Едно от обясненията за успехите на китайската държава е, че

...
Едно от обясненията за успехите на китайската държава е, че
Коментари Харесай

Професор съветва да черпим опит от Китай в е-образованието


Едно от обясненията за триумфите на китайската страна е, че тя постоянно е възнамерявала дълготрайни политики, които не са оставали единствено на книга, споделя проф. Захари Захариев
(снимка: персонален архив)

Най-прекият път за повишение на качеството на българското електронно обучение и ускорение на индустриалната цифровизация е да почерпим от софтуерния опит на Китай в това отношение, съобщи проф. доктор Захари Захариев, специалист по връзките сред Китай и България.

Той напомни, че от две години има открита настояща кредитна линия за развиване на връзките сред България и Китай в размер на 1,3 милиарда евро – запас, който остава на практика необработен до през днешния ден.

Въпреки че китайските вложения в България нарастват през последното десетилетие, страната ни е надалеч от потребление на опциите за пълноценно асимилиране на опита на Китай за постигането на пробив в областта на технологиите, дигитализацията и стопанското развиване. Осмислянето и усвояването на китайския софтуерен прогрес и експертиза е от основно значение, счита професорът.

Провеждането на съществено изследване и всеобхватна осведоменост на институционално равнище в България по отношение на опита на Китай биха помогнали в тази тенденция, като би трябвало да се изследват опциите за съдействие и с разнообразни китайски компании, опериращи у нас. „ Постигнатото до този миг е извънредно незадоволително ”, сподели специалистът.
още по тематиката
Според проф. Захариев, построяването на 5G мрежата в нашата страна е допустимо най-краткият път за решение на стоящите пред българското общество и пред страната проблеми за дигитализацията на бизнеса и за по този начин нареченото електронно ръководство.

Негово предложение е да се проведат серия от кръгли маси по тематиката и да бъде учреден българо-китайски център за високи технологии с съответен акцент върху капацитета от опциите, които носи съдействието с китайски софтуерни колоси.

„ Едно от обясненията за триумфите на китайската страна е, че тя постоянно е възнамерявала дълготрайни политики, които не са оставали единствено на книга, а са били като предписание прецизно и сполучливо изпълнявани и прилагани ”, разяснява проф. Захариев.

Конкретен образец за това и за убеждението му, че България би трябвало да си сътрудничи по-засилено с Китай, е че в тази комплицирана пандемична обстановка китайската стопанска система се възвръща доста бързо. При спад на международната стопанска система от към 4,4%, Китай през предходната 2020 година осъществя растеж от 2,1%, по данни на Международния валутен фонд и Световната банка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР