Една година. Точно толкова мина от старта на българския филиал

...
Една година. Точно толкова мина от старта на българския филиал
Коментари Харесай

Редакционният мениджър на Euronews: Отличавате се с достоверна и независима журналистика

Една година. Точно толкоз мина от старта на българския филиал на европейския канал Euronews. Годината беше изпълнена с провокации и срещи, освен с български, само че и международни звезди.

А в този момент представяме оценката, която даде за нашата работа публицистичния управител на филиалите на Euronews Франсоа Шиняк.

 

Една година Euronews България – с какво, съгласно Вас се отличихме?

- Като за начало, честита годишнина на всички и поздравления на целия екип за работата, която правите! Отличихте се по една основна черта- даването на достоверна и безусловно самостоятелна информация. Вие сте част от българския медиен пазар, който е много конкурентен. И все пак, от една година насам, вие успяхте да приложите емблематичната линия на Euronews. А тя е, още веднъж дублирам - даването на достоверна и самостоятелна информация. Именно това правихте и вие през миналите месеци дружно - редакторски и механически екип. Успехът ви е голям за марката Euronews и ние сме задоволени от този факт. Днес вие празнувате една година от основаването си. Euronews обаче е мрежа, която съществува от 30 години. Изключително горди сме да честваме 30 годишнината ни по същото време, когато вие отбелязвате една година. И когато ме питате по какъв метод сте се отличили- отличихте се, отразявайки всичко настоящо освен в България, само че и в европейски и интернационален проект, и то по ослепителен метод. Отразихте на място войната в Украйна, поредицата от избори в България и политическата неустойчивост в страната. Бяхте във Англия, когато Кралицата умря и в Индонезия за срещата на Г-20. Имахте излъчвания от Брюксел. Показахте какъв професионализъм притежавате, и какъв брой кадърен редакторски екип сте.

Много Ви благодаря! Euronews е новинарска мрежа, която предава на толкоз доста езици и в толкоз доста страни. Трудно ли се работи като един организъм?

- Това е отличителната ни линия. Правим това от 30 години. Развиваме тази мрежа на територията на цяла Европа, само че и в други елементи от света, като да вземем за пример в Африка, където имаме Africanews. Работим в доста страни, на доста езици, несъмнено спазвайки правилото за самостоятелна публицистика. Това е марката ни. Не мога да ви кажа, че е елементарно. Предизвикателството постоянно е огромно, когато откриваме нов филиал. Като да вземем за пример Euronews България, която се появи посред доста конкурентна среда. Но в завършек на сметка, през днешния ден, с помощта на целия екип- кореспонденти, водещи, продуценти, редакторски и механически екип, с помощта на всички, които направиха това допустимо, и несъмнено на поддръжката и професионализма на Марина Стоименова, на която тук желая особено да благодаря за напъните и работата, вие успяхте. По този метод съумява и Euronews към този момент 30 години.

И последният ми въпрос към Вас - бихте ли ни споделили, в тези времена на икономическа рецесия и война в Европа, за какво публицистиката остава една от най-важните специалности съгласно Вас?

- Журналистиката не е измежду, а е най-важната специалност. Това е по този начин, тъй като публицистиката е един от стълбовете на демокрацията. Днес забравяме нещо доста значимо. На фона на война на територията на Европа, а и в други краища на света, има огромна смяна. Днес към този момент имаме свободен достъп до ChatGPT и до подправени вести. Всички ние би трябвало да се пригодим към тези нови технологии, и вие като публицист, и целия екип на Euronews Bulgaria тук. Но не трябва да подценяваме обстоятелството, че всяка информация би трябвало да се ревизира от същински публицисти. Слушателите и феновете, които ни гледат в този момент, и които наблюдават програмата ни, би трябвало да бъдат сигурни, че новините, които ви оповестяваме, са безусловно достоверни. И най-после, както през вчерашния ден, през днешния ден или на следващия ден, публицистиката ще остане един от стълбовете на демокрацията.

Благодаря ви, Франсоа.

- И аз Ви благодаря за изявлението и честита годишнина!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР