Едно от най-красивите и слънчеви родопски села - Студенец, е

...
Едно от най-красивите и слънчеви родопски села - Студенец, е
Коментари Харесай

Нов храм строят жителите на родопското село Студенец

Едно от най-красивите и слънчеви родопски села - Студенец, е без естествен път близо век. През 2007 година селото влезе в новините с опустошителния пожар, който погълна над 7 хиляди декара гора. 

Днес в Студенец живеят целогодишно едвам 15 души, които със лични сили и средства строят дребна християнска черква на мястото на остарелия опустошен храм. През лятото жителите на селото са сред 50 и 60 индивида. 

Село Студенец се намира в община Чепеларе, на 7 км разстояние от основния път Смолян – Пловдив. До него се стига единствено с високопроходим автомобил.

Че е кипяло живот тук се вижда от солидна каменна постройка на учебно заведение и кметство, издигната на частни начала от хората. Покривът през днешния ден е пропаднал, а водата след всеки дъжд и сняг я разрушава. На първия етаж е било кметството, а на втория - учебното заведение. Освен класни стаи е имало и киносалон. В една от непокътнатите стаи на стената е събрана цялата история на село Студенец - в фотоси. А на източната страна, християните са пригодили нравствен ъгъл с икони и свещниците от остарялата черква.

Зимите са доста тежки, а последната е била цели 100 дни, споделя 88-годишната Мария Василева Дамянова.

Фермерът Димитър Сираков, с корени от селото,  идва от Пловдив в Студенец преди 10 години, с цел да възроди стадото на дядо си и основава стопанство с 500 овце.

Един от огромните му проблеми обаче са тежкотоварните коли, които непрекъснато извозват дървен материал и унищожават пасищата на стадото.

В Студенец малцината живеещи хора разчитат за всякаква помощ на него - превоз, медикаменти, болница, тъй като той е единственият, който може да слезе по пътя, в случай че падне огромен сняг.

Първата и най-гиздава възобновена къща, която притегля вниманието, е на семейство Бамбалови, с най-красивите цветя, завършени алеи, с подредени и пригодени за саксии от остарели родопски предмети. 

Бюджетът на община Чепеларе е стеснен и в финансовите разноски не е заложен огромен ремонт. Но със взаимните старания на хората и общината е възобновен един от най-компрометираните сектори на пътя, сподели кметът Боран Хаджиев.

Преди време хората от Студенец се сплотяват към концепцията да възстановят църквата и на мястото на срутения храм в границите на година издигат нов, споделят Атанаска и Димитър Бамбалови.

Кметът Боран Хаджиев е безапелационен, че съгласно опциите на общината ще се включат, с цел да подкрепят градежа на новата духовна обител.

Репортажа на Радостина Чернокова в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР