Една необикновена изложба ще обживява творческото пространство на Зона Нира

...
Една необикновена изложба ще обживява творческото пространство на Зона Нира
Коментари Харесай

Една необикновена изложба ще обживява творческото пространство на Зона Нира Арт във Варна

Една невероятна галерия ще обживява креативното пространство на Зона " Нира Арт " във Варна от 5 до 13 май 2022, дъобщи Нина Локмаджиева.

" По зеления път " показва за пръв път в България изкуството на модерно изразяващия се актьор Антония Ценова, която построява композиции от растения, камък, керамика, дърво, метал и хартия. Нейните произведения стават известни онлайн в Италия и Европа, а в този момент ги виждаме и в България в първата й независима галерия.

След сполучлива корпоративна кариера в региона на връзките, Антония Ценова прави внезапен завой към духовната сфера и се посвещава напълно на актуалното изкуство. Нейният непокътнат знак е миксът сред жива и нежива природа, който тя развива след няколкогодишно образование в тънкостите на авангардната японска школа по икебана Согецу. Неини учители в пътя на цветята са Паола Белфиоре и Лучия Пиерели от Ikebanalab, а образованието минава в Рим. Вероятно по тази причина срещата на източната традиция и многопластовата италианска просвета изкристализира при българската авторка в изящни съоръжения, в които познавачите откриват комплицирания баланс на урбанистични детайли и парчета природа. В тях немислимото на пръв взор заплитане на телени мрежи и стръкове, на арматурно желязо / спици и зелен фасул открива нови измерения за изисканост. И предизвиква феновете освен да одобряват опита, а и да добият храброст да опитат да основават свои интериорни решения.

А философската основа на плана, изразена в неговото име " По зеления път ", стъпва безшумно по утъпкания от източния дух път на смирението, на поклона пред естествената хубост и на концепцията за последователност, за ефимерност. Това е един извънредно къс план. Защото цветовете и плодовете, и зеленчуците в композициите на Антония ще увяхнат за седмица или ще бъдат напълно утилитарно сготвени и изядени. Което не е инцидентно. То е знак за другия път - огромния път на непрекъснатото видоизменение на формите, Пътя на живота, част от който сме и самите ние.

Откриването ще бъде пърформанс, в който Антония Ценова ще реди пред публиката своите композиции. Началото е в 16:00 на 5 май, в Зона “Нира Арт " на ул. “Св. Климент " 23 Б във Варна.

Антония Ценова:

1972 година Родена във Варна

2010 година Съосновател на креативното студио за нереално изкуство Duealberi в Рим, Италия (www.duealberi.com, www.singulart.com/en/artist/duealberi-18115)

2011 година Студиото стартира да работи онлайн с клиенти от Съединени американски щати, Австралия, Европа

2015 година Публикация за Duealberi във водещия интернационален блог за вътрешен дизайн Elements of Style

2015 година Колективна галерия в Ive Gallery, Ню Орлиънс, Съединени американски щати

2016 - 2018  година Работи на Duealberi в холивудския ефирен сериал Supergirl на Warner Bros.

2017 година постер за ИКЕА

2019 - 2021 - съдействие с архитектурни студия, работи на Duealberi включени в обзавеждане на хотели като Terme di Saturnia и Double Tree Hilton Roma Monti в Италия

2021 година -  присъединяване в план Италия 35х35 см на Copelouzos Family Art Museum, Гърция

2014 - 2021 - учи икебана Согецу в школа ikebanalab, Рим, Италия www.ikebanalab.com

2020 - сертифициран учител 4 степен по икебана Согецу https://www.sogetsu.or.jp/e/

www.antoniatzenova.com

Носител на Сребърна премия на Ikebana Gallery от интернационалния конкурс  Ikebana Gallery Awards в Австралия през 2017 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР