Един по-здравословен еквивалент на боите за коса, е къна за

...
Един по-здравословен еквивалент на боите за коса, е къна за
Коментари Харесай

Къна за коса – Ползи, предимства и начин на употреба

Един по-здравословен еквивалент на боите за коса, е къна за коса, тя се употребява освен за оцветяване, само че и за поддържане и възстановяване на външния тип на косъма.

Растителната къна е била известна още в древността. По това време се употребява, наред с други неща, за грижа, лекуване на пърхот и за декорация на тялото с племенни татуировки.

Днес къната е известна основно като естествена и по-здравословна опция на химическите бои за коса. Използва се и за наблягане на цветовете на веждите и миглите и за правене на краткотрайни татуировки.

Къна за коса

Растителната къна е багрило, което се получава от листата и леторастите на растение, наречено Лавсония. Lawsonia inermis се среща основно в Индия, Австралия, Африка и Латинска Америка. За да се получи оцветител и прахуляк за оцветяване от него, листа би трябвало да се натрошат, сварят и по-късно да се изсушат.

Така основаната къна с не изключително прелестен аромат и не изключително изящен цвят след разбъркване с вода придобива течна консистенция и има оцветяващи и поддържащи свойства.

Също по този начин съдържа доста скъпи минерали, в това число калций, магнезий и калий, както и голям брой ензими, фибри, олеинова и линолова киселини, както и витамини Д, B и А.

Оцветяване на коса с къна

Когато обсъждаме боядисване на коса с къна, си коства да стартираме с обстоятелството, че естествената растителна къна дава такива благоприятни условия за оцветяване като химическата багра. Така че е по-добре да не мислим, че ще боядисаме косата си черно в русо или че кичурите ни ще се трансфорат от кестеняви в огненочервени. Къната не съдържа пероксид, тъй че не може да изсветли косата ви!

Вижте още:

Цветовата палитра на естествената къна е много лимитирана и полученият колорит зависи в най-голяма степен от първичния пигмент на косата преди боядисване.

В множеството случаи къната ще задълбочи и ще подчертае естествения колорит на косата, до момента в който цветът на косата ще остане неизменен. Струва си обаче да напомним, че лавсония боядисва косата в оранжево-червено. Така че, в случай че имате ярък цвят на косата, потреблението на къна може да остави червен цвят върху нея.

В случай на тъмна коса, нейният колорит ще остане неизменен. Може да измененията цвета на русата коса с къна до всевъзможен колорит, като приложите двустепенно боядисване.

Къната ще работи по друг метод, в състава й, с изключение на лавсония, ще има и други естествени багрила, получени от растения. Най-често употребяваното е индиго синьото, т.е. дестилат от индиго за боядисване. Добавянето му разрешава на косата да добие цвят, топло медно кафяво. Ако с изключение на индиго, към къна се добави и амла – можете да разчитате на леден колорит на кафяво.

Състав на положителната къна за коса

Можете сами да си приготвите смеси от къна с естествените оцветители, упоменати нагоре. Когато стартирате своето премеждие с боядисване на коса с къна, си коства да посегнете към подготвена за приложимост примес или да ги смесите в сходство с предоставените от нас пропорции. Въпреки това, би трябвало да внимавате да купувате в действителност добра къна.

Как да изберете най-хубавата къна за коса

Когато купувате чиста растителна къна, обърнете внимание на нейния състав. Чистата къна би трябвало да съдържа единствено една съставна част, наречена Lawsonia Inermis. Колкото повече субстанции са посочени на етикета, толкоз по-лошо.

Единствените добавки, които могат да обогатят къна за коса, са естествени багрила, които включват:

  • Индиго
  • Lawsonia Inermis
  • Амла
  • Шикакай
  • Брахми
  • Бринграж

Как къната въздейства на косата?

Когато боядисвате косата си с къна, молекулите на лоусън, проникват в кората на косъма. След това се комбинират с кератинови нишки и придават на нишките верния цвят.

В същото време те допълват загубата на кератин в кичурите, отсам и усещането, че след подстригването косата става по-гъста, по-силна и по-лъскава. Комбинирайки се с кератина, къната също по този начин защищава кичурите от отрицателното въздействие на външни фактори и загуба на влага. Ефектите върху косата се виждат след първата приложимост и стават по-силни с всяко последващо подкастряне.

Изсушава ли къната?

Къната, която е примес от мощни билки, може да изсуши косата, да я направи твърда, заплетена и сложна за разресване. Трябва да запомните, че неприятното положение на косата след боядисване продължава единствено първите 2-3 дни.

За да избегнете краткотрайно утежняване на положението, си коства да добавите лъжица еликсир за коса към къната, който не съдържа силикони и огромно количество масла. Така на стадия на боядисване ще се погрижите за по-малко изсушаване на косъма.

Как да преминете от химически бои за коса към естествено боядисване?

За да преминете от химическо към естествено боядисване, е задоволително да изчакате 14 дни. Естествените бои се понасят добре от химическите бои. Причината, заради която боядисването може да не работи при първото нанасяне, са дрогерийните артикули за грижа за косата, богати на силикони и парабени, които не разрешават на къна да проникне в косата. Ако имате подобен в банята си, първо би трябвало да започнете да детоксикирате косата си.

Как да нанасяте къна за коса?

Приготвянето на къна не е мъчно, имате потребност единствено от няколко нужни аксесоара.

За да нанесте къна, ще ви трябват:

  • остаряла забрадка
  • ръкавици
  • найлонова шапка
  • къна в определения цвят
  • четка за нанасяне
  • естествен шампоан без силикони и парабени
  • купа
  • термометър
  • гореща вода (кафяви и черни нюанси се заливат с вода при 50 градуса по Целзий, а алените – от 60 до 90 градуса по Целзий).

Колко къна да употребявате?

  • 70 – 80 г за къса коса
  • 80 – 100 г за косата до тила
  • 110 – 150 г за коса до раменете
  • 140 – 200 г за дълга коса
  1. Пригответе къна в определения колорит или примес от разнообразни нюанси в верните пропорции. Използвайте керамична или пластмасова купа (не използвайте железни купи или железни аксесоари за смесване);
  2. Постепенно се налива гореща вода при 50 ° C за кафяви и тъмни нюанси, 60-90 ° C, за червени тонове;
  3. Разбъркайте сместа до консистенцията на кисело мляко (ако смесвате няколко цвята, уверете се, че ги смесвате правилно);
  4. Измийте косата си с естествен шампоан и деликатно я подсушете с кърпа;
  5. Нанесете отмерено къна върху влажна коса. Най-добре е да извършите това, като разделите косата на пластове, тъй че цялата коса да бъде боядисана усърдно. Ако имате сензитивен скалп, оставете къната да изстине, преди да я приложите;
  6. Увийте косата си компактно с шапка за баня. Важно е къната да има подобаващи условия за деяние – тя би трябвало да е топла и да не изсъхва. Къната може да се нагрее със сешоар, с цел да се форсира целият развой на боядисване. Може да сложите и забрадка, топла шапка върху шапката за баня. Оставете къната за 45 минути – 2 часа;
  7. Измийте добре косата си с гальовен шампоан без силикон, до момента в който водата стане бистра;
  8. След като изплакнете къната от косата си, не би трябвало да миете главата си в продължение на 48 часа. През това време цветът ще се окисли, а в някои случаи полученият цвят на косата може малко да потъмнее.

Колко постоянно може да употребявате къна за коса?

След първата приложимост цветът може да се измия след към 4 седмици, само че къната не се изплаква изцяло. За разлика от химическото боядисване, къна обгръща и не поврежда косата. При постоянна приложимост на къна е задоволително един път на всеки 3 месеца да боядисвате корените и да боядисвате косата по цялата й дължина.

Какво може да се добави към къна?

  • Черен чай – прибавя студени отражения и оказва помощ за понижаване на огненочервения цвят на къната.
  • Куркума – една чаена лъжичка куркума придава на алените тонове в действителност огнен колорит.
  • Чай от лайка – можем да разчитате на златисти отражения и по-мек колорит.
  • Щипка канела или натрошен карамфил (внимавайте за алергична реакция!) – прибавя доста парещ колорит към нюансите на аленото. В допълнение, той съвършено овлажнява скалпа и укрепва корените на косата.
  • Червено вино – ускорява резултата на къна и придава искра на косата.
  • Кафе – придава натурален цвят на студени кафяви отражения, овлажнява скалпа и предизвиква растежа на нова коса.
  • Лимонов сок – подкрепя багрилната дарба на къната, употребява се най-вече в нюанси на портокал, което озарява.
  • Карамфил на прахуляк – ускорява оцветяващата дарба на къна.
  • Ябълков оцет – акцентира нюансите на аленото, употребява се също и за подкисляване на косата.
  • Хибискус – съдържа доста минерали, витамини и други дейни субстанции, които могат да се употребяват ловко за разнообразни цели, изключително за изсветляване на нюансите и поддържане на косата.
  • Екстракт от коприва – няма да повлияе прекалено много на цвета, само че ще придаде искра на косата и ще излекува косъма.

Може ли да се прибавя масло към къна за коса?

Добре е да добавите няколко капки маслото към самата примес за оцветяване.

  • мазната коса: масло от култивиран чай, масло от лавандула, бадемово масло, масло от жожоба, масло от чаено дърво, масло от семена на диня;
  • косопад: рициново масло, арганово масло, бадемово масло, тиквено масло, масло от морски зърнастец, кайсиево масло, масло от розмарин;
  • за напредък на косата: рициново масло за коса, масло от авокадо, масло от розмарин, тиквено масло, масло от семена на червен пъпеш, масло от култивиран чай;
  • за искра и размер: масло от лавандула, масло от коноп, бадемово масло, масло от макадамия;
  • срещу пърхот: рициново масло, бадемово масло, масло от семена на червен пъпеш, масло от розмарин

Кога косата става зелена след къна?

Друга подвеждаща информация за къна е предизвестието, че зелената ви коса ще излезе. Разбира се, това може да се случи, само че е елементарно да се поправи, в случай че следвате инструкциите по-долу.

Естествената къна за коса може да стане зелена единствено в случай че определеният колорит на къна съдържа индиго (кафяви и черни нюанси) и се ползва върху руса коса. Вторият случай е, когато се нанася кафява или черна къна върху коса, върху която е употребен обезцветите. Зеленият цвят се появява, когато косата няма червен пигмент.

Как да избегнете зеления нюанс?

Ако имате руса коса и желаете да я боядисате в кафяво, би трябвало да употребявате боядисване в две стъпки. Първо боядисвайте косата си с естествена къна в колорит на мед, а по-късно с къна в определения кафяв цвят. Боядисването може да става едно след друго. Ако определеният от вас колорит на кафяво се окаже прекомерно мрачен – може да извършите изплакване с лимонен сок.

Как да боядисате посивяла коса?

Ако имате до 30% сива коса, всичко, което би трябвало да извършите, е да боядисате косата си с цвета по ваш избор. Ако имате кестенява или черна коса и броят на побелелите коси надвишава 30%, ще би трябвало да боядисате косата си на две стъпки. Това предписание не важи, в случай че имате сива коса, която желаете да боядисате в алено.

Как да боядисате косата си на две етапи?

Първо нанесете меден колорит върху измита с мек шампоан коса. Нанесете сместа единствено върху корените и оставете да престои 30 минути. Измийте къната, след което нанесете определения от вас цвят (кафяв или черен) по цялата дължина на косата. Оставете къната за 60 минути до 2 часа.

Предимства на къна за коса?

Боядисването на косата с къна има своите несъмнени преимущества, които включват обстоятелството, че с помощта на къна може да получите хубав цвят на косата по натурален метод. Тогава евентуално нездравословни субстанции, като парабени, амонячен пероксид, никел или фенилендиамини, не проникват през кожата.

Къната усъвършенства положението на косата, акцентира естествения й колорит и й придава искра. Тя също има добър резултат върху скалпа, успокоява раздразненията и може да бъде потребна в битката с пърхота. Преди да я употребявате, би трябвало да знаете, че къната за коса също има своите дефекти, които могат да ви разубедят да я употребявате.

Къна за коса – дефекти

Къната за коса обаче няма да отговори на упованията на всеки, основно тъй като потреблението й може да наподобява неловко за някои хора.

Преди да решите да боядисате косата си с къна, научете за неприятните страни на косата с къна:

  • Сред минусите, които има къна за коса, заслужава да се спомене нейният мирис. Естествената къна мирише не изключително прелестно и много интензивно. Тази миризма обаче може да бъде смекчена посредством прибавяне на чаена лъжичка канела или карамфил на прахуляк към къна;
  • Продължителността на задържане на къна върху косата е малко по-дълга от тази на елементарната химическа боя;
  • Нанасянето на къна върху косата и измиването й може много да изцапа банята ви. Когато отмивате къна, си коства да потопите косата си в купа с вода, да я разклатите малко и да я срешете с пръсти. След това изплакнете боята под бликам топла вода, до момента в който стане прозрачна;
  • Повредените краища на косата всмукват боята по-бързо, тъй че след няколко измивания може да станат по-тъмни от останалата част на косата.
  • Къната може нежно да изправи къдриците на къдрава коса, само че не е наложително да е така;
  • Когато приготвяте къна за коса, си коства да се придържате към напътствията и пропорциите, предложени на опаковката. Много е значима и температурата на водата, в която го смесваме.

Добър избор ли е къна за коса?

Растителна къна ще бъде добър избор, в случай че желаете нежна багра, която няма да повреди косъма ви. Къната е доста по-мека от химическите бои за коса, има укрепващо и подхранващо деяние. Също е добра опция в боядисването на косата за всички, които не се интересуват от честото сменяне на цвета, а единствено за задълбочаване и нежна смяна на нюанса му.

Къната за коса обаче може да не ви хареса заради ограничавания избор на цветове и времето, което би трябвало да отделите за нанасяне. Премахването от косата също не е елементарно, тъй че, когато решите да я употребявате, би трябвало да сте готови за обстоятелството, че полученият цвят ще остане върху косата ви в продължение на доста месеци.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР