Една година Covid пандемия у нас отчете календарът, но не

...
Една година Covid пандемия у нас отчете календарът, но не
Коментари Харесай

Една година Covid пандемия, първа смърт след ваксинация - акценти от седмицата у нас

Една година Covid пандемия у нас регистрира календарът, само че не виждаме светлина в тунела и живеем от ден на ден с чувството, че нещата могат да се влошат преди да стартират да се усъвършенстват.

Лошо стичане на условия или неточности по пътя - тези въпроси си задавахме през тази седмица, белязана от тревожна събитийност - нови върхове на новозаразени с коронарисуса, висока смъртност и краткотрайно прекъсване на имунизацията с най-масовата ваксина у нас.

И след година на ограничаващи ограничения още веднъж лавинообразно се вкарват новите остарели, на ръба на търпението на засегнатите.

Властите . Не работи и електронният указател. Причината е първи случай на умрял у нас часове след сложена ваксина.

Препаратът не е бил от партидата, която бе блокирана в редица страни членки като превантивна мярка поради известия за тромбозни реакции и смъртни случаи.

дали има връзка сред имунизацията и гибелта на 57-годишна жена с съпътстващи болести, измежду които и сърдечна непълнота, от пловдивското село Йоаким Груево.

Решението за прекъсване на всеобщата имунизация с „ АстраЗенека “ разгласи министър председателят Бойко Борисов, часове преди да бъде разгласен мотива за това.

Според здравният министър прекъсването на имунизирането с препарата е превантивна мярка, до момента в който излезе заключението на правосъдните медици и предвижда възобновяване на имунизацията с Оксфордската ваксина още идната седмица.

Трагичният случай стопира началото на всеобщата имунизация през електронния указател , генерирал за дни над 80 хиляди искащи за ваксина, и то ден откакто стотици зелени коридори по електронната поръчка отвориха порти в цялата страна.

Остават въпросите какво ще е отражението върху осъществяването на имунизационния проект в бъдеще.

Иначе изборът на имунизацията през портала се оказа без избор - само че не разубеди някои от искащите още в първия ден  да се ваксинират. Други, избрали РНК ваксина обаче, останаха разочаровани.

Блокирането на имунизацията с най-масовия препарат у нас стана на фона на отчетливи отрицателни трендове и тревожни равнища на смъртността . Натискът върху лечебните заведения към този момент е налице - близо 7000 са приетите в болница, а над 500 пациенти с ковид се лекуват в интензивни отделения.



15 са областите, в които към този момент е регистриран английският вариант на ковид. Южноафриканският, бразилският и нигерийският вид към момента не са доказани у нас.

Но всички даже и да имат негативен PCR тест.

Здравните управляващи описаха обстановката като извънредно сериозна и приканиха за въвеждане на ограничения.

Затягането на ограниченията се трансферира на здравните инспекции по места. Строги или по-либерални - това решаваха регионалните щабове в сериозни райони на страната.

Предложените по-засилени ограничения по места обаче изкара бизнеса на улицата , а щабовете по места дадоха крачка обратно и премислиха крайността на ограниченията.

И някак това, че дни ни разделят от идните парламентарни избори не ни вълнуваше изключително.

Разбрахме обаче, че изборната бюлетина ще е цели 60 см с 30-те политически мераклии за 240 места в идващия парламент, а секциите в чужбина ще са рекорден брой - 465. Най-много разкрити секции има в Германия - 69, а в Турция ще има оптимално допустимият брой за страна отвън Европейския съюз - 35.

Целия преглед на събитията през седмицата у нас може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР