„Една от основните причини за лошото състояние на общественото здраве

...
„Една от основните причини за лошото състояние на общественото здраве
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Пловдив е градът с най-сериозен проблем с ФПЧ в България

„ Една от главните аргументи за неприятното положение на публичното здраве в България и по света е в резултат на положението и качеството на съставените елементи на околната среда. Ние вдишваме и издишваме непрекъснато и не можем да си вървим с въздуха в раницата, по тази причина е извънредно значимо въздухът е обитаемоте места да е с положително качество. В България към момента не е, въпреки да има усъвършенствания през последните няколко години, само че изключително във връзка с фини прахови частици /ФПЧ/ имаме сериозен проблем. Пловдив е градът с най-сериозен проблем с ФПЧ в България “, това съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който през днешния ден беше специфичен посетител и участник в семинар за качеството на въздуха и здравето в България, проведен от Медицинският университет – Пловдив и Институтът по здравни резултати (Health Effects Institute, HEI).

Форумът се организира в хибриден формат - онлайн и присъствено, а на семинара бяха показани съществуващи доказателства за здравните последствия от замърсяването на въздуха в България и района, както и връзката им с актуалните политики и дейности. От МУ - Пловдив показаха акценти от отчета на Института по здравни резултати за качеството на въздуха и здравето у нас.

Съвместният учредителен комитет включва: доцент доктор Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив, доцент доктор Ренета Димитрова от СУ „ Св. Климент Охридски “, Ивайло Хлебаров от Екологично съдружие „ За Земята “, доктор Дима Цанова от Медицински университет – Плевен и доктор Палави Пант от Институт по здравни резултати, Съединени американски щати.

Ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева уточни, че е щастлива, че специалисти от Европа и Съединени американски щати са тук и ще споделят своя опит и предложение за замърсяването на въздуха.

" Известно е, че Пловдив е един от градовете в Европа със мощно замърсяване на въздуха. Радвам се, че има учени в нашия университет, които се вълнуват от тази тематика и вършат всичко допустимо обществото да бъде осведомено за тези проблеми и дават оферти по какъв начин те да бъдат преодолени ", уточни проф. Мурджева.

Дан Грийнбаум, шеф на Института по здравни резултати (Health Effects Institute, HEI), уточни, че технологиите към този момент разрешават да ги впрегнем в посока не просто по-чист въздух, само че и по-висока успеваемост на стопанската система.

„ Искаме да приказваме освен за проблемите, само че и за решенията. Добрата вест е, че има технологии за по-чисто гориво, по-чисто и нискозамърсяващи коли. Необходимо е потреблението на по-чисто гориво за готвене и отопление на домовете. Има технологии за разнообразни дружество и заводи, които освен пречистват въздуха, само че и усъвършенстват успеваемостта на стопанската система. Замърсеният въздух постъпва в дробовете, нарушава дихателната функционалност, само че към този момент знаем, че те могат да доближат сърдечно-съдовата система, сърцето, навлиза в кръвта. Причинява освен дихателно болести, само че и инфаркти, инсулти ", уточни Дан Грийнбаум.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР