Една от най-важните морски транспортни артерии в света - Панамският

...
Една от най-важните морски транспортни артерии в света - Панамският
Коментари Харесай

Панамският канал пресъхва - спират големите кораби от 25 юни

Една от най-важните морски транспортни артерии в света - Панамският канал, от 25 юни лимитира прекосяването на огромни кораби. Причината - ниското равнище на водите в следствие от тежката суша в района.

Панамският канал е основна връзка сред Атлантика и Тихия океан, като корабите минават през система от шлюзове. Те се зареждат от огромни сладководни резервоари - изпразнят ли се, могат да зародят съществени проблеми.

Най-голям е трафикът от Северна Европа към западния бряг на Южна Америка, като всяка година към 250 000 контейнера пътуват в тази посока.

През Панамския канал минават 3,5% от цялата световна търговия.

Считано от 25 юни, кораби с прегазване над 13,3 метра няма да бъдат допускани през канала. Това значи, че най-големите плавателни съдове, които ще минават, ще са контейнеровозите вид Panamax.

Опасенията на управляващите са, че по-голям транспортен съд може да заседне и по този начин да блокира целия трафик - както стана с Ever Given, който затвори Суецкия канал през 2021 година

На този стадий LNG газовозите няма да пострадат, тъй като те не доближават сходна дълбочина,

само че поради нарастването с 31,4% на техния трафик след експлоадирането на войната в Украйна бяха въведени спомагателни митнически такси.

Освен това рестриктивните мерки може да се затегнат и още - упованията са през юли дефицитът на вода да доближи рекордни равнища след извънредно ниските превалявания в интервала сред февруари и април.
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР