Една вечер дойде един мъж и каза: Има семейство с

...
Една вечер дойде един мъж и каза: Има семейство с
Коментари Харесай

За делото на майка Тереза

" Една вечер пристигна един мъж и сподели: " Има семейство с 8 деца, които не са яли нищо дълго време. Направи нещо за тях! " И аз взех ориз и отидох незабавно. Майката взе ориза от шепата ми, раздели гo на две и излезе. Когато се върна, я попитах – " Какво направи? " А тя ми сподели – " Те също са гладни! " В прилежащата къща имаше мюсюлманско семейство, което също нямаше храна. В нейното страдание… тя знаеше, че и различен има нужда… И тя имаше смелостта да даде на близък си. Ето за какво желая вие да обичате бедните. И не им обръщайте тил, тъй като обърнете ли им тил, вие обръщате тил на Бог ".

Майка Тереза – защитничка на бедните, на болните и на страдащите. Основателка на Ордена на милосърдието, прочут със своята помощ към хората в потребност. Посвещава целия си живот на Бог и на онеправданите. Смисълът за нея през целия й път остават любовта и мирът по света.

Датата е 26 август 1910 година В самия център на македонската столица Скопие се ражда момиче на име Анеза Бояджиу. По-късно позната на целия свят като майка Тереза.

110 години по-късно, там към момента пазят жив загатна за нейното дело.

72-годишният Антон Серечи среща майка Тереза при първото й посещаване в родния й град.

" Майка Тереза като пристигна през 1976 година, мога да ви кажа, че имаше над 5000 души на това място. Беше еуфория, невиждана наслада в очите на хората. Сред цялата тази навалица, тя беше една дребна жена с голяма воля. Излъчваше невиждана мощ и обич към всички хора, без значение кой какъв е”, спомня си Антон Серечи.

Тази среща прекатурва живота на Антон Серечи и като набожен католик взема решение да основе Сдружение " Майка Тереза " в Северна Македония. Вече близо 30 години той се грижи делото й да не бъде забравено. За 100-годишнината от нейното рождение, сдружението построява специфичен гроб за бащата на светицата.

„ Има огромен кръст и фотографията на Кольо Бояджиу. Но си помислих – като видят плочата, кой ще знае кой е Кольо Бояджиу? И по тази причина се посъветвах със сестрите на майка Тереза и те ми споделиха, че майка Тереза постоянно е казвала, че любовта се ражда в фамилията... Прекрасна мисъл, която всеки от нас, в случай че я чуе, може да повярва и да осъзнае какъв брой е вярна. Тя постоянно споделяше " Правете дребни неща, само че с доста обич. " И споделяше " Аз не съм светица, а единствено един молив в ръцете на Исус Христос ", добави Антон Серечи.

Заради делата и милосърдието си, през 1979 година Майка Тереза получава Нобелова премия за мир.

За Ариан Аслани е чест да стопанисва единствената къща-музей, отдадена на живота на светицата. Още повече, че самият той проповядва вяра, друга от католическата.

„ Аз съм мохамеданин, албанец, само че това не е някоя спънка. Напротив! Една чудна, дребна жена, 150 сантиметра, а да стане толкоз огромна. Извинявайте, малко съм прочувствен. Толкова доста мощ, такава смелост. Да оказва помощ, да бъде солидарна”, описа Ариан Аслани, шеф на Къща-музей " Майка Тереза ".

Шест години след гибелта й, папа Йоан Павел Втори я афишира за блажена.

През 2016 година папа Франциск я прогласява за светица.

Днес над 5000 мисионерки на милосърдието в над 130 страни по целия свят не престават да оказват помощ на бедните, на болните и на страдащите, с цел да пазят живо делото на Света Тереза от Калкута и да го продължат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР