Една от най-големите борси за криптовалути в Турция - Thodex

...
Една от най-големите борси за криптовалути в Турция - Thodex
Коментари Харесай

Турска крипто борса спря, шефът ѝ избяга в чужбина

Една от най-големите тържища за криптовалути в Турция - Thodex разгласи, че няма финансова опция да продължи интервенции, оставяйки хиляди вложители с пръст в устата. Турските управляващи са пробвали да открият 27-годишният създател на платформата, само че се оказало, че той е напуснал страната.

Неяснота царува какъв брой тъкмо са засегнатите консуматори и за каква обща сума става въпрос. В изказване от неназовано местонахождение, изпълнителният шеф на борсата Фарук Фатих Юзер дава обещание, че ще възвърне парите на вложителите и ще се върне в родината, с цел да поеме отговорност пред правораздаването. Турските управляващи са запорирали сметките на компанията, а полицията е претърсила централата на борсата в Истанбул, написа Bloomberg.

Загубите възлизат на сума от порядъка на 2 милиарда $, по информация на локалното издание Haberturk, а юрист на пострадалите показва, че парите вложени от към 390 000 консуматори са станали " невъзвръщаеми ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Централната банка на Турция забрани потреблението на криптова...

Юзер обаче не е склонен и с двете изнесени числа. Засегнатите консуматори са към 30 хиляди души, показва той посредством известие на уеб страницата на компанията. Докато управляващи и консуматори се пробват да разплетат мистерията от кабинета на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган приканиха за бързото налагане на регулация на пазара за криптовалути. Подобни апели се срещат на практика на всички места по света, където съществува борсова търговия с цифрови валути.

Инвестиционни други възможности

Борсата Thodex беше част от взрива на търговията с криптовалути, който притегли хиляди турци търсещи отбрана на парите си от високата инфлация в страната и неустойчивостта на локалната валута., което е над 3 пъти повече от заложените упования от 5% на турската централна банка. с 10% по отношение на $ през актуалната година, което е девета поредна година на спад.

Правителството похарчи 165 милиарда $ от валутните си запаси през последните две години, уточни президентът Реджеп Ердоган през тази седмица. Мярката е част от националния проект за стабилизация на националната валута.

Миналият петък търгуваните размери на турския пазар за криптовалути скочиха тройно по отношение на миналата седмица до над 1.2 милиарда $, сочат данните на coingecko.com. За съпоставяне, търгуваните размери на фондовата борса в Турция с акции от главния показател на страната възлизат на към 3.1 милиарда $.

" Всеки може да сътвори борса за криптовалути с капитал от едвам към 50 000 лири (около 6000 долара) ", споделя Огюз Еврен Кълъч, юрист представляващ консуматори на Thodex. " Има голяма регулаторна дупка в тази сфера ", показва той.

Юзер не дава отговор на повикванията на мобилния си телефон. Кол центърът на компанията също не дава отговор на позвъняванията. Бедирхан Огюз Башибуйк, юристът на Thodex, разяснява пред Bloomberg, че не знае къде е Юзер, само че не се намира в Турция. Агенцията Demiroren News предава, че Юзер е избягал в Албания, публикувайки фотография, за която се твърди, че той е сниман на летището в Истанбул.

Кампанията за Dogecoin

През предишния месец Thodex започва акция за увеличение на членовете на платформата, раздавайки милиони безвъзмездни Dogecoin токени на новите консуматори при регистрация. Според информация на уеб страницата, 4 млн. токени са били раздадени, макар, че голям брой консуматори се оплакват в обществените мрежи, че не са получили обещаните виртуални валути.

" Роден съм като едно от трите деца на държавен чиновник ", споделя Юзер в изказването си, добавяйки, че не е приключил гимназия. След като компанията му почнала да изпитва финансови усложнения, той мислел или за самоубийство, или да се съобщи на управляващите, само че и двете благоприятни условия щели да ощетят клиентите му.

" Поради, което взех решение да остана жив и да се боря, работя и да изплатя дълга си към вас. В деня, в който изплатя дълга, ще се върна в страната ми и ще се предам на правораздаването ", прибавя Юзер.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР