Една голяма актриса на 78-години накара публиката в Народния театър

...
Една голяма актриса на 78-години накара публиката в Народния театър
Коментари Харесай

„Три високи жени“ и една велика актриса

Една огромна актриса на 78-години накара публиката в Народния спектакъл да затаи мирис и след това да ръкопляска дълго и възторжено. Мария Стефанова излиза на сцената след 25-годишна пауза, само че изборът й на роля е безукорен, а завръщането й – почтено за кралица.

„ Три високи дами “ е пиеса на Едуард Олби, с която той печели третата си премия Пулицър. На международните подиуми ролята на старата жена в пиесата е изпълнявана от Гленда Джаксън и Маги Смит, ние имаме шанса да гледаме актриса на най-малко толкоз високо равнище.

Героините в пиесата са три дами – всяка въплъщаваща три разнообразни възрасти от един живот. Младата жена, зрялата и остарялата – с техните илюзии, очаквания и безредици. На пръв взор една и съща жена, в действителност те са доста разнообразни, животът е бил по едно и също време великодушен и нечовечен към тях. Обединява ги високият растеж – нехарактерен за дамите, изключително по-назад в историята и незабавно напомнящ за това, че тази жена е друга, че стърчи над тълпата.

Мария Стефанова е в ролята на деветдесет годишната дама, събрала в себе си опита и разочарованията на съвсем един век, изживян буйно и без да се подчинява на никого. В другите две функции са Виктория Колева като дамата на междинна възраст и като младото момиче се редуват Радина Боршош и Василена Винченцо. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова и тя както постоянно се е справила безупречно.

Едуард Олби е потвърден занаятчия на женските персонажи и на драмите, които човек дълго носи в мозъка и сърцето. Единственото изискване е да се намерят положителни актриси – тук това е несъмнено. Отлично зрелище, което ще ни напомни привилегията и мистерията на женската орис.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР