Едно от най-популярните саксийни цветя е мушкатото. Имате възможност да

...
Едно от най-популярните саксийни цветя е мушкатото. Имате възможност да
Коментари Харесай

Ако искате буйно цъфтящо мушкато, спазвайте тези правила

Едно от най-популярните саксийни цветя е мушкатото. Имате опция да закупите от цветарските магазини най-разнообразни типове. То впечатлява със своите цветове толкоз доста, че никой не може да пропусне да не обърне внимание на това растение.
В допълнение към необикновената си хубост и окраски, мушкатото не е капризно за развъждане, рядко е изложено на заболявания и е издръжливо даже при не толкоз доби условия на развъждане. Но, с цел да се подсигурява неговия избухлив разцвет, би трябвало да знаете някои правила за грижата му.
Кога да подрязвате мушкатото
За да разберете по кое време да подрежете мушкатото, зависи дали то е едногодишно или многогодишно. Едногодишното растение би трябвало да бъде подрязано единствено, с цел да му се придаде мечтаната форма, само че трайното би трябвало да се подрязва два пъти годишно – напролет и есента. Това ще подсигурява освен премахване на изсъхналите елементи, само че и стимулирането на огромен брой съцветия, както и удължение на продължителността на тяхното цъфтене.
Обърнете внимание на обстоятелството, че според от вида, може да пораства на широчина, или назад, да има висок дънер. Няма да можете съществено да измененията формата на короната посредством подкастряне. Това даже може да докара до умиране на растението.
Основната цел на подрязването на растението е тънката корона. Това води до по-добра вентилация, повече влага и слънчева светлина. Необходимо е да се отстранен всички клони, ориентирани към вътрешността на короната.
Ножът или ножицата би трябвало наложително да се обработят с вряла вода, алкохол или специфичен антибактериален сътрудник. Режете стъблата единствено в листовия възел и наложително намажете мястото или поръсете с канела на прахуляк. За да подновите силите на мушкатото след всички операции, отдайте дължимото на подхранването му. То обича азотните торове.
Есенно подкастряне
След изсъхване на последните съцветия и преди да пристигна зимата, би трябвало да подготвите растението за идния сън. През есента, мушкатото ще изсъхне малко, ще получи жълти, сухи листа. Всички избледнели съцветия и остарели стъбла също би трябвало да бъдат отстранени. Резитбата никога не може да се прави сред декември и средата на февруари, когато растението е изключително едва.
Ако има дълги нежелани стъбла, те би трябвало да бъдат отсечени покрай първия листов възел. Но в случай че желаете тази стъбла да продължат да порастват, то би трябвало да бъдат отрязани над възела. Не забравяйте за главния дънер: задоволително е да премахнете една трета. Опитните производители на цветя поучават да премахнете пъпките, които се появяват през зимата, тъй че изтощеното спящо растение да ги резервира и да ги развие по-късно.
Пролетно подкастряне на мушкатото
Трябва да се направи в края на февруари или не по-късно от средата на март. За да извършите вярно интервенцията за унищожаване на стеблата, вземете поради размера на растението. Не подлагайте огромен шубрак на коренно подкастряне, защото може да няма задоволително мощ за формиране на съцветия и въобще да не може да се разцъфти. Малките растения могат да се подрязват повече, с цел да образуват мечтаната от вас форма на короната.
Обърнете внимание на обстоятелството, че след пролетното подкастряне мушкатото ще цъфти малко по-късно от нормално, само че резултатът ще ви изненада прелестно. Съцветието ще бъде по-голямо, размерът му ще се усили, а продължителността на цъфтежа ще бъде по-голяма.
Ако желаете да придадете форма на растението, би трябвало да орежете от всички страни и дребните издънки, тъй че всички сили да са съсредоточени върху укрепването на главния дънер. Тази процедура е трудоемка и първите цветове ще се появят едвам след една година.
Не пестете 15 минути от времето си два пъти годишно, с цел да можете да се насладите на превъзходния разцвет и прелестен мирис на красивото си мушкато през цялото лято.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР