Едно от любимите пороци на българина от памтивека е броенето

...
Едно от любимите пороци на българина от памтивека е броенето
Коментари Харесай

Акценти за 17 – 23 февруари от Banker Weekly

Едно от обичаните пороци на българина от памтивека е броенето на парите в непознатите кесии. Той остава правилен на пристрастеността си и в днешни дни, и затова имуществените заявления на управниците му, оповестени от антикорупционната комисия,  сигурно ще оглавят класацията на седмицата за най-търсени четива.

Дори лаикът, който за първи път в живота си се допира до тези занимателни трудове, ще си даде сметка, че политическият ни хайлайф не е като да няма гудени под дюшека парици и добити парцели. Разноцветието на политическата палитра в изпълнителната и законодателната управляващи с изключение на всичко друго е и консенсусно във връзка с банковите влогове, недвижимото имущество у нас и в чужбина.

А фактът, че тази седмица главното заплащане на депутатите прескочи 5600 лева, което мигновено се отрази и на възнагражденията в изпълнителната власт, сигурно дава убеденост на политическия хайлайф, че цена на електрическата енергия няма да ги стресне. Дори и да стане по-висока от 500 лева на мегаватчас.

Kаква е цената на SMS съобщението, което клиентът получава след заплащане с банкова карта, в случай че въобще е поискал да се възползва от такава услуга?

Съдейки по информацията, оповестена от банките, става дума за алегорични суми. Наш постоянен четец обаче алармира, че е допустимо да има уловки. Например, че може да има разлика при таксуването на SMS известията според от типа на картата - дали е дебитна или кредитна. 

Любопитството ни води по-далеч. Свързахме се с четири банки, с цел да проверим дали таксуват друго SMS известията друго съгласно вида банкова карта. Отговорът бе, че такава процедура няма. В едната от кредитните институции даже предложиха да се насочим към мобилното й банкиране, където информацията за заплащания са безвъзмездни.

Темата с по-нататъшната орис на българската нуклеарна енергетика още веднъж стана настояща. Причината е едно скорошно изявление на премиера Кирил Петков, в което площадката на АЕЦ „ Белене “ бе наречена локва. Още на идната секунда от всички страни започнаха да валят толкоз способени отзиви, като че ли всички политици, политолози и усърдни дописници във Facebook са приключили Техническия университет или УНСС. Не за друго, а тъй като внезапно всички взеха освен да схващат от атомна енергетика, от ръководството на атомна централа и от търгуване на ток по тържищата и контролираните пазари.

От седмици гледаме по какъв начин представителите на Движение за права и свободи в Народното събрание стръвно се нахвърлят върху министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и други членове на кабинета, най-вече от квотата на „ Продължаваме промяната “. Опитват се по всевъзможен метод да спъват работата им, заливат ги със законодателни оферти и питания, само че най-много - с всевъзможни обвинявания, в това число за неща, които са се случили преди 5, 10 или 15 години. Като така наречен златни паспорти, да вземем за пример.



Имало едно време едни несъстоятелни налози, въведени от двама финансови министри. Така стартира, а към този момент и приключва, една приказка за грубия фискализъм.

Данък „ Лихва ” върху доходността от банковите депозити с създател Симеон Дянков не съумя да притегли 120 млн. лева в хазната годишно.

Данък „ Уикенд ” с татко Владислав Горанов също не отбрани правото си на битие – тогавашният министър обещаваше най-малко 100 млн. лева на година в хазната от него. Двамата може да бъдат избрани като приказни герои, тъй като събраха обещаваните милиони само на приказки .

Началото на ръководството на четворната коалиция минава под ясното доминиране на една тематика - битката с корупцията. Постоянно се повтарят посланията, че „ пари има, само че доста се е крало ” и „ би трябвало да се затвори кранчето на корупцията ”. Всъщност, напълно намерено се стартира тезата, че в случай че бъдат реализирани основни (и бързи) резултати в ограничението на краденето, всичко ще тръгне без спънки.

Оказа се, че в ДСБ има огромен брой хора, които не са удовлетворени от метода, по който се развива партията, че сме прекомерно пасивни. При гласуването стана ясно, че това са към 40% от делегатите на форума. Това предпочитание за смяна не може да се подценява. Но никой от хората с сериозно мнение не бе позволен до националното управление на партията.  Цецка Бачкова от ДСБ пред „ БАНКЕРЪ “.

Ако незабравимият Тодор Колев можеше през днешния ден да изпее известната си " Песен за обичания град ", сигурно рефренът й би започвал по този начин: " Хасково, Хасково, мой дребен Харвард, Хасково, Хасково, обичам те! " Предположението с огромна доза решителност е подковано от обстоятелството, че по сходство на университета Харвард, в последно време този български град се е трансформирал в същинска ковачница за фрагменти по високите етажи на властта - като се стартира от Народното събрание, мине се през президентството и държавното управление, та се стигне до ведомствата с огромно и не толкоз огромно значение. 



Едно от най-скандалните решения на български регулатор със статута на самостоятелен профилиран орган беше на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) - при продажбите на двете огромни частни малките екрани NOVA и bTV. Комисия за защита на конкуренцията отхвърли на Петер Келнер да купи NOVA, тъй като имал телекомуникационния оператор Telenor и щял да получи господстващо състояние на пазара. Само две години по-късно сръбският милиардер Драган Шолак закупи NOVA, дружно с най-големия телекомуникационен оператор VIVACOM. Тогава обаче това към този момент не бе господстващо състояние на пазара. Никой не реагира, макар че тези дейности засягат демокрацията и националната сигурност. И какво се оказа по-късно? Европейският регулатор позволи на Келнер да купи bTV, с което потвърди, че нашите регулаторни органи се подчиняват на някакви други правила. Медийният специалист доцент Светлана Божилова  пред „ БАНКЕРЪ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР