Една от най-големите платформи за събиране на дарения дава шокиращо

...
Една от най-големите платформи за събиране на дарения дава шокиращо
Коментари Харесай

Фондация за болни деца плаща шокиращи заплати на служителите си

Една от най-големите платформи за събиране на дарения дава шокиращо високи заплати на чиновниците си, сподели следствие на журналистката Мария Цънцарова от бТВ.

Фондация " Хелпкарма " е известна измежду хората, които се занимават с щедрост. Тя е относително нова, съществува от по-малко от 3 години, само че единствено за 2018 и 2019 година е съумяла да събере лв.. Занимава се най-вече с подкрепяне на деца, които имат незабавна потребност от средства за лекуване. В момента има 800 дейни дела, по които събира пари. Независимо че в рекламата й написа, че предлага " най-прозрачния начин за събиране на дарения ", в действителност от уеб страницата й не излиза наяве в елементи защо се харчат парите на донорите.

Мария Цънцарова от бТВ разкри шокиращи данни какви заплати получават чиновниците в “Хелпкарма ”. Собственикът Константин Кръстев твърди, че той работи безплатно. На въпрос за какво тогава в персоналната му банкова сметка известно време са попадали над 350 000 лева от парите на фондацията, той дава отговор, че това е неточност. Рaypal, през който се превеждат даренията, по неточност превел сумата вместо в сметката на фондацията в неговата персонална. " Оправихме нещата. След известно време върнах парите на " Хелпкарма ", споделя Кръстев. 

Един от чиновниците в " Хелкарма " - Славчо Славчев, е получавал по 80 000, 60 000, 40 000 лв. месечно, стана ясно от информация, предоставена на Цънцарова от нейн източник. Първоначално Славчев и Константин Кръстев обявиха, че не си спомнят такива суми да са изплащани. След това ги потвърдиха, като обясниха, че Славчев е огромен експерт, който си заслужава тази висока заплата. Славчев е взел и заем от 54 000 лв. от фондацията, с цел да си купи апартамент. Кръстев му услужил с парите на донорите, " тъй като е доста скъп кадър ". И съобщи, че никой различен нямал и няма да има сходна привилегия, тъй като фондацията не се занимава със заеми. В последна сметка Славчев не си купил апартамент, а до излъчването на материала Кръстев погасил заема от негово име. 

Във фондацията сега работят 17 души, като IT отделът е от 10, излиза наяве от следствието. Компютърните експерти са основни, тъй като " Хелпкарма " на процедура е единствено интернет платформа, която мощно рекламира в обществените мрежи идеите на хората, които се нуждаят от средства. В уеб страницата се оповестява, че удържат % от даренията за прехрана на фондацияга и за подготовка за акциите. Твърдят, че първо са удържали 6.5%, а сега 5%.

От обществения доклад на " Хелпкарма " излиза наяве, че от събраните лв. са изплатени лева Фондацията държи в банкова сметка 5 190 370 лв.. За заплати и други разноски са изхарчени 2 274 495 лв.. Главозамайващите суми за прехрана официално не са противозаконни, само че остава въпросът дали е морално да се отклоняват средства, дарени за лекуването на тежко заболели деца, с цел да се изплащат такива големи заплати. 

Цялото следствие ще бъде излъчено в " бТВ репортерите " в събота.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР