Една от основните критики към смартфоните в момента е това,

...
Една от основните критики към смартфоните в момента е това,
Коментари Харесай

Как ще изглеждат смартфоните след година: четири тенденции и една революция

Една от главните рецензии към смарт телефоните сега е това, че те постоянно са неразличими. С увеличението на екраните и навлизането на така наречен “безрамков” дизайн това се вижда даже повече. Догодина обаче може да се появят първите устройства, които ще разчупят превъзходството на моноблока.

Нека хвърлим око върху това какво се трансформира в дизайна на смарт телефоните и какво ни чака малко по-далечна вероятност.
Днес: все по-дълги екрани
Очевидно е, че издължените екрани с формат 18:9 са най-отчетливата наклонност при мобилните устройства сега. На ревюто MWC 2018 в Барселона бяха демонстрирани десетки “безрамкови” смарт телефони, чиито екрани заемат съвсем цялата повърхност на лицевия панел. Много други сходни модели видяха бял свят още преди ревюто – през втората половина на 2017 година

Прочетете още: Проучване демонстрира, че част от водоустройчивите смарт телефони не са тъкмо такива

При това разработчиците осъзнават, че дължината на апаратите може да бъде увеличена още. Затова напълно не е изключено, че актуалният всеобщ 18:9 формат ще докара до появяването на 19:9, 20:9 и в обособени случаи до 21:9 екрани. Тези разновидности разрешават увеличение на екранната повърхност без повишаване на широчината на смарт телефоните. Те все по този начин ще са комфортни за държане с една ръка, като ще са с 0,5-1,5 см. по-дълги, което не е сериозно.
Скоро: прорези в екраните
На MWC 2018 бяха показани над 10 смарт телефона, копиращи дизайна на iPhone X. При тях предните сензори, представители и камери са събрани в “полуостров” в горната част на предния панел. Сред производителите гледащи в тази посока са освен от незнайни китайски производители. iPhone X бе изкопиран и от по-известни марки.

Очевидно е, че този детайл от дизайна ще стане всеобщ. Дори в задаващата се девета версия на операционната система Android ще бъде осъществена поддръжка на екрани с прорези в тях. Това ще облекчи производителите да усъвършенстват своите интерфейси.

Разбира се, оставяйки настрани модата, би трябвало да е ясно, че този метод е компромис. С изтъняването на рамките към екраните производители просто няма къде да разположат предната камера да вземем за пример. Това обаче сигурно ще се промени. Вече писахме за патент на Samsung, в който се преглежда опцията за скриване на сензорите, камерата и представителя зад екрана. С подобен патент разполага и китайската Meizu, с разликата, че тази компания предлага представителят да бъде ситуиран в тънката рамка над екрана.

Друга опция е да вземем за пример самият екран да вибрира, играейки ролята на представител, а камерата да изскача от горния борд на устrойството – такава идея сподели Vivo. Анди Рубин, един от основателите на Android и създател на Essetial, разгласи в Twitter, че също разполага с патент за камера, показваща се при потребност от горния борд на устройството.

1 2
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР