Едно от най-сладките изкушения през есенно-зимния сезон за много от

...
Едно от най-сладките изкушения през есенно-зимния сезон за много от
Коментари Харесай

Хранителна стойност на тиквата

Едно от най-сладките изкушения през есенно-зимния сезон за доста от нас е печената тиква. Освен че може да е по този начин ароматна и вкусна обаче, тя може да бъде и извънредно потребна. Въпреки честия спор дали е плод или зарзават, обичаната тиква към този момент се появи на пъстрия есенен пазар.

Тиквата е жанр растение от семейство Тиквови. Стъблото и доближава до забележителните 4-5 метра. Има огромни листа с дълги и кухи дръжки. Както при по-голяма част от културните растения, тиквата се среща в разнообразни сортове, с огромно многообразие във формата и цвета (оранжев, жълт, бял, кремав) на плодовете.

Предполага се, че историята на тиквата стартира в Перу преди към 5000 години. Индианците са първите хора, които са се занимавали с развъждането на културното растение. В Европа през XVI за първи път Христофор Колумб век придвижва тикви. Не след дълго те са популяризират из целия континент.

Тиквата е по този начин ценена най-много поради богатата си хранителна стойност, мощно наподобяваща тази на картофите. Тя има скъпи диетични и вкусови качества. Съдържанието на зрелите плодове от относително качествените сортове съставлява доста малко количество белтъчини и мазнини, по-голямо количество захари (захароза и глюкоза), както и вода.

 Готвене на тиква

В 100 грама тиква се съдържат приблизително:

Белтъчини – 1 грам

Въглехидрат – 6.5 грама

Мазнини – 0.1 грама

Холестерол – 0

Калоричност - 26

Трябва също по този начин да се спомене, че в едвам 100 грама тиква се съдържат към 15 мг витамин С.

Тиквата е добър източник на минералите калий и фосфор. Това я трансформира тиквата в подобаваща храна при бъбречни и сърдечно-съдови болести. Освен това е богата и на субстанции като калций, магнезий, желязо, мед и кобалт.

Освен локалната част на тиквата, извънредно потребни са и семките ѝ. Богати на масла, белтъчни и смолисти субстанции, значимото при потреблението е да се избегне несъразмерното им осоляване.

Те могат да бъдат открити в състава на мюсли, самун и други Тиквените семки са изключително потребни за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза.

Прочети също за какво е потребна тиквата, по какъв начин се съхранява тиква и по какъв начин да обелим тиква.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР