Единството в Централна Европа е пропукано. Общата цел, която регионът

...
Единството в Централна Европа е пропукано. Общата цел, която регионът
Коментари Харесай

Вишеградската четворка се пропуква


Единството в Централна Европа е пропукано. Общата цел, която районът преоткри по време на рецесията с бежанците, стартира да се разпада през последните месеци на фона на разликите по огромни и дребни въпроси, засягащи всичко – от най-дребни регулации до бъдещето на Европа.

Напрежението в по този начин наречената Вишеградска група (ВГ) избухна предходната седмица по въпроса за трансграничните трудови правила на Европа, защото Полша и Унгария отхвърлиха да следват Словакия и Чешката република в одобряването на компромис, иницииран от французите, с който да се затегнат разпоредбите за чиновници, назначени да работят в Европейски Съюз, само че отвън родните им страни.

По-голяма паника за тези, които се надяват да запазят сходството на единение, е, че Прага може да се отклони от алианса под управлението на олигарха популист Андрей Бабиш, чиято партия завоюва парламентарните избори на 20-21 октомври. Въпреки че Бабиш не е толкоз идеологически надъхан като настоящето дясно управление на Полша и няма изпълнена напрегнато история на връзки с институциите на Европейски Съюз като унгарския министър председател Виктор Орбан, той дава малко индикации за това каква ще бъде неговата външна политика.

"Бабиш в действителност не се интересува от Вишеград", сподели един чешки чиновник, добавяйки, че Бабиш евентуално ще заложи на собствен личен курс.
 Милиардерът Андрей Бабиш, водач на центристкото придвижване АНО ("Акция на недоволните граждани") Милиардерът Андрей Бабиш, водач на центристкото придвижване АНО ("Акция на недоволните граждани") / БГНЕС
Разминаването поражда подозрения по отношение на това по какъв начин Вишеград - район от към 65 милиона души - може да действа като координиран и тясно привързан политически блок в решителен миг от историята на Европейски Съюз.

"Опитът да се трансформира този клуб в противотежест не успя", сподели Милан Нич, анализатор в Германския съвет за външни връзки, който преди този момент е работил за външното министерство на Словакия. "Те са прекомерно разграничени по съществени въпроси, с цел да наложат обща стратегия, само че желаят да потвърдят, че нещата не са завършили. И четирите страни имат потребност от клуба. "

Залогът е способността на Централна Европа да въздейства или даже да спре самодейностите за "Европа на доста скорости", подкрепена от Франция и Германия. Въпреки че разединението на Вишеград може да звучи като добра вест за подкрепящите обществената интеграция хора в Брюксел, по-нататъшното уединяване на критиците на Европейски Съюз в района би могло да подхранва популизма и да подкопае доверието в блока.

[b]„ Разрив Изток-Запад"[/b]

Спорната промяна на трудовия пазар в Европейски Съюз бележи значима победа за френския президент Еманюел Макрон, който направи собствен главен приоритет битката с това, което съгласно него е "социален дъмпинг".

Макрон твърди, че настоящите правила вършат прекомерно елементарно за работодателите да заобикалят заплащането на социалноосигурителни вноски в страни като Франция, където заплащанията са доста по-високи от тези в Централна Европа. Редица страни в Централна и Източна Европа обаче се тормозят, че промяната, утвърдена от министрите на Европейски Съюз с квалифицирано болшинство, подкопава единния пазар и ще навреди изключително на техните жители. В допълнение към Унгария и Полша, Литва и Латвия също се опълчиха на мярката.
 Френският президент Еманюел Макрон Френският президент Еманюел Макрон / БГНЕС
Това, което може да звучи като чисто механически проблем, може да има доста по-големи последствия. Някои в Централна Европа се тормозят, че съглашението отваря вратата на протекционизма в границите на общия пазар, като основава казус за повишение на стандартите, които слагат по-бедните страни от техния район в изключително неподходящо състояние.

"Точно това е въпросът", съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е словак, в изявление на срещата на върха в Татра, годишно събиране на представители на Вишеград и европейски представители в Словакия. "По никакъв метод не желаеме да създадем раздор Изток-Запад. Това е безусловно наложително. Франция знае това."

Някои споделят, че разривът към този момент е реалност.

Френските управляващи отхвърлят да се пробват да вкарат чеп във Вишеградската група. И въпреки всичко Макрон намерено е обработил водачите на Словакия и Чехия, които като цяло са считани за прагматични. Той се срещна и с двамата през август, заобикаляйки по-трудната половина на ВГ.

[b]Нелиберали и евроскептици[/b]

Вишеградският алианс, основан през 1991 година за по-нататъшно районно съдействие след рухването на комунизма, действа повече като дипломатическа мрежа, в сравнение с като същински блок през по-голямата част от историята си. В ранните дни страните споделят двойните общи цели за присъединение към Европейски Съюз и НАТО. Станали членове, техните цели се разклониха, откакто станаха конкуриращи се за западните вложения и преследваха разнообразни политически цели.

По време на рецесията с бежанците през 2015 година обаче групата се възобнови, защото четирите страни застанаха единно, с цел да се опълчват на напъните на Германия да ги принуди да одобряват бежанци. Това породи вяра в района, че В4, както постоянно бива споменаван квартетът, може да прокара обща стратегия и на други фронтове.

Брюксел беше по-малко въодушевен, изразявайки угриженост, че групата може да се трансформира в нелиберална евроскептична платформа. Това мнение накара западноевропейските представители да приравнят В4 с политиката на сегашните държавни управления в Унгария и Полша и да слагат въпроса дали по-широкият район е приел главните правила на Европейски Съюз. "За страдание, на Запад има наклонност да слагат всички от Изтока в една и съща кошница", сподели Нич. „ Това е сериозен проблем. “

Скептицизмът на Европейски Съюз може би е непредвидлив. Във време на мощно напрежение сред Брюксел и Варшава и Будапеща В4 (чрез словаците и чехите) е една от дребното задни порти, през които Европа би трябвало да доближи до Полша и Унгария.

[b]Евро-словаци, хладна Полша[/b]

С политическия курс на Чехия, помрачен от скорошната победа на Бабиш, Словакия е ключът към попречване на по-нататъшното отчуждаване на района от Европейски Съюз.

Като единственият член на еврозоната от Вишеград, Словакия има явен интерес да се обвърже с "ядрото" на Европейски Съюз, а министър председателят Роберт Фицо съобщи ясно, че не желае да бъде изпратен на "втората редица".

В същото време в случай че словаците считат, че са принудени от западноевропейските страни да се подчинят, тактиката може да има противопоставен резултат. Извън общата валута доста от ползите на Словакия са тясно свързани с по-широкия район, когато става дума за въпроси като отбраната на единния пазар, запазването на Шенген и дотациите от Европейски Съюз.

Иван Корчок, прокурист на словашкото държавно управление за председателството на Европа, който изигра основна роля в изработването на компромиса за командированите служащи, споделя, че приказките за разединение на Вишеград са пресилени.

"Трябва да погледнете крайния резултат", сподели той на срещата на високо ниво в Татра, където беше хазаин на сътрудниците си от района. "Благодарение на Вишеград всичките четири страни получиха повече от това, което беше на масата, когато започнахме."

Всъщност Франция се надяваше да ограничи продължителността на договорите за командировани служащи на 12 месеца или по-малко, само че в последна сметка е приела удължение до 18 месеца при избрани условия. В4 към момента се пробва да сътвори компромис за водачите на товарни коли.
 Вишеградската четворка се пропуква Вишеградската четворка се пропуква / БГНЕС
Въпреки тези затруднения Корчок сподели, че е видял подготвеност от страна на другите вишеградски страни "да останат заедно" в идните диалози за бюджета на Европейски Съюз.

"Вишеград е към момента в добра форма, тъй като слага въпроси, които са значими за нас", сподели той.

Конрад Шимански, заместник-министър на външните работи на Полша, беше по-малко трогателен, определяйки В4 като "много значима основа за оценка".

"Това не е целият свят, тъй като в Европейски Съюз има 28 страни", сподели той в края на срещата. /БГНЕС

-----------------------------------------

[i]Матю Карнитшинг, „ Политико “.[/i]
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР