Една от заявките на кмета Пенчо Милков беше край на

...
Една от заявките на кмета Пенчо Милков беше край на
Коментари Харесай

Русе: Криви сметки, много смет

Една от поръчките на кмета Пенчо Милков беше завършек на препълнените кофи за отпадък в града В края на мандата такива още веднъж се срещат, а компанията реализатор още веднъж е същата, чистила и по времето на ГЕРБ - " Нелсен непорочност " Стъпка напред са новите контейнери, като в бъдеще се дават обещание и подземни такива, както и за строителни боклуци и мобилни центрове за преработване
Без повече цялостни кофи за боклук, промяна на сметопочистващите компании, определени от ГЕРБ, и по-чист въздух. Тези предизборни поръчки печелят на сегашния кмет на Русе Пенчо Милков мандата (2019-2023 г.). Ако се разноските из града в този момент обаче ще видите, че претъпкани кофи за отпадък към момента има, а и много постоянно се срещат торби, оставени до контейнерите. Фирмата реализатор пък не е заменена - през 2020 година е определена " Нелсен непорочност ", която е чистила града и при предходния кмет (от ГЕРБ).

Все отново има и промени - доставени са 610 бр. нови, " затворени " контейнери, като познатите в Бургас, с по-голям размер, които се обслужват по напълно автоматизирана технология. Кметът дава обещание и скоро в града да бъдат сложени и контейнери за строителни боклуци, както и мобилни центрове за преработване.

Както в множеството български градове, по този начин и в Русе евентуално казусът се дължи най-много на неналичието на надзор и изрядното съблюдаване на графика, както и ненапълно на просвета.
Реклама Старата компания с няколко разлики
" Едната огромна поръчка беше, че ще сменят всички компании, с които предното управление в лицето на ГЕРБ е работило, тъй като това е мантрата - че оттова изтичат пари. Сега обаче мандатът на Милков съвсем изтече, а компаниите, с които са подписани контракти, са безусловно същите ", споделя за " Капитал " Наталия Кръстева - общински консултант от ГЕРБ и някогашен зам.-кмет по екологията в община Русе.

Въпросната компания е " Нелсен непорочност ", която е спечелила и двете позиции, на които е разграничена публичната поръчка - за двете зони, на които е разграничен градът за почистване. Фирмата има контракт за респективно 5.03 млн. лева без Данък добавена стойност и 4.33 млн. лева без Данък добавена стойност за период четири години. Което значи, че ще чисти Русе до 2024 година Договорите са подписани от името на зам.-кмета Димитър Недев.

Според кмета Милков разликата сред поръчките, които прави неговото управление, и поръчките на предходното ръководство е, че в този момент аплайват доста компании. " Прочитайки изискванията, които слагаме, те виждат, че не са дискриминационни и разрешават присъединяване освен на някои фаворизирани участници. Можете да сравните ситуацията в Русе преди и в този момент, както и да сравните Русе с други градове в страната. В поръчката за боклуци са кандидатствали няколко компании ", разяснява той за " Капитал ". Според електронната система за публични поръчки ЦАИС това са ЗМБГ () и консорциум сред " Скалар Еко " и " Астон сервиз ".

Спечелилата " Нелсен непорочност " е напълно благосъстоятелност на " Титан интернешанъл холдинг " на Иво Иванов.
Реклама Още 2 млн. за прилежащите села
Прави усещане, че общината е пускала на няколко пъти поръчки през 2021 година и 2022 година за сметосъбирането в още три квартала на Русе - " Средна кула ", " Долапите " и " Образцов чифлик ", както и в прилежащите села. И двата пъти през двете години откритите процедури са прекъснати, а след това е пусната процедура за " договаряне без авансово съобщение ". Избрана е една компания - " Скалар Еко " на Ивайло Раднев, който е бил съучастник в " Астон сервиз " до 2021 година През 2021 година е подписала контракт за 670 хиляди лева без Данък добавена стойност, а през 2022 година - за 1.13 млн. лева без Данък добавена стойност.

" Три пъти е прекратявана публичната поръчка за сметосъбирането по дребните обитаеми места, които са в общината. Попитах кмета за какво това е по този начин, питах го с оглед да се докара някой доближен към него ли е, да отговори на жителите. За мен е резонно някой да кандидатства и да завоюва позицията. Отговорът на кмета беше, че той самият е прекратявал два или три пъти с оглед по-прозрачни и необятни условия, което аз не бих споделила, че разбирам ", разяснява Кръстева. А изборът на процедура по договаряне (и то след затваряне на откритите) по принцип не се слави като най-прозрачния.
Какво е особеното
Кметът Милков изяснява, че в този момент са сложени доста по-завишени условия, а точно съдовете да са нови, да съхраняват отпадъка изсъхнал, с цел да не заплаща общината на кантара на сметището водата, която се просмуква в отпадъците. Освен това контейнерите се транспортират от камиони с категория Евро 6, незамърсяващи градската среда, и следва да се мият и дезинфекцират 2 пъти годишно.
До " новите " контейнери жители отново оставят боклука си. Фотограф: Цветелина Белутова
" Цената, която постигнахме за тази услуга през 2019 година, е по-ниска от тази, реализирана по публичната поръчка през 2015 година! Въвели сме GPS следене и санкция от 100 лева за необслужен в точния момент резервоар. Камионите са нови и тихи и към този момент обслужват съдовете най-вече в късните часове, с цел да не затормозяват и трафика ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР