Едно ново явление се забелязва в развитието на банковата ни

...
Едно ново явление се забелязва в развитието на банковата ни
Коментари Харесай

Свръхликвидността и трудният избор на банките

Едно ново събитие се вижда в развиването на банковата ни система – отвод от депозити. Според специалиста по банково дело доцент Григор Сарийски повода е изцяло разумна, защото банките са толкоз ликвидни, а кредитирането е в крах. Ако средствата, привлечени като депозити, не могат да бъдат върнати в стопанската система под формата на заеми, банките губят пари, защото би трябвало да ги държат в Българска народна банка. Свръхрезервите обаче се таксуват с минус 0,7 на 100, което значи, че банките губят съществени суми, с цел да държат парите „ паркирани в Централната банка “, изясни Сарийски. 

Другите други възможности – вложения в държавни облигации, въпреки и скоро там да се чака сериозен срив, или заеми към сдруженията за бързи заеми – събитие, което ясно се ускори напролет на предходната година. Сега обаче и на тези два фронта вероятностите не са положителни.  

 доцент Григор Сарийски

Какво да вършим? „ Обърнете се към експерт “, безапелационен бе в отговора си доцент Сарийски и напомни, че това няма да е първият път с сходна обстановка, само че преди доста дребни вложители без нужните опит и знания са изгубили пари в опит да осъществят облага през борсови вложения.  

Как се стигна дотук и за какво в съзнанието изниква сюжетът на „ Черният обелиск “ на Ерих Мария Ремарк ще научим в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР