Една от най-известните ябълкови напитки е сайдер – първичен продукт

...
Една от най-известните ябълкови напитки е сайдер – първичен продукт
Коментари Харесай

Какви питиета ражда ябълката

Една от най-известните ябълкови питиета е сайдер – примитивен артикул от преправка на ябълки, резултат от ферментацията на ябълковия сок.

На фона на гроздовите виновност сайдерът наподобява напряко безалкохолен. Затова постоянно го назовават дамска напитка, въпреки че и мъжете го обичат. Има изсъхнал сайдер със наличие на алкохол 6%, междинен – с 4% и сладостен с 2 %.

Никой не знае по кое време и къде за първи път са почнали да пият сайдер. Съществува версия, че както постоянно има забъркани монаси, съсловие, на което сме задължени за доста забележителни открития в гастрономическата област.

Точно те са измислили и калвадоса. Неговото произвеждане е детайлно създадено и грубо регламентирано. Реколтата се събира от септември до декември. Отначало се събират най-хубавите плодове от специфични сортове с разнообразни вкусови характерности – сладки, кисели, възгорчиви, след това се смесват в избрана съразмерност.

Ябълките се пускат под преса, получената субстанция след дестилация се излива в дъбови бъчви, където става ферментацията. След месец се получава сайдер – 4-6%. След двойната филтрация и нужния престой отново в дъбови бъчви на бял свят излиза същински калвадос, който нормално се цялостни в бутилки с особена форма.

 Ябълка

Най-известните марки са Boulard, Busnel, Coquerel.

В взаимозависимост от отлежалостта на етикета могат да се видят 3 звездички, които значат не по-малко от 2 години отлежалост, терминът Vieux – не по-малко от 3 години, VSOP – не по-малко от 4 години, Extra или Napoleon – 6 години и повече.

След разливането в бутилки процесът на стареене на калвадоса се приключва, тъй че няма необикновен смисъл да бъде съхраняван.

Като предписание калвадосът се пие след ястие. Има и фенове, които обръщат чашката преди ястие за вкус или пък по време на самото ястие.

От ябълкови питиета се вършат отлични коктейли. Със сидър добре се съчетават джин или херес. Калвадосът върви с Cointreau, изсъхнало шампанско или тоник.

Калвадосът е доста известен измежду кулинарите. Те ценят неговия мирис и го прибавят към разнообразни ястия. С него задушават гъше месо, пържат риба, подготвят кисело-сладки сосове и десерти. За кулинарни цели е по-подходящ млад калвадос – той има по-ярко изразен ябълков мирис.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР