Една от най-мрачните страници в човешката история е тази, посветена

...
Една от най-мрачните страници в човешката история е тази, посветена
Коментари Харесай

Войната на нацистите срещу Коледа

Една от най-мрачните страници в човешката история е тази, отдадена на нацисткия режим, управлявал Германия в интервала 1933 – 1945 година Поддръжниците на Адолф Хитлер са виновни за едни от най-ужасяващите закононарушения, осъществявани в миналото. По тази причина по никакъв начин не е неочакван фактът, че те имали извънредно отрицателно отношение към християнството. Доказателство за това е убеждението на редица нацисти, че празнуването на Коледа би трябвало да бъде неразрешено.

What we can learn about Nazi psychology from the wives of Hitler’s top officials
— TIME (@TIME)
Дядо Коледа или Вотан?

По време на своето ръководство, нацистите направили редица промени, имащи за цел да трансформират манталитета и ценностната система на германците. По този метод те желали да основат единна и сплотена „ национална общественост “. По думите на известния американски публицист Уилям Шрайър, „ под управлението на Алфред Розенберг (един от основните идеолози на националсоциализма), Мартин Борман (висш партиен и държавен началник, персонален секретар на Хитлер) и Хайнрих Химлер (най-влиятелният човек в Третия райх след Адолф Хитлер) – подкрепяни от самия Хитлер – нацисткият режим желал да унищожи християнството в Германия и, в случай че е допустимо, да го размени с езически ритуали, свързани с боговете, почитани от немските племена, както и с новото езичество на нацистките екстремисти “.

Още през 1921 година Хитлер произнесъл тирада в бирария в Мюнхен пред почти 4000 души, в която засегнал тематиката за евреите и Христос. След това, тълпата се събрала към една елха и почнала да пее коледни и националистически песни. Когато пристигнали на власт, нацистите се пробвали да отхвърлят коледните обичаи и почнали да популяризират тезата, че огромният християнски празник няма нищо общо с раждането на Христос и в действителност произлиза от някои антични немски обичаи, свързани с отбелязването на зимното слънцестоене. Според тях, свастиката била античен знак на Слънцето, а обликът на Дядо Коледа бил християнската версия на Вотан – висшия господ в немската митология.

A Twitter account for the Auschwitz Memorial shared images of Christmas ornaments, a mouse pad and a bottle opener listed for sale on Amazon that featured images of the Nazi death camp.
— USA TODAY (@USATODAY)
Борман против Църквата

Един от най-видните съперници на християнството бил Мартин Борман. През февруари 1937 година той постановил, че членове на духовенството не би трябвало да бъдат одобрявани в нацистката партия. На идната година Борман взел още няколко решения, които имали за цел да разграничат режима от Църквата. По негова концепция количеството религиозно образование, преподавано в учебните заведения, било понижено до два часа седмично. Опитите му да затвори богословските департаменти в университетите, обаче, се провалили. Борман също по този начин наредил всички кръстове да бъдат отстранени от класните стаи, само че тази възбрана по-късно била анулирана от Хитлер.

В хода на нацистката акция против Църквата, стотици манастири в Германия били иззети от Гестапо, а жителите им – пропъдени. Хитлер считал, че религията е несъвместима с националсоциализма, а Борман бил изцяло склонен с него и го удостоверил в една своя обществена тирада, произнесена през 1941 година През същата година католическият свещеник Клеменс Август декор Гален провел обществен митинг против насилствената евтаназия на хора, страдащи от тежки болести (т. нар. Акция Т4) и разкритикувал програмата като противозаконна и аморална. Борман упорствал декор Гален да бъде екзекутиран, само че Хитлер и Гьобелс не били съгласни с него, защото считали, че гибелта на епископа ще го трансформира в страдалец в очите на доста хора, а това на собствен ред можело да докара до експлоадирането на още вълнения.

Danish website bans Nazi Christmas decorations because they ‘may seem offensive’
— The Independent (@Independent)
Свастики вместо коледна декорация

Намерението на нацистите да реформират Коледа по метод, който да подхожда на тяхната идеология, не било лесна задача. Именно в Германия се зародили редица обичаи, известни и до през днешния ден – като коледните пазари, да вземем за пример. Нацисткият режим почнал да постанова някои практики като слагането на свастики на върховете на елхите вместо звезди, както и заменянето на изображенията на Христос с такива на „ Фюрера – избавител “. Всяко споменаване на еврейския генезис на Христос пък било изрично неразрешено.

Нацистите даже имали специфични условия за коледните лакомства, които се предложили по магазините. Особено известни били бисквитките с формата на свастики и шоколадовите фигурки на бойци от SS. „ Някои банални детайлности – като пеенето на коледни песни или изпичането на коледен сладкиш, се трансформирали в самобитен митинг против нацисткия режим “, отбелязва историкът Джо Пери. С наближаването на края на войната, обстановката в Германия се влошила сензитивно и хората почнали да не обръщат съвсем никакво внимание на Коледа. По време на тежките зими в интервала 1943 – 1944 година, жителите на Берлин постоянно споменавали следната злокобна смешка: „ Празниците наближават, тъй че мислете практично – подарявайте ковчези “.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР