Едва 18 трансплантации са извършени от началото на годината у

...
Едва 18 трансплантации са извършени от началото на годината у
Коментари Харесай

Само 18 трансплантации са извършени от началото на годината у нас

Едва 18 трансплантации са осъществени от началото на годината у нас. Над 900 души са в листата на чакащите. От доста време страната ни е на последно място в Европа по брой на трансплантирани пациенти на 1 млн. население. В знак на благодарност и признателност към донорите и техните фамилии 11 рози бяха посадени в Розовата градина на София.



Трудно ли се взима решението да дариш органите на близкия, който одеве си изгубил?

Георги остава вечно на 21, само че избавя живота на четирима.

" Когато знаеш, че можеш да окажеш помощ на хора, даже и непознати, решението е доста елементарно. Виждаш по какъв начин животът продължава. Виждаш директния резултат от решенията си ", споделя Александър Николов - брат на Георги.

Николай губи живота си ненадейно. Трима не престават напред след решението на околните му. Съпругата му знае, че той би желал точно това.

" Какъв човек беше той - страховит човек - има бели хора, той беше подобен ", споделя Десислава Николова - брачна половинка на Николай.

Мъчително е да чакаш да бъдеш избавен - Огнян Ганчев от дълго време е получил своето второ сърце, само че помни упованието.

" Когато влязох в листата, просто го изживях, просто лекарите при тези данни не ми даваха повече от две години живот и представете си две години, почваш да броиш наопаки и какъв брой е трудно като виждаш към този момент края ", споделя Огнян Ганчев.

Само 11 са разпознатите донори тази година. Причините:

" Част са в самите лечебни заведения, и в работата на нашите сътрудници интензивни лекари, част от тях са организационни, зависещи от управленията на лечебните заведения ", споделя доктор Димитър Илиев - зам.- изпълнителен шеф на ИА " Медицински контрол ".

Един донор може да избави 8 индивида. Това са вероятните разкази за живота, които трудно постепенно се описват у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР