Eдинственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отново бе утвърден

...
Eдинственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отново бе утвърден
Коментари Харесай

Със заплахи и нападки изборът на Гешев беше циментиран

Eдинственият претендент за основен прокурор Иван Гешев още веднъж бе одобрен за поста на заседание на Пленума на Висшия правосъден съвет, гарнирано със пристрастености, персонални нападки и даже закани. За него гласуваха 20 души, а 4 бяха " срещу ". Това се случи единствено седмица след като президентът Румен Радев отхвърли да назначи Гешев поради неналичието на състезателност в процедурата. Пред постройката на Висш съдебен съвет още веднъж имаше два митинга - за и срещу Гешев.

Съдебните кадровици дебатираха близо 6 часа. В началото се разрази спор дали да бъде стартирана нова процедура, или направо да се пристъпи към прегласуване на единствената кандидатура. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов съобщи, че ВСС би трябвало да се вслуша в претекстовете на президента, тъй като неглижирането на причините му ще значи, " че президентската институция е в ролята на нотариат, който заверява, който поставя щемпел на решенията на Висш съдебен съвет ". Според арбитър Вероника Имова обаче президентският декрет има на първо място влиятелен темперамент. Главният прокурор Сотир Цацаров даже счита, че в юридическия смисъл указът на президента не съдържа никакви претекстове. " Има обществена позиция на президента. Тя би трябвало да бъде преценена от всеки от нас ", добави той. Това негово мнение беше подкрепено и от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Затова и тримата се оповестиха против нова процедура. 

Съдия Олга Керелска сложи различен въпрос, който я притеснявал. Тя припомни думите на Цацаров от 24 октомври, че изборите за тримата огромни стават в други две здания, и поиска да знае има ли политическа интервенция. „ Да не претопляме опорни точки. Ако имате нещо по процедурата, довършете “, прекъсна я правосъдният министър Данаил Кирилов. През цялото време той застъпваше тезата, че законът не разрешава на Висш съдебен съвет да открие нова процедура, преди да бъде наново гласувана номинацията на Гешев. В последна сметка правосъдните кадровици взеха решение с 20 гласа " за " и 4 " срещу " да продължи към този момент започнатата процедура и да се пристъпи към прегласуване на единствената кандидатура. 

Преди същинското гласоподаване обаче арбитър Керелска още веднъж повдигна тематиката за двете здания. „ По никакъв метод не съм реферирал към процедурата за избор, която тече сега “, оправда се основният прокурор и контраатакува с въпрос за какво тя не се интересува по какъв начин Лозан Панов е определен. „ Оставам с усещането, че изборът не е на Иван Гешев, а на мен. Първата постройка, която свързвам с Цацаров, е тази на Върховен административен съд, където той пристигна на крайници дружно с други членове на Висш съдебен съвет да ме пита дали имам полза да се включва в процедурата. А втората постройка е на Института за незабавна помощ „ Пирогов “, където Сотир Цацаров и Георги Колев ме посетиха и упорстваха да отдръпва отхвърли си за присъединяване на процедурата за избор на ръководител на Върховен касационен съд “, отвърна самият Лозан Панов.

Съдия Атанаска Дишева потрети въпроса за двете здания и съобщи, че президентът е върнал избора, тъй като би трябвало да се разсеят подозренията в легитимността на процедурата. Това дефинитивно вбеси правосъдния министър. " Значи вие желаете продължаващ разпит на основния прокурор? Не работите ли целеустремено да саботирате този избор? Винаги ви давам думата повече от други. Кой ви написа това, което четете ", скара се той на дръзналите да не бъдат в синхрон с болшинството във Висш съдебен съвет. Заради нажежените страсти се наложи да бъде дадена почивка.

Оказа се обаче, че словесните престрелки са траяли и в коридора. След като съвещанието на правосъдните кадровици бе възобновено, арбитър Дишева се оплака, че е била застрашена от Иван Гешев. „ Само преди броени минути в коридора пред тази зала, в наличието на Цацаров и Чолаков, Гешев се обърна към мен с думите: „ Поздравявам ви, пред вас стои прелестна политическа кариера, от вас ще излезе прелестен общински консултант “. На мой въпрос: „ Заплашвате ли ме? “, той сподели: „ Не, не “, и се изсмя. Приемам това като опасност към моето бъдеще като арбитър и член на съвета. То реферира към различен арбитър, който бе сериозен. Долових такова заплашително отношение и в метода, по който отговори на въпросите ми на 24 октомври. Казвам това, с цел да поддържа позицията си за неналичието на професионални и нравствени качества “, описа тя. 

След още прочувствени конфликти на шестия час кадровиците пристъпиха към гласуването на кандидатурата. Предизвестено, Иван Гешев беше определен с 20 гласа " за " и 4 " срещу ". Такъв беше вотът и на 24 октомври.

Гешев благодари на Висш съдебен съвет, че не се е поддал на " безпрецедентния политически напън ". Според него Керелска, Панов и Дишева са говорили политически с липса на правни доводи. " Затова споделих на Дишева, че евентуално пред нея стои една блестяща политическа кариера като общински консултант. Аз след кариерата си на прокурор бих се радвал да стана общински консултант. Подозирам, че в случай че й бях споделил " добър ден ", отново щеше да го одобри като опасност ", обясни той. Според Гешев процедурата, по която е определен, е била най-прозрачната в България, в Европа, даже в света. " Спокойно може да аплайваме за върховете на " Гинес " поради метода, по който се организира ", пошегува се той. Правосъдният министър Данаил Кирилов посъветва президента да подпише указа за назначение не по-късно от 7 дни.

 

ПОСТОВЕ

Главният прокурор Сотир Цацаров не отхвърли изрично информацията, че ще бъде препоръчан за началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). На журналистически въпрос дали ще довърши мандата си до 10 януари, Цацаров отговори: " Това ще го разглася публично, а не пред вас ".

 

ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА

В митинга против решението на Висш съдебен съвет да прегласува единствената кандидатура на Иван Гешев за основен прокурор се включиха общинският консултант Борис Бонев от " Спаси София " и неуспелият претендент за кмет на столицата Мая Манолова. 

 

ПОЧИСТВАНЕ

Час преди да стартира повторното гласоподаване на кандидатурата на Иван Гешев, от спецпрокуратура оповестиха, че са отказали да му образуват досъдебно произвеждане по сигнала на съдружие БОЕЦ за закононарушение против правораздаването. Преди по-малко от седмица ВКП подреди да бъде осъществена инспекция на Гешев във връзка със записи, на които се чува по какъв начин той уговаря съглашения с подсъдими по делото " Недосегаемите 1 и 2 ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР