Едно от любимите ни ястия по това време на годината

...
Едно от любимите ни ястия по това време на годината
Коментари Харесай

Защо ястието имам баялдъ се казва така

Едно от обичаните ни ястия по това време на годината е имам баялдъ. Рецептата е ясна и позната - надали има някой, който не е опитвал пълнените патладжани с домати, чесън, лук и доста зехтин. Но името на ястието несъмнено съставлява интерес.

Уж име на гозба, а цяла история. Имам баялдъ в действителност значи " Имамът припадна ". Има две разнообразни, само че сходни митове за произхода на името , написа уеб сайтът World Food Story.

Според първата локалният имам (духовник) се оженил и когато брачната половинка му е приготвила това ядене, той е примрял от наслаждение.
 Снимка 494924

Втората е уголемен вид. Отново имаме имам, който се оженил. В тази легенда обаче той не знаел, че жена му е страхотна готвачка. Като зестра тя донесла 12 бурканчета с най-хубавия зехтин. Когато му приготвила това ядене, той бил във екстаз и желал още. През идващите единадесет дни тя му приготвяла същото ядене. На тринадесетия ден той не бил посрещнат от обичаната си патладжани. Причината – зехтинът приключил, нямало ядене с патладжани и... имамът примрял.

Да, патладжаните в действителност си желаят доста зехтин, само че пък усетът на ястието си заслужава.
 Баба Гануш, глезеният баща и любопитните истории към името на патладжанения дип
Защо разядката от патладжани се споделя Баба Гануш

Какво се крие за звучното ѝ име

Произходът на имам баялдъ, както нормално се случва с обичайните предписания, не е изцяло обяснен. Смята се обаче, че е ястието е измислено някъде през 17 век. Може да се сервира топло, само че по-често се предлага студено, като мезе.
 Мелба, Хелън Мичъл, Огюс Ескофие и връзката сред сладоледа, оперната певица и френския готвач
Защо мелбата се споделя мелба

Кой се крие зад името на фамозния десерт
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР