Едно 60-годишно училище с история се разпада. Пълно безхаберие и

...
Едно 60-годишно училище с история се разпада. Пълно безхаберие и
Коментари Харесай

Вижте отвътре 60-годишната гимназия „Иван Вазов”, няма такъв срам!

Едно 60-годишно учебно заведение с история се разпада. Пълно безхаберие и липса на средства са създали гимназия " Иван Вазов " в Бургас неузнаваема. Ако патриархът на българската литература и патрон на 60-годишната бургаска гимназия „ Иван Вазов” гледа от небето, лицето му ще бъде тъкмо толкоз навъсено, колкото е от портрета, печално висящ над стола на шефа Виктор Григоров, написа " Флагман ".

Платното с величавия облик на Вазов, сътворен от гениалния художник Дамян Заберски, което единствено по себе си е скъпа светиня е продрано на няколко места и е знамение по какъв начин въобще съумява да се застои в прогнилата рамка на стената, която пък стена не е пребоядисвана (със сигурност) от края на тоталитарния режим.

Влага и паяжини се стелят по тавана на директорския кабинет, „ персийският” килим пред овехтялото бюро е избледнял, а от прахлясало секаше до вратата тъжно наднича учебното знаме. Видът на този кабинет, който би трябвало да респектира възпитаници, учители и родители е съхранен най-малко от 20 години – колкото бе населяван от някогашния началник на гимназията Петко Иванов.

В момента единственото модерно нещо в помещението е екран с видеонаблюдение на части от вътрешността на постройката, подложен върху бюрото на шефа Виктор Григоров.

Самата постройка и дворното пространство, погледнати откъм от бул.”Хр.Ботев” и ул.”Княз Борис I”, наподобяват добре поддържани и с съображение поели милионите левове от европейски планове, за които Флагман написа от 5 години насам.


Така наподобяват коридорите, които сигурно не са ремонтирани от десетилетия

Впрочем, в случай че напълно непредубедено се наложи да влезете в школото по работа, както се наложи през вчерашния ден на наш кореспондент, ще забележете, че фасадата откъм градинката на ОДМВР има повече от безнадежден тип. Над централния вход безсрамно са опънати близо 20 транспаранта с посочени заглавия на планове по няколко европрограми и усвоените по тях пари, като в това време мизерията към вратите е повече от отблъскваща.


Централният вход, над който висят десетки транспаранти с усвоени пари от европейски стратегии

От първи клас управлението на СУ”Ив.Вазов” основава и езикова школа – две паралелки с интензивно проучване на британски и разширено проучване на математика. От пети клас се планува проучване на съветски като втори непознат език. Ще има една паралелка с интензивно проучване на немски по пример на „ Дойче Шуле” с разширено проучване на математика, като вторият непознат език от пети клас ще е британският.

След седми клас учениците ще имат опция да се явят на сертификатни изпити пред лицензирни институции.

През 2018/2019 се афишира банкет в пети клас в паралелка „ Програмиране” с спомагателни часове по математика и британски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР