Едногодишната война в Украйна остави дълбоки белези - включително върху

...
Едногодишната война в Украйна остави дълбоки белези - включително върху
Коментари Харесай

Politico: Дълбоките екологични белези от войната в Украйна

Едногодишната война в Украйна остави дълбоки белези - в това число върху естествения ландшафт на страната.

Конфликтът унищожи големи площи земеделска земя, изгори гори и унищожи национални паркове. Пораженията върху промишлените уреди доведоха до мощно замърсяване на въздуха, водата и почвата, което изложи жителите на токсични химикали и нечиста вода. Заради постоянния обстрел на Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, рискът от нуклеарна повреда към момента е огромен.

Общият брой на случаите на увреждане на околната среда надвишава 2300, заяви министърът на околната среда на Украйна Руслан Стрилец в изказване за „ Политико “. Неговото министерство прави оценка общите разноски на 51,45 милиарда $ (48,33 милиарда евро). От тези документирани случаи 1078 към този момент са предадени на правоприлагащите органи, съгласно Стрилец, като част от напъните да се потърси правосъдна отговорност от Москва за нанесени екологични вреди.

Редица неправителствени организации също са се присъединили в документирането на екологичните последствия от спора за да дават данни на интернационалните организации като Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, с цел да им оказват помощ да дефинират целите на инспекциите или да посочат регионите с по-висок риск от замърсяване. Сред тях е PAX, мирна организация, основана в Нидерландия, която работи с Центъра за осведомителна резистентност (CIR), с цел да записва и без значение да ревизира случаите на екологични вреди в Украйна. Досега тя е проверила 242 такива случая.

" Разчитаме основно на това, което е документирано, и на това, което можем да забележим ", споделя Вим Цвайненбург, началник на план за филантропично разоръжаване в PAX. Информацията идва от обществените медии, сметки в публичните медии и сателитни фотоси, след което се ревизира без значение. " Това също по този начин значи, че в случай че там няма никой, който да го запише... ние не го виждаме ", сподели той. " Това е толкоз огромна страна, тъй че се водят боеве на толкоз доста места и безспорно пропущаме неща. "

След приключването на спора данните биха могли да оказват помощ да се дефинира " какво е належащо във връзка с почистването, отстраняването и възобновяване на засегнатите региони ", сподели Цвайненбург.

Възстановяване на зелената среда

Въпреки че някои планове за запазване на околната среда - като да вземем за пример възобновяване на делтата на Дунав - не престават макар войната, множеството действия по запазване на околната среда са спрени.

" Много е мъчно да се приказва за избавяне на други типове, в случай че хората, които би трябвало да го създадат, са в заплаха ", споделя Оксана Омелчук, специалист по околната среда от украинската неправителствена организация EcoAction.

Тя добавя, че това надали ще се промени в близко бъдеще, като показва, че околната среда е затрупана с мини.

Особено наранени са земеделските земи, които пречат на земеделските стопани да употребяват нивите и нечистата почва, съгласно Цвайненбург. Това " може да окаже въздействие върху продоволствената сигурност " в дълготраен проект, сподели той.

Когато става въпрос за старания за неутрализиране на мините, жилищните региони са с по-висок приоритет, което значи, че може да отнеме доста време, с цел да се обезопасят още веднъж естествените зони.

Според Омелчук забавянето ще " попречва осъществяването на всевъзможни планове за възобновяване и запазване на типовете ". И, несъмнено, цялостното възобновяване на природата на Украйна няма да е допустимо, до момента в който " съветските войски не изоставен територията ", сподели тя.

Междувременно Киев разчита, че правосъдното дело, което води против Москва, ще се трансформира в евентуален източник на финансиране за възобновяване на страната и оздравяването на нейния повреден ландшафт и екосистеми. Той също по този начин се обръща към касите на Европейски Съюз. С цел да подкрепи възобновяване на околната среда след съветската инвазия, през юни Украйна стана първата страна отвън Европейски Съюз, която се причисли към програмата LIFE - финансовия инструмент на Европейски Съюз за околната среда и климата.

По-рано този месец комисарят по околната среда Виржиниус Синкевичюс разгласи скица на стойност 7 млн. евро, наречена " Инициатива Феникс ", която да помогне на украинските градове да се възстановят екологично и да свърже украинските градове с градове от Европейски Съюз, които могат да обменят опит в постигането на индиферентност във връзка с климата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР