Една от най-големите мистерии в историята на въздухоплаването в света

...
Една от най-големите мистерии в историята на въздухоплаването в света
Коментари Харесай

Десет години от изчезването на полет MH370 - една от най-големите мистерии в историята на въздухоплаването

Една от най-големите мистерии в историята на въздухоплаването в света си остава неразгадана 10 години по-късно. Утре се навършва едно десетилетие от изгубването на самолетът Боинг 777-200 ER на малайзийската самолетна компания „ Малейжа еърлайнс “, изпълняващ полет МН370 от малайзийската столица Куала Лумпур до китайската столица Пекин.  И до през днешния ден никой няма визия тъкмо какво се е случило със самолета на 8 март 2014 година, напомнят международните организации.

В самолета пътуват 227 пасажери и 12 души екипаж. Сред пасажерите има пет малки деца, цели фамилии, двама иранци с откраднати паспорти, опитващи се да стартират нов живот на друго място, тим по краснопис, завръщащ се от ревю, 20 чиновници на американската софтуерна компания „ Фрискейл семикъндъктър “, дубльор на артиста Джет Ли, младоженци, потеглили на дълго отлаган меден месец, обобщава Асошиейтед прес. Повечето пасажери са от Китай, само че има и малайзийци, жители на Съединени американски щати, Русия, Франция, Индонезия и други страни.

Самолетът изчезва от радарите 39 минути след излитането от Куала Лумпур. Последно водачът подава известие до авиодиспечерите, преди машината да напусне въздушното пространство на Малайзия. Това последно известие гласи: „ Лека нощ от малазийския полет 370 “. След това водачът не се свързва с авиодиспечерите в идващото въздушно пространство, в което машината навлиза – това на Виетнам. Няколко минути по-късно транспондерът – информационна система, която предава данни на авиодиспечерите за местоположението на самолетите – се изключва. Военни радари засичат смяна в курса на машината, която прави завой над Андаманско море и по-късно изчезва. Данни от спътници демонстрират на по-късен стадий, че самолетът е траял да лети в продължение на часове и когато евентуално горивото му се е изчерпало, и се счита, че той е паднал в отдалечените южни елементи на Индийския океан.

Това мистериозно изгубване води до огромна издирвателна интервенция, протекла в няколко стадия. Първо в нея се включват дузина кораби и самолети от разнообразни страни. Издирването е концентрирано в началото в зоната сред Малайзия и Виетнам в Южнокитайско море. После в хода на разбора на данните на радарите и спътниците по отношение на курса на машината интервенцията по издирването се реалокира в Андаманско море и Индийския океан. Тя е ръководена от Австралия, Малайзия и Китай. Операцията е невиждана и като мащаби, и като цена. Тя обгръща търсене на повърхност от към 120 000 квадратни километра във водите край Западна Австралия. Корабите и самолетите, участващи в нея, употребяват роботизирани подводни апарати. Издирвателните устройства долавят сигнали, за които се допуска, че може да са от черните кутии на изчезналия аероплан, само че по този начин и не засичат мястото, на което се намира той. По време на интервенцията корабите се натъкват и на парчета от търговски плавателни съдове, за които се допуска, че са потънали през 19-и век. През 2015 г.  откъс от самолетно крило е открит на брега на остров Реюнион в Индийския океан.  Впоследствие се удостоверява, че това е флаперон от самолета, изпълняващ полет МН370. Още няколко части от парчета са открити изхвърлени по източното крайбрежие на Африка. Международната интервенция по издирването на самолета обаче завършва публично през 2017 година

През януари 2018 година стартира нова интервенция на американската частна компания „ Оушън инфинити “. Фирмата е профилирана в подводно търсене с потребление на роботизирана техника. Тя се договаря с малайзийските управляващи да предприеме интервенция, при която в случай че не се открие нищо, тя няма да получи и възнаграждение за услугите си. Компанията насочва напъните си в регион северно от региона на предходното търсене в Индийския океан. След няколко месеца и тази издирвателна интервенция завършва без триумф, напомня Асошиейтед прес.

Анализатори разясняват, че Индийският океан е третият по величина океан в света. Ако не знаеш къде тъкмо да търсиш в него, то всяка интервенция, която предприемеш, несъмнено ще бъде несполучлива, допълват те.

Малайзийските управляващи обявиха, че ще възобновят издирването на самолета единствено в случай че има надеждни доказателства за местоположението му. Сега компанията „ Оушън инфинити “ още веднъж предлага да стартира издирвателна интервенция, при която да употребява нови технологии. Не е ясно дали тя разполага обаче и с нови доказателства за мястото, на което би могъл да се намира самолетът, отбелязва Асошиейтед прес. Друга американска компания – „ Дийп сий вижън “, също предлага да предприеме интервенция по търсене на изчезналата машина, добавя Ей Би Си. Неотдавна същата тази компания притегли вниманието, когато съобщи, че неин сонар е направил фрагменти на изчезналия преди 87 години аероплан на американската авиаторка Амелия Еърхарт.

Бедствието със самолета на „ Малейжа еърлайнс “ способства въпреки всичко за усилване на самолетната сигурност, отбелязва Асошиейтед прес. От 2025 година Международната организация за гражданско въздухоплаване ще направи наложително за самолетите да са оборудвани с устройство, което да предава тяхната позиция на всяка минута, ако на борда възникне проблем. Това ще разреши на управляващите да локализират машината при положение на злополучие. Устройството ще се задейства автоматизирано и няма да може да бъде изключвано ръчно. Но това предписание ще е в действие единствено за новите самолети, а не за хилядите остарели модели, които към момента са в употреба.

Броени дни преди 10-ата годишнина от изгубването на самолета, изпълняващ полет МН370, в неделя в Куала Лумпур на възпоменателна гала се събраха близки на пасажерите от злополучната машина, напомнят Си Ен Ен, Ей Би Си и Франс прес. Те упорстват да научат какво се е случило с техните родственици и другари.

Сред тях беше и Грейс Натан, чиято майка, 56-годишната Ан Дейзи е била измежду пасажерите в самолета. „ Всяка година, която отминава без самолетът да бъде открит, е единствено още една година на страховито очакване “, споделя Грейс, която през днешния ден е на 30 години и е представител и юрист на сдружението на околните на хората от изчезналия аероплан, напомня Франс прес.

Китайката Лю Шуанфун също не стопира да мисли за сина си, 26-годишния Ли Янлин, който също е пътувал със самолета. Той е живеел в Куала Лумпур, само че се е прибирал в Пекин, с цел да се срещне с момиче, което неговите родители уредили за негова бъдеща брачна половинка. Майката на Ли и до през днешния ден не може да спи през нощта от тъга по изгубения си наследник и споделя, че всеки миг чака той да позвъни на вратата на дома им.

За Ясинта Гонсалес, чийто брачен партньор е бил част от екипажа, единственият метод за намаляване на болката от загубата е да бъде открит самолетът.

По време на среща в неделя с околните на хората от злополучната машина министърът на превоза на Малайзия Антъни Лок сподели, че ще се срещне с представители на фирмите, предлагащи да възобновят издирването на самолета. Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим на идващия ден също съобщи, че ще се радва, в случай че издирването бъде възобновено при положение на безапелационни доказателства за това, съобщи Франс прес.

Малайзийската компания „ Малейжа еърлайнс “ към 8 март 2014 година е имала още няколко случая. На 4 декември 1977 година аероплан на компанията е похитен и се разрушава в Танджунг Купанг в Малайзия, като всички 100 пасажери умират. На 18 декември 1983 година аероплан на самолетната компания се разрушава на 2 километра от пистата на летище Субанг, само че жертви измежду 247-те пасажери и екипаж няма. На 5 септември 1995 година машина на самолетната компания катастрофира край пистата на летище Тавау и от 53 души на борда умират 34 души. На 1 август 2005 година аероплан на компанията ненадейно пропада във въздуха с 200 метра, 25 минути след излитането от Куала Лумпур и това принуждава екипажа да го върне незабавно на летището. 

Теориите за нещастието от 8 март 2014 година са доста. Версиите са от най-достоверно изглеждащи до минимум евентуални, обобщават Би Би Си, Франс прес, Асошиейтед прес, английските издания „ Дейли експрес “ и " Дейли мейл " и австралийското издание „ Нюз “. Сред релативно разумните хипотези са тези за неочаквана повреда на борда, довела до декомпресиране и изпадане в безсъзнание на екипажа и пасажерите. Друга разумна версия е пожар на борда на самолета. В тази тенденция се напомня, че в товарният отсек на машината е имало и пратка с литиево-йонни акумулатори. 

Сред другите версии е тази за похищение на самолета, като тук има няколко теории. Самолетът е бил похитен от талибани и партерен в Пакистан, или в Афганистан. Самолетът е бил похитен от Русия и партерен в нейния съдружник Казахстан, с цел да се нанесе удар по имиджа на американския производител на самолети „ Боинг “ и надлежно и на Съединени американски щати. Самолетът е бил похитен от американците и партерен в американската военновъздушна база „ Диего Гарсия “ в Тихия океан, с цел да бъде употребена машината оттова за други цели. 

Редица теории се концентрират върху иранците и руснаците на борда и върху представителите на американската софтуерна компания, профилирана в региона на полупроводниците, които също са били в самолета. Твърди се, че самолетът е бил похитен, тъй като Китай или пък Иран е желал да научи повече американски софтуерни секрети, които американските експерти криели. Или пък, че американците са отвлекли самолета, с цел да не разрешат на американските технолози да разкрият софтуерни секрети пред китайските управляващи. 

Появиха се и версии за похищение на самолета от киберпирати, поели контрола върху машината от разстояние.

Сред версиите бяха и тези за случайно или преднамерено събаряне на самолета с ракета, като тук хипотетичните причинители бяха разнородни. Според една от тези версии машината е била уцелена по време на американско-тайландски учения. Според друга версия откакто машината е трансформирала  незнайно за какво курса си, американците в базата „ Диего Гарсия “ са я свалили, тъй като са помислили, че тя е била на път да извърши офанзива в жанр 11 септември 2001 година.

Често тиражирана е и версията, че самолетът е бил отклонен от курса си от водача му, който желал поради фамилни проблеми, или поради проблеми с хипотетична държанка да се самоубие. Близките на водача отхвърлиха изрично тези версии, очернящи името му и намекващи, че той е виновен и за всеобщо ликвидиране.

Сред физически невероятните теории бяха тези за похищение на самолета от извънземни, за абсорбция на машината от неизвестно от кое място появила се черна дупка или за конфликт с метеор.

В Уикипедия има даже специфичен раздел, отдаден на другите версии за изгубването на самолета.

След няколко месеца, на 17 юли, ще бъде маркирана десетата годишнина от друга огромна самолетна покруса, още веднъж обвързвана с машина Боинг 777-200ER на същата малайзийска самолетна компания „ Малейжа еърлайнс “. Става дума за самолетът, изпълняващ полет МН 17 от Амстердам до Куала Лумпур с 283 пасажери и 15 души екипаж от разнородни националности, който беше свален над Източна Украйна с ракета земя-въздух от ракетната система „ Бук “. Никой не оцеля при тази покруса, породила голямо отвращение. И до момента в който се водеше следствието за нея, а Русия и Украйна си разменяха обвинявания за това кой е виновен за нея, се появиха тайни теории за връзка сред двете самолетни произшествия, напомнят Би Би Си, „ Нюз “, „ Дейли експрес “ и " Дейли мейл ". Според една от тези версии Русия била виновна и за двете нещастия, с цел да бъдат осъдени Съединени американски щати, чиято компания е " Боинг ", написа „ Дейли експрес “. И в двата случая злополуките са последвали налагането от страна на Съединени американски щати на наказания на Русия поради тогавашните й дейности в Украйна. Според друга версия втората покруса е била възмездие на Русия от името на Китай поради първата покруса, за която конспиратори допускат, че се дължала на събаряне на самолета с американска ракета, прибавя изданието „ Нюз “.  Най-невероятната версия обаче идва от намек на проруския сепаратистки водач от Източна Украйна, руснака Игор Гиркин, че телата на жертвите на полет МН 17 „ не са били на неотдавна умрели хора “, оповестиха през 2014 година Би Би Си и „ Дейли мейл “. Оттам се зародиха и тайни теории, че не е имало два самолета, а ставало дума за една и съща машина - тази, изпълнявала полет МН 370, която била отвлечена, с цел да бъде употребена след това в пагубен сюжет на свалянето на аероплан над Източна Украйна. Конспираторите твърдяха, че отломките от самолета, изпълняващ полет МН 17, открити в Украйна, са в действителност парчета от самолета, изпълнявал полет МН 370. Тези тайни теории породиха отвращение у околните на пасажерите и екипажа на полет МН 370 и у околните на пасажерите и екипажа на МН 17, които припомниха, че общо в двете нещастия са починали в границите на няколко месеца 537 души, с чиято памет никой не би трябвало да се подиграва или да злоупотребява. През ноември 2022 година Гиркин беше измежду наказаните на пожизнен затвор от съд в Нидерландия за свалянето на самолета над Източна Украйна, напомня Асошиейтед прес. Той беше съден задочно.

Мистерията с полет МН 370 стана мотив и за основаването на документални филми и за написването на няколко книги, в които обаче по този начин и не може да бъде даден финален отговор на въпроса какво тъкмо се е случило преди 10 години.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР