Една от причините за това са метеорологичните предпоставки. Дългият пролетен

...
Една от причините за това са метеорологичните предпоставки. Дългият пролетен
Коментари Харесай

Почти двойно повече случаи на Лаймска болест и Марсилска треска за година

Една от аргументите за това са метеорологичните предпоставки . " Дългият пролетен дъждовен сезон докара до развиване на ниската растителност, което е идеалната среда за кърлежите. От друга страна, имаше и разливи на блата и на такива места, на които се задържа вода, което е идеалното място за развиване на комарите. Очаквахме да има повишение и на Лаймска болест, и на Марсилска тресчица, и това е реалност ", изясни основният държавен здравен контрольор. 

Друга причина е в забавянето на пръскането против тези вредители заради административни спънки. Най-добре е то да се случва през април май.

" Трябва да се вършат в точния момент обработките там, където има ларви, а не просто да вървим да пръскаме токсини, тъй като това е нож с две остриета. Пропуск на власите няма, само че всяка година се стараем да пръскаме в точния момент и постоянно се намират административни спънки - като неприет бюджет, неосигурени средства и така нататък ", изясни специалистът.

Средствата, които употребява здравното министерство за това, минават през Комисията за бедствия и повреди. " И в случай че инцидентно там има закъснение, то е от основно значение. За страдание, това се повтаря в годините, ще се опитаме да го заложим за следващата година по този начин , че да се знае, че парите са за това , да се направи в точния момент и да могат експертите да работят умерено ", изясни още доцент Кунчев. 

Той въпреки всичко успокои, че със засушаването кърлежите ще правят отстъпка. Освен това не става въпрос за взривоподобно разпространяване, нито за епидемиологичен гърмеж, само че въпреки всичко хората би трябвало да внимават ( повече по тематиката за предотвратяване от кърлежи ).

Що се касае до летните вируси , то ситуацията у нас е по-скоро спокойна . До момента няма нито един обявен епидемиологичен гърмеж нито по Черноморието, нито навътре в страната, свързани с местата за хранене или с водоеми. Това важи както за България, по този начин и ненапълно за Европа.

В международен мащаб обаче картината била радикално друга. " Само за един месец случаите на холера в света са 57 хиляди. От тях 399 са смъртни. Те са в много страни - главно в Южна Африка, Близкия Изток и Азия ", уточни специалистът. Той посочи, че това касае изискванията на живот - персонална хигиена, чиста вода, потребление на дезинфектанти. 

" При случаите на Западнонилска тресчица виждаме по какъв начин границата от ден на ден се мести на север. В момента има обявени пет случая в Европа , които публично потвърдени, другояче са повече, като три от тях са в Гърция - на остров Тасос, в Кавала и третият е на по-южно място, в Кардица. Климатичните условия са повече от удовлетворени за разпространяването ѝ. Така че, риск съществува, следим всичко това ", сподели още основният държавен здравен контрольор. 

В умозаключение той повтори: " Черно море за последните 5-10 години в никакъв случай не е било толкоз чисто ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР