Едно малко врачанско село - Галиче, стана символ на дивашкия

...
Едно малко врачанско село - Галиче, стана символ на дивашкия
Коментари Харесай

Избори в емблемата на феодализма

Едно малко врачанско село - Галиче, стана знак на дивашкия средовековен феодализъм у нас през последните 20 години. Цяла България с смут и гадност разбра, че недосегаемият дерибей, за съзвучие наименуван кмет, Ценко Чоков краде, бие, тормози, малтретира съселяните си и никой нищо не може да му направи. Овесил на врата си тежки златни синджири, той раздава правораздаване по лично убеждение, а жителите на обитаемото място умират от боязън, както и по врече на турското иго не са треперили.

Е, най най-после овластеният нарушител влезе в пандиза, а в Галиче предишния уикенд се организираха частични локални избори за нов кмет. Само че феодалната традиция там очевидно е надълбоко вкоренена. И битката сред кандидатите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия на балотажа изкара нескрито методите, посредством които се печелят избори в България - страха на хората и погазването на правото на глас, принуждение, насила, закани, пазаруване на гласове - 28 години след началото на измененията. Както се споделя - да бе Алеко жив... тритомник щеше да напише - "По изборите в българската провинция ".

Лошото е, че това гласоподаване се явява като мини подготовка за локалния избор следващата година и безобразията от Галиче ще се мултиплицират във всички общини в цялата страна. ГЕРБ, в чиито ръце е и хлябът, и ножът, ще направи всичко допустимо, ще употребява всички средства, с цел да не бъде изхвърлена от властта. Всъщност залогът е доста огромен. ГЕРБ ще се опита да се вкопчи още по-силно в страната, която счита за своя "бащиния ". Българска социалистическа партия ще хвърли всички старания да измести Бойко-Борисовата партия от феодалните й замъци, изключително след последните парламентарни избори, на които изтърва успеха на косъм.

Любопитното е, че на първия тур на вота в Галиче претендентът на Българска социалистическа партия Веселин Тушинов имаше преднина с 19 гласа пред индивида на ГЕРБ Страхил Стоянов. На балотажа вторият завоюва кметското място с 27 гласа пред съперника си. Социалистическата партия и Тушинов незабавно желаеха анулиране на вота поради множеството нарушаване в изборния ден. По думите на леви високопоставени представители Общинската изборна комисия (ОИК) в Бяла Слатина е написала най-вече актове на преносимата изборна секция, управлявана от бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев. Там в последна сметка не дали своят вот инвалидите, за които действително е предопределена секцията. От Българска социалистическа партия настояват също, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели и които са дали своят вот от името на други.

Причина за свадите още в изборния ден (27 май) стана и една задна врата в локалното учебно заведение, през която, съгласно обвиняванията на Българска социалистическа партия, влезнали доста хора, които не били от селото, само че въпреки всичко съумели да гласоподават. Медия, близка до алената централа, даже написа, че това били чиновници на предприемач, който е водач на ГЕРБ в Бяла Слатина. Левият претендент за кмет Веселин Тушинов пък разгласил видеа, в които работещи в "Ета тв ", благосъстоятелност на Стефан Терзийски, са се наредили пред секциите. Местните говорели, че чиновниците на кабеларката от години били "подвижен избор " за ГЕРБ в региона.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев, който дава отговор за локалните структури и организационните въпроси, пък "хвърли бомбата ", че скандалният някогашен кмет на Галиче - Ценко Чоков, е звънял от пандиза в деня на вота на хора от селото, с цел да направлява изборния развой. Той заяви два мобилни телефона, които, съгласно него, е употребявал Чоков. "Аз знам, че защитата в пандизите е толкоз сериозна, че надали има достъп до мобилен уред, само че питаме! ", иронизира Добрев затворническата защита, визирайки бягството на двамата рецидивисти преди повече от месец от Софийския централен затвор.

Загубилият претендент на левицата Веселин Тушинов пък съпостави Галиче със Сомалия, тъй като и там, и тук кметът се посочвал, а не се избирал. Той удостовери и за отворения заден вход на секцията в учебното заведение, откъдето влезнали към 30 гласоподаватели. Човекът на Българска социалистическа партия се чуди по какъв начин на фона на демографската рецесия, изключително в бедния Северозапад, популацията на селото се е нараснало с 200 души.

Кирил Добрев разгласи, че Българска социалистическа партия са срещу завръщането на мутренските времена. "Това беше нагла проява и завръщане на ретромутренската страна. Честно да ви кажа, аз съм артикул на прехода, само че бях не запомнил по какъв начин наподобяват формалните спортни екипи, ланците от горната страна и джиповете ", върна се той при започване на 90-те.

От ГЕРБ отхвърлиха всички обвинявания и се пробваха да омаловажат и иронизират обстановката, като се присмяха на левицата, че е трансформирала Галиче в борбата за Сталинград. Няма дописване на хора в изборните описи, а дали е звънял Чоков от пандиза - полицията да ревизира, прикани депутатът Тома Биков. По думите му Българска социалистическа партия не са се научили да губят.

В типичния жанр на ГЕРБ да се вършат на улави за сегашното и да намират причини за обвинявания в предишното Биков напомни, че точно от лявата парламентарна група "има човек, упрекнат за пазаруване на гласове ". "Точно техният народен представител приказва със пандизчии по какъв начин да му обезпечат гласове от циганската махала в Пазарджик ", сподели той по адрес на Манол Генов. Биков заключи, че най-малкото Българска социалистическа партия и Кирил Добрев имали право да приказват за морал, като напомни ареста на заместник-председателя на лявата партия при започване на 90-те и визитите му в КТБ.

Заместник-председателят и началник на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък даде обещание, че "моделът на Ценко Чоков в Галиче няма да се повтори повече ". Той призна, че гаранция за това е "целият този фокус от страна на медии, жители и политици ". Интересно какъв ли щеше да е моделът на ръководство, в случай че нямаше толкоз огромен интерес към Галиче? И какво ли се случва в обитаемоте места, които в никакъв случай не са били в светлината на прожекторите? Защото социалистите разкриха по какъв начин са минали частичните избори и в родопското с. Беден, област Смолян. Там хората били извозвани с джипа на общинския кмет в Девин, а притежателят на локалния завод, който работи за ВМЗ "Сопот ", предизвестил служащите си, че в случай че не гласоподават за ГЕРБ, ще се наложи да затвори цеха, разкриха още Добрев и изгубилият кандидат-кмет на Българска социалистическа партия Николай Димов.

За оказване на напън и закани в с. Макреш, Видинско, описа и националният представител от левицата Весела Лечева. Там завоюва кандидатът на Българска социалистическа партия, само че по думите на депутатката всички сътрудници, които са декларирали, че ще поддържат аления претендент, са били заплашвани. "В Макреш имаше четирима претенденти за кмет. Четвъртият имаше 120 гласа и намерено съобщи, че ще ни поддържа. Още от идващия ден имаше позвънявания и закани по телефона. Ние изразихме нашата поддръжка към него. Представям си какво ще бъде след една година, на изборите за локална власт ", акцентира Лечева. Тя не скри, че Българска социалистическа партия е осигурявала физическа защита на тези, които са дали своят вот за левицата.

Социалистите твърдо са решили да изпратят всички сигнали за нередности и безобразия на частичните избори - с изключение на на прокуратурата, и на Европейската комисия, на Съвета на Европа, на други европейски институции и на неправителствения бранш, който следи за метода, по който тече изборният развой в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР