Една от фотографиите на Деймос, заснети от мисията “Ал-Амал на

...
Една от фотографиите на Деймос, заснети от мисията “Ал-Амал на
Коментари Харесай

Арабската мисия Ал-Амал изучи Деймос и разби представите ни за произхода на луните на Марс!

Една от фотографиите на Деймос, снимани от задачата “Ал-Амал ” на ОАЕ. Photo credit: UAE Mars Mission

Мисията на ОАЕ “Ал-Амал ”, която от 2021 година до момента учи Марс, съумя неотдавна да приближи марсианската луна Деймос от разстояние 100 километра, което допреди е било постигано само от американските задачи “Вайкинг ” през 70-те години. В хода на тези изследвания бяха получени данни, които разрушават на пух и прахуляк водещите ни показа за произхода на луните.

Досега учените допускаха, че поради дребния размер на луните и близостта на Марс до астероидния пояс те са в действителност метеорити, прихванати чрез гравитацията на планетата. Но анализът на химичния състав на Деймос, извършен от задачата на ОАЕ, демонстрира, че той е подобен с този на марсианската повърхнина.

“Нашите наблюдения на Деймос към този миг по-скоро сочат за планетарен генезис, вместо да потвърдят състав на метеорит от вида Д, както бе постулирано ”, оповестява Хеса Ал Матруши, началник на задачата.

Напомням на читателите, че “Ал-Амал ” бе изстреляна през юли 2020 година с японска ракета и задачата дойде в орбита към Марс през февруари 2021 година. Макар че галактическият уред е благосъстоятелност на ОАЕ, той действително е издигнат в Съединени американски щати. На борда му са инсталирани общо три научни прибора, още веднъж основани в Съединени американски щати:

 – това е главната камера на задачата. Тя е основана от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да снима фотоси в ултравиолетовия и забележимия диапазон на електромагнитния набор.

 – този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, Съединени американски щати. Той учи температурните характерности на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата.

 – ултравиолетов спектрометър, още веднъж основан в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той учи горните атмосферни пластове на Червената планета.

За повече информация: Нешънъл Нюз

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР