Едно време в Техеран масово носеха къси поли, в Кабул

...
Едно време в Техеран масово носеха къси поли, в Кабул
Коментари Харесай

Когато в мюсюлманските страни носеха къси поли


Едно време в Техеран всеобщо носеха къси поли, в Кабул имаха прически като на момчетата от Бийтълс, а в турските класни стаи не се виждаха никакви забрадки. Имаше и такива времена. " Преди шериатът да токсини всичко ".

Гамал Абдел Насър е очевидно развеселен. Така най-малко го демонстрира едно видео, снимано през 1958 година, в което елегантно облеченият египетски президент споделя пред огромна аудитория какво му бил споделил неотдавна водачът на " Мюсюлманското приятелство ". Думите му били: " Всички дами в Египет би трябвало да носят забрадки! ". " Отвърнах му по този начин: Та това ще ни върне в Средновековието! Твоята щерка следва медицина и не носи никаква кърпа, а ти искаш да накарам 10 милиони дами да се забраждат ", споделя Насър във въпросното видео, а цялата зала се превива от смях.

Имало едно време...

Клипът е качен на страницата на една група във Facebook, основана през декември 2017 под името " Преди шериатът да токсини всичко " (Before Sharia Spoiled Everything), споделя немският вестник " Ди Велт " в обява по тематиката и написа, че задачата на хората, проведени в тази група, е да напомнят за съществуването на мощно изразени всемирски трендове в редица мюсюлмански общества. Както оповестява " Ди Велт ", още в самото си начало групата се радва на растяща известност и отбелязва мощен приток на нови членове, които постват семейни фотоси, изпращат отрязъци от вестници и списания, разказват лични мемоари - като доказателство за това, че преди огромната вълна на реислямизация западният стил на живот е бил необятно публикуван в техните страни.
Редакцията предлага
Много от фотосите демонстрират училищен класове от селските региони на Турция, където през 30-те години на предишния век не е имало нито едно момиче със кърпа. Или млади дами в Техеран и Кайро, облечени по модата на 1960-те години - с къси поли и разпуснати коси. Други фотоси са запечатали фамилни тържества, на които съвсем всеки има пред себе си чаша с вино или бира, а по плажовете младите дами се разхождат разголени. Снимки от Алжир, правени през 1970-те години, демонстрират ученички и възпитаници, чийто външен тип по нищо не ги отличава от европейските им връстници, споделя „ Ди Велт “.

По-нататък изданието ни среща с един от основателите на Фейсбук-групата - швейцарския адвокат от турски генезис Емра Еркен, който споделя, че е живял в Турция до 1979 година и че до тогава въобще не бил виждал хиджаб: „ В детството си, несъмнено, съм виждал обичайните забрадки на дамите от селата, само че тези мантии, които покриват дамата от глава до пети, съвсем не се срещаха едно време в Турция “, казва Еркен пред " Ди Велт " и изяснява, че основаната от него Фейсбук-група има за цел да обори тезата, съгласно която в мюсюлманския свят секуларизмът е бил публикуван единствено измежду привилегирования градски хайлайф. В тази връзка „ Ди Велт “ показва, че таман през 1979, когато Еркен напуща Турция, в Иран стартира Ислямската гражданска война, а в Афганистан - нахлуването на Съюз на съветските социалистически републики. Малко по-късно в Турция е осъществен боен прелом, който довежда до усилване на религиозните трендове в страната.

" По различен метод стоят нещата в Турция "

Който преглежда фотосите, поствани във Фейсбук-групата „ Преди шериатът да токсини всичко “, непроменяемо се пита какво ли се е случило с всички тези мъже, дами и деца, които се усмихват от фотографиите, написа " Ди Велт " и още веднъж дава думата на Емра Еркен: „ Мнозина избягаха от Афганистан, от Иран емигрираха огромен брой всемирски настроени хора, а тези, които останаха в страната, бяха принудени да се нагодят към новите условия. По различен метод стоят нещата в Турция - там всемирски настроените хора надалеч не са изчезнали от градските среди. Но доста се усили броят на тези мюсюлмани, които са последователи на шериата “, споделя Еркен.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР