Едмонд Назарян спечели титлата в олимпийската категория 60 килограма на

...
Едмонд Назарян спечели титлата в олимпийската категория 60 килограма на
Коментари Харесай

Едмонд Назарян спечели златен медал на европейското първенство борба

Едмонд Назарян завоюва купата в олимпийската категория 60 кг на европейското състезание по класическа битка в Загреб, (Хърватия). Във финала синът на двукратния ни олимпийски отличник победи за 2 минути с механически туш  някогашния международен първенец Виктор Чиобану (Молдова).

 

Схватката за златния орден стартира доста оспорвано, само че българинът взе задатък от 2:0 точки, откакто на два пъти съумя да избута своя противник от тепиха. Впоследствие Чиобану беше подложен в сутерен, което донесе още една точка на Назарян, а в идващите секунди Еди на няколко пъти придвижи своя противник, с което фиксира и крайния си триумф с 9:0 за малко повече от 2 минути битка.

 

За Едмонд Назарян това е втора европейска купа в неговата кариера, откакто през 2020-а година в Рим той победи при 55-килограмовите при дебюта си при мъжете.

 

По пътя към златото в Загреб пък българина надигра поредно Нихат Мамадли от Азербайджан, Ерик Торба от Унгария, Геворг Гарабян от Армения, с цел да се стигне до безапелационния триумф във финала против Виктор Чиобану.

 

" Получи ми се. Може да се радваме, само че продължаваме с подготовката за международното състезание, което е най-важното тази година ", показа Назарян пред Българска национална телевизия.

 

Синът на именития Армен Назарян Едмонд разкри още, че е бил доста спокоен във финала против Виктор Чиобану и приказва още за това с какво тази европейска купа се разграничава от неговата първа през 2020-а година в Рим.

 

" Бях спокоен. Срещата потегли добре и приключи по този начин. Титлата тук е в друга категория. Различна категория, друга класа противници. И в двата случая обаче беше положен сериозен труд, тъй че сме радостни. Искам да благодаря на моето семейство, тъй като са постоянно до мен. Благодарности и за моя треньор Емил Иванов, който постоянно ме поддържа и отдава своя житейски опит на мен. Благодаря и на цяла България за поддръжката, както и на моите сънародници арменци ", сподели  Едмонд Назарян.

 

" Надявах се срещата да протече по този метод. Той извърши тактическите инструкции и съм благополучен съм, че той най-сетне е първенец. Това е дълго чакана купа. Продължаваме да се готвим във възходяща линия, тъй като сериозния тествания предстоят септември месец. Трябва да си свършим работата и да спечелим квота за Олимпиадата ", показа пред Българска национална телевизия Емил Иванов.

 

" Тактиката беше той (Еди) да отива на механически дейности, тъй като това е неговата мощ. Справи се отлично и в партера. Разбира се, беше значимо и да не дава никакви точки на противника. Ние познавахме добре Чиобану, защото имахме опция да създадем спаринг по време на един от лагерите. Бяхме разучили добре ", сподели още българският треньор.

 

Емил Иванов се върна и към началото на своята взаимна работа с Едмонд Назарян, разкривайки, че като дребен борецът е бил непокорен в позитивния смисъл.

 

" Беше непокорен, само че в позитивен смисъл. Наистина работим доста от дълго време и това е една от аргументите да стигнем дотук. Заедно работим доста елементарно, съвсем не си приказваме, тъй като се разбираме с взор. Надявам се професионализма в него да излезе на още по-преден проект в бъдеще ", съобщи двукратният ни международен първенец в класическия жанр.

По-късно за златото в категория 97 кг ще се бори Кирил Милов против олимпийския първенец Артур Алексанян.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР