Едно интересно проучване установило, че провеждането на тестове за интелигентност

...
Едно интересно проучване установило, че провеждането на тестове за интелигентност
Коментари Харесай

Кои храни ни правят по-интелигентни?

Едно забавно изследване открило, че провеждането на проби за просветеност при възрастните дава по-добри резултати под съпровода на класическата музика на В. А. Моцарт. И с годините от ден на ден учени се пробват да открият дали някои храни не повлияват мисловната активност в позитивна тенденция.

Оказва се, че приемът на по-мазни риби като съомга, скумрия и други усъвършенства мисловната активност. Това е по този начин, тъй като в действителност повече от половината от структурата на мозъка е построена от липиди и над 65% от тях са мастни киселини (омега мастни киселини, съдържащи се в рибните деликатеси).

Важни мазнини за мозъка

Тези мазнини са витално значими за основаването и развиването на мозъчните кафези, както и за поддържане на флуидността (течната съставка) на клетъчните мембрани. Освен това тези храни съдържат детайлите фосфор и йод, също значими за вярното действие на мозъка. Лекарите предлагат още консумация на риба най-малко два пъти седмично.

Черен скотски дроб

 Черен дроб за разсъдък

Полезна е и потреблението на черен скотски дроб поради богатото наличие на желязо, което взе участие в преноса на О2 в тялото. За предпочитане са пилешкият, телешкият и говеждият дроб. Дробът е богат още на витамин В1, В6, В9 и В12, които предизвикват когнитивната функционалност и усъвършенстват резултатите от тестванията за просветеност. Полезно е и аленото месо посредством още веднъж на високите равнища на желязо в състава му.

Млечни храни

Менюто би трябвало да се обогатява и с млечни артикули. Съвместно изследване на американски и австралийски учени с присъединяване на 972 доброволци, подложени на тест за просветеност, показало, че тези хора, които консумирали повече млечни храни, имат по-добри резултати и са с по-добро логическо мислене и памет. Другите съставки на млякото – протеини, калций, витамин D и магнезий, също вземат участие интензивно в мозъчната активност.

Пълнозърнести храни

Оказва се още, че и пълнозърнестите храни са потребни в тази тенденция. Приемът им понижава възможностите за развиване на болести на ЦНС (централната нервна система).

Яйчен жълтък

 Яйчен жълтък ни прави интелигентни

А в случай че желаеме да поумнеем, само че сме вегетарианци, би трябвало да похапваме повече яйца, и по-точно жълтък. Той е извънредно богат на желязо. Яйцата съдържат още фосфолипиди и лецитин, значими за построяването на клетъчната стена на мозъчната клетка. Богати още на аминокиселини, те са от значително значение за производството на невротрансмитери (химическо сигнално вещество на нервната система).

Спанак

Един доста добър асистент е и спанакът, който може умерено да се размени с кресон, броколи, салата айсберг. Всички зеленчуци са доста богати на витамин С, който е значим за процесите на мисловната активност съгласно редица изследвания. Експертите поучават да се употребяват всеки ден зеленчуци за реализиране на по-добър умствен тонус.

Бобови

 Боб за разсъдък

Препоръчителен е още приемът на варива, с помощта на това, че съдържат комплицирани захари и са с невисок гликемичен показател. Това е от голяма важност, тъй като равнищата на кръвна захар са значими за организма - от тях зависят интелектуалните качества на индивида и способността да запомня.

Червени плодове

За да подтикваме мозъка си, можем да се доверим и на алените плодове. Научни проучвания показват, че потреблението на боровинки дават доста когнитивни изгоди с помощта на богатия набор от антиоксиданти в тях.

Банани

 Бананите са храна за мозъка

Оказва се освен алените плодове имат качества да ни създадат по-интелигентни. Бананите също не трябва да се пропуснат поради богатото си наличие на магнезий, който взе участие интензивно в предаването на нервни импулси. Освен това в тях има и витамин В6, който подкрепя усвояването на магнезия, както и в метаболизирането (разграждането) на аминокиселините и действието на нервната система.

Авокадо

Авокадото, от своя страна, е също толкоз потребно, колкото и боровинките. То има способността на понижава артериалното налягане, което другояче утежнява мисловната активност. А ядките и семената са добър източник на витамин Е, който в случай че липсва, довежда до възпрепятстване на познавателната дарба, изключително в ранна възраст.

Кафе и чай

И колкото и да не ни се има вяра, кафето и чаят също вземат участие интензивно в възстановяване и стимулиране на мисълта. Проучвания демонстрират, че тези горещи питиета усъвършенстват мисловната активност, също предотвратяват развиването на заболяването на Алцхаймер.

За по-остра мисловна дейсност консумирайте постоянно:

- зеленчукови салати;

- десерти с авокадо;

- сурови бонбони.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР