Една от най-красивите актриси в българското кино, Елжана Попова, днес

...
Една от най-красивите актриси в българското кино, Елжана Попова, днес
Коментари Харесай

Елжана Попова:Отказах апартамент на Тодор Живков

Една от най-красивите актриси в българското кино, Елжана Попова, през днешния ден си мечтае да играе ролята на...баба. Бившата звезда от Народния спектакъл, която всички нашенци помнят от кино лентата на Никола Рударов “Вик за помощ ”, към този момент е на 55 години. Въпреки че от 1988 година живее в Италия, не пропуща лято, с цел да се прибере у нас и да си почине в родния град Бургас. Ваканцията й в България трае съвсем два месеца, а обичаното й място за разходки е Морската градина, написа в новия си брой, който към този момент е на пазара в. Над 55
Макар и много понатежала, с къса и права коса, която няма нищо общо с буйните къдрици от едно време, доста бургазлии я разпознават и дори я стопират за подпис. Тя е безапелационна, че в никакъв случай не е била суетна жена и не обича хората да я заглеждат. Не обича да остава и в София, тъй като не се усеща столичанка.

Пуританката в никакъв случай не се е снимала гола, за разлика от колежката й Аня Пенчева да вземем за пример, тъй като го намира за вулгарно.
Полугола се появява само във “Вик за помощ” на Никола Рударов, който я открива за киното. Твърди, че той не й липсва, тъй като е непрестанно обвързвана с него като учител в академията за кино и спектакъл в Рим, където води курсове по актьорско майсторство. Това е влиятелно висше образователно заведение, основано още през 30-те години на предишния век.
Учителството е в кръвта й, тъй като майка й Зорка Попова е преподавателка. Покана да чете лекции пристигнала персонално от известния артист Джанкарло Джанини.

Не изпитва носталгия по младостта си,

когато всички я познаваха по улиците, тъй като е крепко стъпила на земята и твърдо има вяра, че тъгата по отминалите времена е безсмислена. Тя е приключила музикалното учебно заведение в Бургас. Не може да не помни по какъв начин плакала, до момента в който махала на родителите си на гарата в родния си град, заминавайки в София за приемните изпити във ВИТИЗ. На тях отишла без самочувствие: “Бях извънредно срамежлива. Стеснителна. Не съм взела участие в някакви школи, кръжоци. Много дължа на бургаската актриса Димитрина Тенева и на починалия Валентин Колев. Подготвиха ме. И аз не имах вяра, че ще ме одобряват. Пък и като видях софийските девойки, едни такива намахани, нахакани, при мен мазета комплексът на провинциалистката. Казах си - парадокс, няма да стане. Но влязох от раз. Първата година ми беше доста тежко. Не можех да се отпусна”, връща се в спомените тя.



Нещата внезапно се трансформират след лентата на Рударов и тя за една нощ се трансформира в звезда. Не се възприема за такава обаче в никакъв случай, тъй като счита, че за звезди по това време в България не може да се приказва. Младата брюнетка живее в една стая чартърен, вози се с градския превоз и не мисли за пари. Щастлива е от това, което прави, и даже отхвърля на Тодор Живков, който самичък й предлага да я уреди с апартамент. “На мен ми стигаше моята квартира”, твърди и до през днешния ден Елжана.

От студентка е работохоличка: “Ние влизахме във ВИТИЗ сутринта и излизахме от време на време и в среднощ. Кога обядваш, по кое време не - изнемощял, отпаднал. Ами в театъра - заран на подготовка, вечер на зрелище, през нощта в малкия екран или на дублаж”.
В края на 80-те години тя получава шанса да отиде на специализация в Италия със стипендия на италианското Външно министерство. Колеги предизвестяват Елжана, че е луда да отпътува, когато е на върха на славата си, само че тя е безапелационна в решението си. Преди да получи шанса за Италия, изпуска специализация в Париж, тъй като шефът на Народния спектакъл Дико Фучеджиев не я пуска.

Малко преди да отлети за Рим, среща Марио Скуиланте, притежател на организация за киноактьори, който от 26 години е неин брачен партньор.

Италианецът я вижда за първи път на сцената и се влюбва от пръв взор

Бил по работа в София и бил поканен от български театрали да гледа “Престъпления на сърцето” в Народния спектакъл.
Запознава ги отишлият си без време Кирил Варийски, само че тогава едвам си продумват. Когато Елжана каца на летището в Рим, там я чака Марио, а тя е много сюрпризирана. Италианецът не бърза и първоначално двамата са единствено другари. След две години обаче техният разказ стартира. Според българката първите й години на Ботуша не били леки, актьорството й липсвало, само че тя избрала да бъде брачна половинка и майка на три дъщери - Николета, Стефания и Виктория. Това за нея е най-голямата роля в живота, само че не се усеща като героиня.

При една от визитите си в България Елжана решила да влезе в Народния спектакъл, качила се на сцената и била разпозната от осветител. Той запалил прожекторите, които осветили сълзите на младата майка, която не можела да не помни актьорството.
Вярата й в Бог, положителното и любовта я спасявали в такива тежки моменти. Елжана, която направи запаметяваща се роля в един от най-известните родни сериали - “Дом за нашите деца”, на драго сърце би снимала и в актуален, освен това в ролята на баба. Много желае и същински внучета, само че се заканва да не бъде завладяваща като някои български баби. Със сигурност ще научи внучетата на български, както постъпила с щерките Николета, Стефания и Виктория. Четирите дами си приказват единствено на езика на майката, по тази причина Марио също към този момент приказва, без да бърка.

Кристина Кирилова, в. " НАД 55 "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР