Едно мигване и сте го пропуснали – в неделя вечерта

...
Едно мигване и сте го пропуснали – в неделя вечерта
Коментари Харесай

Bitcoin за по-възрастни: Златото се превръща във все по-несигурен актив

Едно мигване и сте го пропуснали – в неделя вечерта и в ранните часове на понеделник цената на златото доближи рекордните 2135 $ за тройунция, след което бързо се върна надолу. Стойността на благородния метал в този момент е с към 6% по-ниска от постигнатия исторически връх и всъщност остава без смяна по отношение на равнището, на което беше преди седмица. Това не е държанието, което чакаме от сериозен, хилядолетен клас активи – за това са " магическите " виртуални токени на новото време, написа колумнистът Маркъс Ашуърт в материал за Bloomberg.
Bitcoin vs. злато
Полетът на златото, като истински Икар, до нови небеса евентуално е провокиран от автоматизирани продажби на пазара на деривати за ограничение на риска, които доведоха до вълна алгоритмични покупко-продажби. Липсващото звено е логическата причина за какво този приближен съхранител на стойност може внезапно да коства толкоз повече, само че и да не успее да резервира този нов връх. Подобно съмнение на ценовото придвижване постоянно води превръщане на трендовете.

Биткойнът също нарастна в понеделник, минавайки прага от 40 хиляди $, достигайки най-високото си ниво от 20 месеца. Но в случай че сме почтени, цифровият актив освен съумя да задържи растежите, само че и удължи ралито, заигравайки се с прага от 44 хиляди $.

Тук има връзка: криптовалутите и златото се одобряват за избавителен пояс от песимистите, в случай че внезапно се окаже, че фиатните пари спрат да бъдат благонадежден способ за разплащане. Но дано признаем – размяната на злато против артикули от първа нужда е също толкоз евентуално да се случи, едвам имате достъп до виртуални пари, ако някаква злополука спре тока или достъпа до интернет.

Леката разлика тук е опълчването сред софтуерните фанатиците от Поколението Z (бел. ред. – родените от средата на 90-те до първото десетилетие на новия век) и почитателите на златото измежду така наречен бейби бумъри (бел. ред. – родените сред средата на 40-те и средата на 60-те) – фиксация, която остава до живот.

Според World Gold Council (WGC) неочакваният пик при златото се дължи на краткосрочни механически фактори на търговията.

Историята в дълготраен проект, тази за забележителните покупки на злато от централните банки, евентуално няма нищо общо с понеделнишкото внезапно придвижване “, разяснява пазарният пълководец на WGC Джон Рийд. „ Досега най-важните мотори на златото на финансовите пазари са американският $ и размерът на съкращенията, включени в ценообразуването, на американския лихвен пазар “, добавя той.
Големите купувачи
Централните банки сигурно са най-големите купувачи, демонстрират данни на Metal Focus. Те са добавили 800 тона злато към запасите си тази година. Начело на покупките е Китай със 180 млн. тона, следван от Сингапур и Индия. Но тези цифри би трябвало да бъдат обсъждани внимателно: сред 2009 и 2015 година Китай не регистрира смяна в размера на притежанията си, след което разкрива, че е купил 1650 тона от метала през въпросния интервал. По същия метод не регистрира покупки въобще през петте от предходните шест години.

Централните банки от време на време дават доклади на Международния валутен фонд за покупките. Но, сходно на копаенето на биткойни, потоците злато постоянно са непрозрачни, тъй като по този начин е по-удобно на огромните играчи.

Но покупките не са еднопосочна улица, защото високите цени свиха търсенето на бижута макар удобните сезонни фактори. Потребителското търсене нормално се форсира преди Дивали (най-големият индийски празник, равносилен на християнската Коледа) през ноември и остава релативно мощно до края на празниците за китайската Лунна Нова година през февруари. Борсово търгуваните фондове са продали над 100 млн. тона физическо злато тази година. Що се отнася до снабдяването, добивът на злато тази година се е нараснал с 6% до рекордните 1267 тона. Рециклирането на благородния метал се е нараснало с 8% до близо 300 млн. тона.

На златото му лиши време да пробие прага от 2000 $ за унция, преживявайки обилни компликации през последните години. По-слабият $ наподобява е основен фактор. Американската валута поевтиня с 3% с упованието за бъдещо намаление на лихвените проценти от страна на Федералния запас.

Прогнозите за по-бавен стопански напредък в Съединени американски щати подхранват по-високите цени на златото – това би било най-логичното умозаключение за скорошните растежи. Много от другите известни теории като бягство от $ или спора в Газа са по-скоро съвпадане, в сравнение с катализатор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР