Едни говорят за цъфналите пролетни дръвчета, а ние си мислим

...
Едни говорят за цъфналите пролетни дръвчета, а ние си мислим
Коментари Харесай

Агнешки джолан с ориз и спанак

Едни приказват за цъфналите пролетни дръвчета, а ние си мислим сама за Агнешки джолан с ориз и спанак

Необходими Продукти

● агнешки джолан - 2 бр. (около 600 г)
● спанак - 250 г замразен
● ориз - 250 г
● чесън - 4 - 5 скилидки
● лук - 1 глава, междинна
● мента - 4 - 5 клончета, суха
● джоджен - 1 - 2 с.л. или на усет, изсъхнал
● черен пипер - на усет, млян
● розмарин - 1 с.л. изсъхнал
● бяло вино - 250 мл
● олио - към 100 мл

Начин на подготвяне

Почистете от непотребни ципички джоланите и направете на всеки по 1-2 напречни прореза по месото, с цел да поема по-добре усетите, а и да се сготви по- бързо.

Натъркайте джоланите с черен пипер, розмарин, джоджен и малко сол. Поставете ги в тавичка и полейте с част от олиото, половината бяло вино и същото количество вода. Отгоре и в профил подредете клонките мента и чесъна, без да белите скилидките, единствено ги притиснете, с цел да се смачкат леко.

Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и печете 20 минути, по-късно обърнете за същото време и от другата страна. Намалете фурната на 180 градуса и печете джоланите към 1 час и 20 минути, като по средата на това време налеете и останалото бяло вино и още водичка. Също по този начин е добре да завиете с алуминиево фолио, с цел да не изсъхва месцето.

Когато ви остават 20 минути от указаното време, заемете се с ориза. Накълцайте лука и го запържете в останалото олио с щипка сол. Щом омекне и стартира да добива тен, прибавете незабавно спанака - размразен, отцеден от водичката и раздробен. Запържете за малко и сложете ориза, авансово почистен от нишестето. Бъркайте, до момента в който стане бистър и налейте вода - 2.5 елементи течност на 1 част ориз. Имайте поради и останалото от печенето сосче.

Сипете ориза при джоланите, от които сте премахнали клонките мента. Разпределете отмерено и по избор ръснете още джоджен и черен пипер, както и регулирайте на сол.

Печете до извиране на водичката - към 25 минути. Аз обичам ориза по-твърд и зрънцата да се отделят и да се цели, не смачкани. Ако вие харесвате да ви е по-сварен, може да сложите малко повече вода.

След като извадите от фурната, покрийте агнешкото с ориз с алуминиевото фолио и от горната страна с забрадка. Нека престои по този начин 10 минутки преди да сервирате.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР