното Adios с нашата страна.

Музикалното завещание на Жозèп Карерас и Кол (на каталонски Josep Carreras i Coll), фамозен по света като Хосè Карèрас, в действителност не би могло да се мери като полезност.

Един от Тримата тенори (заедно с Лучано Павароти и Пласидо Доминго), прочут с Пучиниевите и Вердиевите си партии, Карерас оставя ярка диря в света на класическата музика и освен.

Разберете някои любопитни обстоятелства за Карерас, някои от които бележат повратни точки в живота му.

1. Хосе Карерас е роден на 5 декември 1946 година в Барселона. Най-малкото от три деца в фамилията, той разказва детството си като щастливо и изцяло нехайно.

За родителите му обаче то коства големи старания, поради тежкото икономическо положение на Испания по това време. Семейството емигрира в Аржентина през 1951 година в търсене на по-добър живот, само че това се оказва несполучлива крачка и се връщат в Испания година по-късно.

2. От дребен Карерас забавлява хората с песните си, в това число клиентите във фризьорския салон на своята майка.

3. Първото обществено осъществяване на Карерас - La donna è mobile, той прави едвам осемгодишен. На 11 година към този момент се изявява в реномирания барселонски спектакъл "Лисеу ", в опери на Мануел де Фая и Пучини.

4. Срещата с Монсерат Кабайе. През 1970 година, когато е единствено на 27 година, дебютира в централни функции в "Набуко " (Верди) и "Норма " (Белини). В "Норма " Карерас притегля вниманието на изпълнителката на основната роля, сопраното, към този момент починалата, Монсерат Кабайе, която го кани да пеят дружно в "Лукреция Борджия " на Доницети – това е първият огромен триумф на Карерас.

5. Моментът, който прекатурва живота му. През 1987 година на върха на кариерата си Хосе Карерас заболява от левкемия. Лекарите му споделят, че шансът да оцелее е едно към 10, само че той оцелява след присаждане на костен мозък и изтощителна химиотерапия.

Година по-късно, през 1988 година, основава фондация за битка с левкемията, която дава ново измерение и цел на живота му. Много от концертите и рециталите, които прави, са с благотворителна цел и средствата са предопределени точно за самодейностите на Международната фондация за битка с левкемията "Хосе Карерас ".

6. Голямото завръщане. През 1990 година концертът на тримата тенори в Рим е умислен точно като благотворителна самодейност, само че е и методът, по който Лучано Павароти и Пласидо Доминго го приветстват още веднъж на оперната сцена.
 Тримата тенори Тримата тенори
7. На мястото на Фреди Меркюри. През 1992 година пее на Олимпиадата в Барселона, на мястото на изпълнителя, отишъл си от този свят година по-рано.

Хосе Карерас е притежател на доста оценки за своето творчество – измежду тях: Златен орден на каталунското държавно управление (1988), "Принц на Астурия " (1991) и други. На 22 септември 2006 година открива във Фуенлабрада спектакъл, който носи неговото име.

За последно той пя пред българската аудитория в зала 1 на НДК през 2015 година - година преди да навърши 70-годишния си празник.

Не пропускайте да се насладите на музиката и гласа на Хосе Карерас на 11 май 2019 година Диригент на бенефисния концерт ще бъде огромният испански диригент, почитан по целия свят - Давид Хименес.

Билети за концерта могат да се закупят в мрежата на Ивентим, както и онлайн на цени от 50 до 110 лева и ВИП места за 180 лева

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР