Една група лекарства трябва да продължи да бъде изключена от

...
Една група лекарства трябва да продължи да бъде изключена от
Коментари Харесай

Кои лекарства могат да останат извън обхвата на обществените поръчки

Една група медикаменти би трябвало да продължи да бъде изключена от режима на публичните поръчки и след законодателните промени, препоръчани от здравния министър Кирил Ананиев. Позицията е на доктор Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната здравна комисия.

Това са медикаменти, избрани по лист от министъра на опазването на здравето, които нямат позволение за приложимост в България, не са налични и са единствена опция за лекуване на деца с редки болести.

„ Провеждането на социална поръчка, която лишава време, може да заплаши живота и здравето на децата, тъй като нормално става въпрос за обстановки, които се развиват доста бързо в отрицателен проект “, аргументира се доктор Дариткова пред " Хоризонт ". Много строго и ясно е регламентирано кои са тези лекарства, с цел да няма злоупотреби, добави тя.

От пациентски организации „ Заедно с теб “ поддържат концепцията.

„ Тези лекарства са позволени за приложимост в Европейския съюз. От тях се възползват предимно деца, най-често с онкологични болести. Когато бях член на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, имахме такива деца, на които незабавно трябваше да се отпусне подобен медикамент, който няма аналог, който е без конкуренция у нас. Тези деца са с тежки, съществени болести и те не могат да чакат социална поръчка да бъде извършена. Затова ние настояваме тези лекарства да останат без социална поръчка. Става дума и за възрастни с редки болести, само че не за всички пациенти с редки болести, а за тези, за които тези медикаменти нямат аналог и са без конкуренция у нас “, разясни Пенка Георгиева от „ Заедно с теб “.

След скандалните разкрития на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, че едно и също лекарство се заплаща от Здравната каса на частните лечебни заведения на цена 7 пъти по-висока от тази, заплатена за държавните и общинските лечебни заведения, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев реши, че би трябвало да се промени законодателството и частните лечебни заведения също да стартират да вършат публични поръчки за медикаментите.

Д-р Дариткова се надява Европейската комисия да схване доводите за изключването на лекарства от публичните поръчки.

„ Става въпрос за лекарства, които се употребяват за лекуване главно на редки заболявания, освен в областта на онкологията. Става въпрос за болести, които са в областта на наследствените обменни болести и е доста комплицирана и строга процедурата с ангажимент на доста и институции, и научни представители, с цел да може да няма злоупотреби “, посочи Даниела Дариткова. Тя предвижда, че след като министърът на опазването на здравето предложи законови промени за това и частните лечебни заведения да вършат публични поръчки за медикаментите и се видят причините за това, Народното събрание ще поддържа концепцията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР