Единадесетокласникът Стивън Огнянов от СМГ П. Хилендарски“ в София, Радостин

...
Единадесетокласникът Стивън Огнянов от СМГ П. Хилендарски“ в София, Радостин
Коментари Харесай

МОН обяви победителите в конкурса „Млади таланти“

Единадесетокласникът Стивън Огнянов от СМГ „ П. Хилендарски “ в София, Радостин Чолаков (10 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов ” в Пловдив и Петър Жотев (11 клас) от СМГ „ П. Хилендарски “ са тазгодишните спечелили в състезанието „ Млади гении “ на МОН. Първенците ще показват страната ни в Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от самодейностите на Европейската общественост за поощряване на научното творчество измежду младото потомство. Младите откриватели получиха грамоти и награди от по 1500 лв..

Проектът на Стивън Огнянов в региона на математиката показва нови формули за двудиагоналното разложение на матрици. Проектът на Радостин Чолаков е в региона на информатиката – за използване на архитектури за надълбоко образование върху таблични данни. Изследването в региона на биологията на Петър Жотев е обвързвано с опцията за избор на пола при бозайници, отглеждани като селскостопански животни.

„ Радвайте се на вашите резултати и помнете, че това, което вършиме през днешния ден ще има продължение в бъдеще “, сподели на спечелилите заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя особено благодари на научните ръководители, учители и родители, които са предизвикали у младежите интереса към науката и ги поддържат.

„ Ще имате опция да се развивате на всички места по света, само че се върнете тук в България, с цел да сътворявате своите фантазии. Не се тормозете от провокации. Вие сте измежду най-хубавите. Носете с горделивост вашите оценки “, пожела заместник-министърът на наградените възпитаници.
Други трима млади откриватели получиха поощрителни награди и по 1 000 лв..

Това са Демира Недева (9 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов ”, дебютантите седмокласници в състезанието Розанна Мишева и Антони Георгиев от ОУ „ Бачо Киро “ във Велико Търново и Любомир Ненов (10 клас) от 9 Френска Езикова Гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “. Техните ползи са в региона на математиката, биологията и информатиката.

Три проучвателен разработки получават право да показват страната ни на Европейското младежко научно ревю “EXPO Science Europe 2022 година “ в град Сучева, Румъния през юли. Проектите в региона на информатиката, екологията и биологията са на Габриела Чавгова от пловдивската МГ „ Акад. Кирил Попов “, Георги Праматаров-студент СУ „ Св. Кл. Охридски “, и Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от Обединен детски комплекс в Силистра.

Журито присъди и спомагателни награди за десетокласниците от Пловдив Мартин Щилянов и Петър Желев, които ще се включат в лятната изследователска школа на УчИМИ – Българска академия на науките.

„ Млади гении “ е една от самодейностите на Министерството на образованието и науката за подкрепяне и поощряване на младежите да вършат научни проучвания. Участниците приготвят научноизследователски и иновационни планове в региона на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, материалознанието, математиката, медицината, физиката, обществени и филантропични науки и екология.

Тази година аплайваха 37 плана с над 55 участници, като след първи стадий от журирането до събеседване бяха позволени 26 плана от цялата страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР