Една въпиеща несправедливост е напът да бъде поправена. България няма

...
Една въпиеща несправедливост е напът да бъде поправена. България няма
Коментари Харесай

Възстановяват литературните награди Христо Ботев и Никола Вапцаров

Една въпиеща неправда е напът да бъде поправена. България няма национални литературни награди на имената на двама от най-великите си поети и персони - Христо Ботев и Никола Вапцаров. Съюзът на българските писатели години наред се опитваше да промени това, само че напъните му оставаха напразни. 
И ето най-накрая гласът бе чут и от Министерството на културата оферират да бъдат основани и одобрени премия за лирика и журналистика " Христо Ботев " и премия за лирика " Никола Вапцаров ".
Предложението за премията " Христо Ботев " за лирика и журналистика е тя да се връчва един път на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат обсъждани от експертна комисия, включваща представители на Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Националния книжовен музей и Националния музей " Христо Ботев " в гр. Калофер.
Новоучредената премия " Христо Ботев " ще се връчва в две категории: " Значим принос в развиването и популяризирането на българската лирика " и " Високи креативен резултати в популяризирането на българската лирика или журналистика за миналия интервал ". Предложението, което е подложено на публично разискване, е за правенето на специфична статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на премията да бъде в размер на 20 000 лв.. Носители на оценката могат да бъдат поети със важен принос в развиването и популяризирането на българската лирика, както и поети и журналисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската лирика или журналистика. Целта е тази премия да се трансформира в най-авторитетното отличие за лирика и журналистика у нас и в справедливо самопризнание на надарени хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.
Преди години е имало премия на името на Христо Ботев. Присъждала се е на поети и журналисти за принос в международната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 година След измененията традицията е възобновена през 1996 година за известно време на районно равнище със същата честота (на 5 години), като премията се присъжда от Общинския съвет на община Враца. 
Наградата " Никола Вапцаров " ще се връчва за високи креативен резултати в региона на поезията един път на три години. Номинациите за оценката ще се преглеждат от експертна комисия от представители на Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите, Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", СУ " Св. Климент Охридски " и Националния книжовен музей - къща музей " Никола Вапцаров ". Предлага се премията да е художествена пластика и финансова награда в размер на 10 000 лв., които ще бъдат обезпечени от бюджета на Министерството на културата.
Преди години също е имало интернационална литературна премия " Никола Вапцаров ". Тя е била учредена през 1979 година По правилник е била присъждана на всеки пет години на задгранични създатели за изцяло литературно творчество и за принос в проучването и популяризирането на Вапцаровата лирика. Наградата е връчвана през 1979, 1984, 1989 година След измененията случайно е възобновена през 2009 година, а през 1999 година е връчена национална на поета Иван Динков.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР