Една новина от последните дни разбуни духовете в академичните среди

...
Една новина от последните дни разбуни духовете в академичните среди
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Правилна мярка е сливането на университетите, но едва ли ще се случи

Една вест от последните дни разбуни духовете в университетските среди - желанието на властта да предприеме всеобщо обединение на университети.

Плюсовете и минусите на предлагането и правосъдната промяна в студиото на " Събуди се " по Нова телевизия проучва проф. Даниел Вълчев - някогашен министър на образованието и декан на Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Сливането на университети е една доста остаряла концепция, даже отпреди аз да стана министър, тъй като в България има над 50 висши образователни заведения, някои от тях са дребни. Ние имаме 3-4 пъти повече университети, в сравнение с други страни, тъй че аз смятам тази мярка за вярна, само че надълбоко се колебая, че тя ще се случи ", съобщи проф. Вълчев.

По думите му това не е задоволително изискване качеството на образованието у нас да се усъвършенства. Деканът на Юридическия факултет на СУ даде образец със правосъдната промяна: в случай че преместим профилираните съдилища и прокуратури от едно място, на друго, няма да се промени правосъдната система.

По отношение на пандемията и подбуденото от нея онлайн образование, в това число в университетите, Вълчев е безапелационен, че в случай че няма спънки от държавно естество, факултетът под негово управление ще стартира присъствено втория учебен срок. По думите му университетът не е място, където някой да налее на някого количество информация, а е преди всичко средище на интелигентни хора, където се заражда академичната истина, чрез диалози и срещи.

" Аз не недооценявам пандемията от ковид, само че дотук в международен мащаб са умряли от затруднения, свързани с COVID-19, към 5,7 млн. души. Това е доста, само че по публични данни на Световната здравна организация всяка година близо 8 млн. души губят животите си поради тютюнопушене и близо 2 млн. от това, че са към пушачи. Тези данни не са затворили света, нито са предиздвикали някого принудително да се имунизира против тютюнопушенето ", сподели още проф. Вълчев.

Той съобщи, че е песимистичен по отношение на правосъдната промяна, тъй като в последните години тя се е трансформирала в тематика единствено на говорене.

" Фактът, че сме персонализирали проблемите в правосъдната система, демонстрира ниското равнище на спор. В естествените страни хората не знаят кой им е основен прокурор ". Така Вълчев разяснява желаната оставка на основния прокурор Иван Гешев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР