Eдинствено представители на парламентарната група на ДПС се отзоваха на

...
Eдинствено представители на парламентарната група на ДПС се отзоваха на
Коментари Харесай

Единствено ДПС се срещна с БСП за партийната субсидия

Eдинствено представители на парламентарната група на Движение за права и свободи се отзоваха на инициираната от Българска социалистическа партия среща с политическите сили, на която да бъде разисквано идното понижаване на дотациите за политическите партии от 11 на 1 лев за автентичен глас.

След срещата Йордан Цонев от Движение за права и свободи удостовери, че стоят зад позицията си за публично финансиране на политическите партии. "Ние сме срещу, че не се изяснява на обществото. Нужно е да има намерено финансиране, с цел да не стане след това по-скъпо за бюджета, да не се възобновят остарели връзки с бизнеса, които не са добре за страната и политическия процес”, изясни той.

Според него дотация от 1 лев е равна на дотация от нула лв. и това не устройва политическия живот на партиите. Цонев добави, че дотация от 4, 5 или 6 лв. - също не устройва никого, защото парите не стигат на партиите да си платят разноските и медийната акция. От Движение за права и свободи ще упорстват да отпадне финансирането на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица, при непоколебим надзор и бистрота, безапелационен бе Цонев.

От своя страна от Българска социалистическа партия оповестиха, че са задоволени от срещата с Движение за права и свободи и по тази причина, че има разговор по тематиката. Зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев заяви, че и двете партии са за публично финансиране, само че всичко е в ръцете на ръководещите, които обаче надменно отхвърлят да правят отстъпка. Идеята на депутатите от столетницата и на тези от Движение за права и свободи е още в петък да бъде гласуван законопроект и преди 1 юли той да бъде утвърден, тъй че от ГЕРБ да не могат да реализират мечтаното от тях понижаване на дотацията на 1 лев.

По-рано през днешния ден групата "Обединени патриоти " също отхвърли диалог за дотацията. Преди няколко дни подобен ход предприе и ГЕРБ. Управляващото болшинство плюс "Воля " на Веселин Марешки се застъпват партийната дотация да бъде закрепена на 1 лев за получен глас.

Десет минути след оповестения за начало час Драгомир Стойнев направи изказване, в което дефинира дейностите на народните представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти " като липса на воля. Стойнев укори депутатите от болшинството, че са "обикновен придатък на министър-председателя Бойко Борисов ".

Според него отводът ГЕРБ и "Обединени патриоти " от парламентарен и публичен диалог по тематиката за финансирането на политическите партии означавал, че Народното събрание е зависещ на изпълнителната власт, ръководещите желали да подсигуряват личния си триумф на изборите и да унищожат опозицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР