Едно от изреченията, които чувахме най-често този месец, бе: УЕФА

...
Едно от изреченията, които чувахме най-често този месец, бе: УЕФА
Коментари Харесай

TikTok – от обвинения в шпионаж до главен спонсор на Евро 2020

Едно от изреченията, които чувахме най-често този месец, бе: „ УЕФА Евро 2020 се излъчва със съдействието на TikTok ”. Видео приложението е една от четирите китайски компании, които спонсорираха Европейското състезание по футбол – Alipay, Vivo, Hisense и TikTok. Четворката прави 1/3 от всички 12 основни сътрудници на шампионата тази годинa – повече от всяка друга страна. УЕФА отхвърли да заяви цената на покупко-продажбите поради клаузи за дискретност. За разлика от множеството спонсори на огромни шампионати, задачата на тези марки не е да продават артикули, а да ангажират хората със своето наличие. И TikTok безспорно съумява.

Ако инцидентно сте живели в пещера през последните 2-3 години, ето в резюме какво съставлява TikTok – това е приложение, в което младежи танцуват, младежи дават уроци по история, младежи се провокират едни други и се основават бъдещите интернет звезди. Всичко това, само че и освен. То е най-тегленото приложение за 2018, 2019 и 2020 година (създателите му могат да благодарят на пандемията за това). Свалено е от над 2,6 милиарда души по целия свят и има над 1 милиард дейни консуматори (само в Съединени американски щати те са над 130 милиона). Според изследванията, потребителите го употребяват приблизително по 52 минути дневно, като през 2019 година е употребен близо 68 милиарда минути.
Началото постоянно е единствено с положителни планове
Историята на TikTok стартира със основаното от Алекс Жу и Лую Ян през 2014 година приложение Musical.ly. Тяхната първична концепция е да популяризират потребна информация и да се основават просветителни видеа, само че след несполучливия му старт основателите се ориентират към по-забавното наличие – музика, танци и комедийни видеа.



През 2016 година ситуираната в Пекин софтуерна компания ByteDance пуска обществената мрежа за видеа Douyin. През септември 2017 година платформата излиза отвън границите на Китай под името TikTok. В Китай резервира името си Douyin и приложението се употребява там и до през днешния ден. Благодарение на своята нападателна рекламна акция в Япония, Тайланд и Индия, се трансформира в същински шлагер там. През ноември ByteDance купува Musical.ly за 1 милиарда $. Своето интернационално разпространяване получава през август 2018 година, когато Douyin гълтам Musical.ly и всички сметки са автоматизирано мигрирани в TikTok.
Успехът на платформата
За това има ред аргументи, една от които безспорно е огромната рекламна акция в страни като Япония, Индия, Тайланд и Съединени американски щати. Един от най-известните консуматори на приложението несъмнено е американският водещ Джими Фалън, който вкара хаштага „ TumbleweedChallenge “ и усили неведнъж потребителите на платформата през 2018 година Интересът на Фелън стартира натурално, само че скоро този интерес е подплатен с огромна сума пари.

Сред най-известните консуматори на приложението са звезди като Уил Смит, Ариана Гранде, Били Айлиш, Карди Би, а неотдавна и Шер. В Япония компанията си партнира с известни лица като Юкина Киношита и Наоми Уатанабе, а в Индия с актрисата и инфлуенсърка Ашика Батия (по подигравка на ориста TikTok е неразрешен в Индия през 2020 година поради „ поощряване на порнографията “). Партньорството с известни персони е една от основните тактики на платформата за нейната географска агресия. По този метод се генерира „ вайръл “ (бързо разпространяващо се) наличие и се подвига огромен звук към нея.


Друг основен фактор за огромната му известност е мощният фокус върху локалното наличие, макар че е интернационално приложение. В платформата постоянно се провеждат локални надпревари и провокации и се образуват местни трендове посредством потреблението на хаштагове.TikTok употребява персонализирани оферти за всеки един от потребителите си. Това подсигурява, че те постоянно ще бъдат в крайник с последните трендове във видеата и в никакъв случай няма да им свършват концепциите за изработката на нови.

Опростеното основаване и шерване на видеата е едно от нещата, които потребителите дефинират като огромен плюс. Единственото нещо, което хората би трябвало да създадат, е да запишат каквото си пожелаят и да го споделят. Платформата предлага богата селекция от музика, звукови резултати и специфични филтри. Освен това дава опция на потребителите да записват своите реакции по отношение на обещано видео като обособени видеа и да ги споделят.
Поради краткостта на видеата, нито основаването, нито гледането им лишава доста време (те са с ограничаване 15 секунди, само че посредством разнообразни екстри могат да стигнат и до 3 минути). Видеата стартират да се пускат незабавно щом потребителят отвори приложението, и той елементарно може да се изгуби в океана от занимателно, развлекателно и пристрастяващо наличие. За разлика от платформи като Twitter да вземем за пример, които се обновяват, в TikTok хората могат да превъртат без да стопират и наличието в никакъв случай не свършва. Интересно е да се означи, че видеата заемат напълно екрана на телефона, като по този метод скриват часа, и гледащият ги елементарно може да загуби визия за времето.


Много от известните лица на TikTok приказват за голям брой преглеждания, мнения и лайкове, които елементарно засенчват платформи като Instagram и Snapchat. Въпреки че броячът на преглежданията може да се види само от индивида, който е разгласил наличието, когато обещано видео се появи на „ For You ” страницата (фийдът, който демонстрира „ най-хубавото “ от приложението), е съвсем несъмнено, че ще получи сред 50 000 и повече от милион лайкове.
Ние сме продуктът
Но по какъв начин приложение като TikTok, което е гратис за своите консуматори, съумява да трансформира компанията ByteDance в най-печелившия в света план, оценен на 250 милиарда $ (по данни от март 2021 г.), и да направи своя притежател – Джан Имин, един от най-богатите хора в света?
Необходимо е да напомним, че в случай че нещо ни се предлага гратис, това нормално значи, че ние сме продуктът. Основната полезност на приложението безспорно е неговата голяма аудитория, което значи и голям брой очи, които да гледат голям брой реклами.

През юни 2020 година компанията започва TikTok For Business, което неимоверно усили приходите й. Подобно на други известни уеб сайтове, измежду които и YouTube, TikTok предлага платени реклами на разнообразни марки за разпространение на техните артикули и услуги. Фирмите, които употребяват услугите на платформата, могат да го създадат по няколко разнообразни метода – посредством видеореклами, които се появяват във „ For You ” страницата на потребителя сред обособените видеа; провокации с хаштагове – добър образец за това е акцията „ #InMyDenim “ на Guess. На 1 септември 2018 година марката завладя TikTok и предложения всички основани в Съединени американски щати консуматори на TikTok на тяхното предизвикателство „ #InMyDenim “. Състезанието прикани потребителите да основат видео, в което носят деним на марката и да употребяват хаштага. След това партньорство последваха още доста в Съединени американски щати и по света. TikTok предлага на компаниите и персонализирани стикери и филтри, които могат да се прибавят към клиповете. Всеки стикер може да се употребява до 10 дни, което е задоволително за потребителите да взаимодействат с марката.



Друг метод, по който TikTok печели пари (още преди колаборациите с марки), е TikTok Coins. Това е криптовалута на самото приложение, която потребителите могат да купуват, в случай че са пълнолетни, и да употребяват, с цел да поръчват виртуални дарове за известни основатели на наличие в платформата. Тези основатели на наличие могат да заменят подаръците за същински пари. TikTok, несъмнено, взима % от това.
Тъмната страна
Уви, не всичко към китайската платформа е слънчево като летен ден. Въпреки големият брой консуматори, които се усилват с всеки минал ден, приложението крие не малко рискове.
Много хора избират акаунтът им да е обществен, тъй като в платформата видеата могат да бъдат забележими само за този, който ги качва, или за всички консуматори. Което от време на време притегля нежелани обожатели.

Китайският вестник „ The South China Morning Post “ разкри в собствен материал, че стотици деца от Хонконг на възраст от 9 години (приложението може да се употребява от лица на възраст най-малко 13 години, само че това ограничаване елементарно може да бъде преодоляно) неумишлено са разкрили своите имена, телефонни номера и учебни заведения, като са присъединили тази информация в обществени видеа. Статията във вестника оповестява, че тези сметки са получили не малко притеснителни известия от възрастни, които подканяли девойките „ да им бъдат приятелки “.
Други консуматори алармират за така наречен „ beauty ” логаритъм, при който най-често на основната „ For You ” страница се появяват общоприетоо красиви девойки и момчета без особени гении, а други биват подценявани поради своята раса, тегло и външен тип.
Несъмнено една от най-зловещите истории, свързани с TikTok, е излъченото онлайн самоубийство на 19-годишен юноша от Бразилия през 2019 година Видеото остана близо час и половина на платформата, като през това време е получило 500 коментара и 15 тъжби, преди да бъде свалено от админите на уеб страницата.


За страдание, това не е първото снимане на гибел онлайн в TikTok. Поне два смъртни случая, измежду които и самоубийство, са настъпили в Индия, до момента в който потребителите са снимали видеоклипове за платформата.
„ Никога не сме предоставяли потребителски данни на китайското държавно управление ”
Приложението се радва на голям интерес в Съединени американски щати, което сложи някои доста съществени въпроси за връзката сред компанията ByteDance и ръководещата комунистическа партия в Китай, изключително откакто през 2018 година притежателят на компанията засвидетелства преданост към ръководещите.
TikTok се сблъска с обвинявания, че цензурира „ културно проблематично " и политическо наличие, което може да се преглежда като обидно за китайското държавно управление. Тази информация е получена от някогашни чиновници на компанията, говорили пред „ The Washington Post “, и документи, получени от „ The Guardian “ и немския „ Netzpolitik “.

TikTok, несъмнено, отхвърли тези изказвания. Компанията разяснява тематиката в блог пост, в който написа:
„ Нека бъдем доста ясни: TikTok не отстранява наличие въз основа на чувствителността, обвързвана с Китай. Никога не сме били молени от китайското държавно управление да премахнем каквото и да е наличие и не бихме го създали, в случай че бъде поискано. Точка. “


Преди време TikTok спря акаунта на 17-годишна ученичка от Ню Джърси на име Фероза Азиз, която разгласява видео за китайското принуждение над малцинственото мюсюлманско население в Западен Китай. Компанията съобщи, че не е спряла акаунта на ученичката поради видеото, а поради „ човешка неточност “. След необятния публичен отзив, акаунтът на момичето още веднъж беше задействан.
Определено най-голямото терзание на американските управляващи е информацията, която TikTok има за своите консуматори. В политиката за дискретност е обяснено, че приложението събира разнородни данни – това включва тези от профила, като да вземем за пример имена, фотоси, телефони, пол, възраст, предпочитания; данни за местоположението, известията, изпратени в приложението, харесванията, какво наличие са видели потребителите, какъв брой постоянно употребяват приложението, както и най-важното – наличието, което самите те генерират.
Според китайски закон от 2017 година, фирмите, основани в Китай, нямат право да отхвърлят, в случай че държавното управление изиска достъп до данните на техните консуматори. Саманта Хофман, анализатор от Австралийския институт за стратегическа политика, счита, че
 „ Комунистическата партия на Китай всеобщо събира данни за хората в чужбина и по-късно ги употребява за подкрепяне на неща, свързани с държавната сигурност, като агитация и идентифициране на публичните настроения, с цел да разбере по какъв начин хората се усещат във връзка с даден проблем. Става въпрос за световен надзор на медийната среда. “
Миналата година някогашният президент на Съединени американски щати – Доналд Тръмп, изиска TikTok да бъде неразрешен, в случай че не бъде платен от американска компания (сред искащите беше и Microsoft). Администрацията на президента изрази опасения за националната сигурност, само че TikTok побърза да отхвърли тези изказвания: „ Никога не сме предоставяли потребителски данни на китайското държавно управление, нито бихме го създали, в случай че бъдат поискани. “
През юни тази година президентът Джо Байдън подписа заповед, която анулира заповедта на Тръмп. Разбира се, TikTok не е единствената обществена мрежа, която събира данните ни. Пионери в това отношение без подозрение са софтуерните колоси Twitter, Фейсбук (Facebook има и Instagram) и Гугъл. Разликата, съгласно специалистите, е, че американските компании имат инструментите да предпазят данните на своите консуматори, в случай че държавното управление изиска данните им, до момента в който китайските компании би трябвало да се подчиняват на партията.

„ Ако китайското държавно управление желае да прегледа данните, които ByteDance събира, те могат да го създадат и никой не може да каже нищо за това “, споделя Джим Луис, специалист в региона на стратегическите интернационалните проучвания.
Не всички специалисти обаче считат, че TikTok е опасност за сигурността на Съединени американски щати. Според Греъм Уебстър – началник на плана „ DigiChina ” на Станфордския университет, множеството от данните, които TikTok събира, могат да бъдат събрани от китайското държавно управление също толкоз елементарно и посредством други услуги. Той счита, че Китай не се нуждае от свое лично приложение, с цел да употребява данните на американците.
Може би животът в пещера към този момент не звучи чак толкоз зле.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР