Една от най-достъпните екзотични дестинации за пътуване вече май няма

...
Една от най-достъпните екзотични дестинации за пътуване вече май няма
Коментари Харесай

Занзибар – още една отворена вратичка в закона

Една от най-достъпните екзотични дестинации за пътешестване към този момент май няма да е толкоз налична, още повече - мечтана. От 11 март Министерство на външните работи е актуализирало показателя на риск за пътешестване до Танзания като „ Ниво 3: Повишено равнище на риск (препоръка да не се пътува в избрани региони на страната с изключение на при необходимост) “. През последните седмици неколкократно се обсъждаше да се вкара наложителна двуседмична карантина за идващите българи оттова, само че това по този начин и не беше признато дефинитивно. От този месец обаче се изисква негативен PCR текст и на отиване, и на връщане, с цел да може да се наблюдава потокът от хора, които посещават острова. Нещо, което не се случваше до момента.

Занзибар се трансформира в „ новия Слънчев бряг “, а нюзфийдът ни в обществените мрежи беше изпълнен с красиви фотоси на другари и познати, избрали да избягат от зимата на топло и слънчево място. От една страна, островът се смяташе за изцяло безвреден, защото там от края на април 2020 година не се оповестяват данни за инфектирани с Covid-19. От друга – цените, оповестени от туроператорите, са доста по-ниски отпреди, а чартърните полети от София до Занзибар в допълнение улесняват пътуването до там. Но по какъв начин се случват тези чартъри, в случай че от ноември 2020 има заповед за възбрана на проведени екскурзии в чужбина, годна до края на март 2021 година? Оказва се, че туроператорите са намерили отворена малка врата в закона с по този начин наречения Договор за обвързвана туристическа услуга, с който се заобикаля възбраната за проведените пътувания, показа пред нас представител на туристическа организация.

Едновременно с това обаче се оказва, че през цялото това време се е прикривал фактът, че на танзанийския остров има инфектирани с Covid-19, с цел да могат да се реализират плануваните пътувания, добавя той.

Както писахме в края на февруари, вицепрезидентът на Занзибар Сейф Шариф Хамад умря от ковид, а малко по-късно и началникът на президентската канцелария Джон Киджази, само че повода за гибелта му по този начин и не бе оповестена публично, въпреки всички да считат, че става въпрос за Covid-19. Вместо да вкара ограничавания обаче, президентът Джон Магуфули прикани популацията да се включи в тридневни молебствия, с цел да победи респираторната болест, заплашваща островната страна.

Едва през последните 10 дни, когато фрапантно се усили броят на инфектираните и умрелите от ковид у нас, българското държавно управление обърна внимание на това, че има огромна възможност пътуващите до Занзибар да внесат в страната ни южноафриканския вариант на вируса, който се счита за доста по-опасен и неконтролируем от английския вариант. Въпреки че предизвестията за неговото разпространяване датират от края на 2020-а, едвам в този момент здравният министър Костадин Ангелов изрази терзанието си за връщането на българите от Африка.

В същото време през последните дни внезапно е намалял броят на искащите да пътуват до Занзибар поради нарасналия се брой инфектирани на острова, както и поради наложителния PCR тест, който към този момент се изисква за пътешестване до острова.

Освен Занзибар, другите две екзотични дестинации, които бяха извънредно посещавани тази зима, бяха Малдивите и Доминиканската република. За тях обаче през цялото време се изискваха PCR проби и в двете направления. Пътуванията до такава степен обаче се осъществят от чужбина -  пасажерите се извозват с постоянен полет до Мадрид и оттова се качват на чартър. Причината - в Испания няма възбрана за проведени пътувания в чужбина. Така ниши за заобикаляне на разпоредбите постоянно се намират, а мечтаната дестинация за пътешестване е единствено на два PCR теста разстояние.

 
5 места за екзотично пътешестване по време на пандемия

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР