Едностранните действия по отношение на търговията от дадена страна членка

...
Едностранните действия по отношение на търговията от дадена страна членка
Коментари Харесай

Неприемливо: Брюксел заклейми забраните за внос на зърно от Украйна

Едностранните дейности във връзка с търговията от дадена страна членка на Европейския съюз са неприемливи. Това оповестиха от Европейската комисия, откакто Полша и Унгария не разрешиха импорт на зърно и други храни от Украйна, с цел да защитят локалните си селскостопански браншове. Земеделският министър на България Явор Гечев уточни, че също обмисля опцията.
България ще опита да забрани вноса на украинско зърно
След като нашествието на Русия блокира някои черноморски пристанища, огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, създадено в Европейския съюз, в последна сметка останаха в централноевропейските страни заради логистични усложнения, удряйки цените и продажбите за локалните фермери.

Въпросът сътвори политически проблем за ръководещата полска националистическа партия „ Право и правдивост “ (PiS) в година на изборите, защото разгневи хората в селските региони, където поддръжката за PiS нормално е висока.

Запознати сме със известията на Полша и Унгария по отношение на възбраната за импорт на зърно и други селскостопански артикули от Украйна “, сподели представител на Европейската комисия в изказване по имейл. „ В този подтекст е значимо да се подчертае, че комерсиалната политика е от изключителната подготвеност на Европейски Съюз и затова едностранните дейности не са допустими “.

В изказването си Еврокомисията акцентира, че е от решаващо значение да се координират и съгласуват всички решения в границите на Европейския съюз в сложни времена.

Говорителят на полското държавно управление Пьотр Мюлер сподели пред държавната осведомителна организация PAP, че държавното управление е в непрекъснат контакт с Европейската комисия по въпроса и че възбраната е допустима заради уговорка за сигурност.

Полша и Унгария са въвлечени в дългогодишни спорове с Брюксел по въпроси, в това число правосъдната самостоятелност, медийните свободи и правата на ЛГБТ. И на двете са арестувани евросредства заради опасения по отношение на върховенството на закона.

Министърът на земеделието на Украйна Микола Солски акцентира, че едностранните решения са неприемливи. Министерството съобщи в събота, че полската възбрана опонира на съществуващите двустранни съглашения за експорт и прикани за диалози за разрешаване на казуса.
Транзит
Полската възбрана, която влезе в действие в събота вечерта, ще се ползва и за преноса на тези артикули през страната.

Държавната новинарска организация Укринформ заяви, че украинските и полските министри би трябвало да се срещнат в понеделник в Полша и директното съглашение ще бъде в центъра на диалозите.

Министърът на земеделието на Полша Робърт Телус беше представен да споделя в неделя, че възбраната е нужна, с цел да

отвори очите на Европейски Съюз за обстоятелството, че са нужни спомагателни решения, които ще разрешат на продуктите от Украйна да навлязат надълбоко в Европа, а не да останат в Полша “.

Забраната ще продължи до 30 юни, оповестиха от финансовото министерство.

Украйна нормално изнася по-голямата част от своите селскостопански артикули, изключително зърно, през своите черноморски пристанища, деблокирани през юли в сходство със съглашение сред Украйна, Турция, Русия и Организация на обединените нации.

Това съглашение би трябвало да изтече на 18 май и Москва уточни предходната седмица, че може да не бъде удължено, в случай че Западът не отстрани пречките пред износа на съветско зърно и торове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР