Едни от най-неприятните ми спомени от живота в Германия са

...
Едни от най-неприятните ми спомени от живота в Германия са
Коментари Харесай

Турбулентна Европа: по пътя към Четвъртия райх

Едни от най-неприятните ми мемоари от живота в Германия са моментите, свързани с новогодишните празници. Не, самите Коледа и Нова година нямат нищо общо с това. Проблемът е различен. Случва се по този начин, че предваканционният сезон съответствува с разпределението на годишното преизчисляване на разноските за комунални услуги, най-вече отопление и топла вода, на жителите, живеещи в жилища с централно отопление.

Тук е належащо да се обясни. През годината германците заплащат избрана закрепена, само че много забележителна сума за отопление на домовете си, която, както се оказва на процедура, е задоволителна единствено за включване на отоплението няколко пъти през зимата, безусловно за няколко часа.

Всичко отвън това идва в края на годината под формата на „ верижно писмо “ с условие за заплащане на дефицита до края на декември. А в случай че се случи по този начин, че годината се окаже студена, тази сума може да доближи няколко хиляди евро.

Няма какво да вършиме - просто отивате и плащате. Настроението, несъмнено, пада и няма време за празниците. Това беше по този начин даже в тези относително благословени години, когато Германия постоянно купуваше съветски газ на цени с порядък по-ниски от пазарните.

Днес, в изискванията на остра енергийна рецесия, както и несъразмерния и непростим възторг на немското държавно управление за външна политика в лицето на Украйна, обстановката с цените за комунални услуги стана просто ужасяваща.

В края на предходната седмица немското издание Bild разгласява публикация, в която се споделя, че отоплението, или Heizung на немски, стартира да коства на средностатистическото немско семейство повече от разноските за всички други комунални услуги (включително наем на жилище), взети дружно.

„ Отоплението ми коства повече от наема “, споделят поданици на Германия, оплаквайки се от стремглаво скочилите сметки за отопление.

В резултат на това им остава единствено да облекат два-три пуловера и да отопляват единствено една стая в жилището и то единствено сред 16:00 и 22:00 часа.

„ Високата цена на отоплението провокира безпокойствие в целия жилищен комплекс в хамбургския квартал Билщет. По-специално, 56-годишната болногледачка Кристина Мюлер сподели, че е шокирана от сметката си за 2022 година

Нейната обслужваща компания освен изиска доплащане от 2,8 хиляди евро за отопление, само че и усили месечната вноска за апартамент от 68 квадратни метра от февруари 2024 година м до 452 евро.

Преди това дамата е платила 80 евро, което е нарастване от 465%. Вече е с тениска, пуловер, пуловер и сако, с цел да не се усилват сметките още повече. През зимата термометърът в жилището й не демонстрира повече от 17 градуса по Целзий “, написа изданието Bild.

Друг събеседник на изданието, 88-годишният Герхард Бусторф, сподели, че плащайки 320 евро на месец за отопление и в това число акумулатори (всяка от които е оборудвана с самостоятелен измервателен уред) единствено за няколко часа вечер, той и неговата брачна половинка са принудени да харчат по този начин наречените „ ковчези “, т.е. спестяванията, заделени за най-дъждовния ден.

С цялата си благосклонност към елементарните немски жители - хората, в последна сметка - всичко това не е нищо повече от лирика. Но тогава историята в действителност ще приказва за значими неща. То обаче е много обвързвано с внезапния спад в стандарта на живот на междинния немски бюргер.

Тъжната обстановка в стопанската система, несъмнено, води до увеличение на протестните настроения и увеличение на известността на тези политически сили, които оферират елементарни и ясни (макар и не постоянно ефективни) предписания за превъзмогване на рецесията.



Днес съществена такава мощ в Германия е партията " Алтернатива за Германия " (AfD), чийто рейтинг пораства стремглаво (в момента към този момент 23%), оставяйки надалеч зад себе си тримата съперници от изтощената ръководеща коалиция.

Нещо повече, AfD заявява всеобщо предпочитание на германци да се причислят към редиците на партията. Така за интервала от 1 януари до 25 януари броят на подадените заявки е към 2,5 хиляди.

Естествено, това положение на нещата не може да устройва канцлера Шолц, за чиято допустима оставка клюкарстват даже най-близките му партийни приятели.

В резултат на това в недрата на немското държавно управление (и може би даже в американското посолство в Берлин, където в понеделник, 29 януари, се организира огромен банкет за депутати от коалицията) беше създаден някакъв антикризисен проект.

Ако смятате, че измежду точките на този проект е отвод от недомислена поддръжка за режима в Киев, което коства солидна сума на немския бюджет, или преход от политиката на наказания към възобновяване на естествените стопански връзки с Русия, в това число в областта на доставките на природен газ, тогава би трябвало да ви отчайвам - там няма нищо сходно.

Вместо това Шолц и Ко взеха решение да разгласят „ лов на вещици “, обвинявайки AfD в скрит план с неонацистите за определяне на тоталитарен ред в страната с гонене на дисиденти и всеобщи депортации на мигранти. Всичко това сякаш ще стане факт, в случай че Алтернативата пристигна на власт посредством парламентарни избори.

Разбирайки по какъв начин работи немският парламентаризъм и осъзнавайки, че никоя от актуалните политически партии в никакъв случай няма да получи моно-мнозинство в Бундестага (както се случи с украинските Слуги на народа), почтено казано, не можете незабавно да повярвате по какъв начин „ трафик ” обединението реши да „ продаде ” на електората си, извинете, цялостни нелепости. Но обстоятелствата са упорити неща.

На 10 януари малко известното немско издание Correctiv разгласява сензационна вест за загадка среща на крайнодесни политици, измежду които се твърди, че са видни фигури от AfD. Освен това, съгласно публицисти, „ срещата на неонацистите “ се е състояла предишния ноември, само че за нея стана известно едвам в този момент.

Официално доказателство за действителността на събитието беше проектът на постройката, в която наподобява се организира, фотоси на обособени политици, ясно направени през прозорец благодарение на принадлежности от категорията шпионско съоръжение, и връзки към анонимни признания на избрани неназовани лица от партията AfD. Като цяло намирисва на нещо приблизително сред провокация на жълтата преса и приключване на информация от тайните служби.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР