Един пленен войник в замяна на 1026 арестувани палестински бойци

...
Един пленен войник в замяна на 1026 арестувани палестински бойци
Коментари Харесай

Кой е шефът на Хамас в Газа: На свобода след 4 доживотни присъди Синуар вече е мъртъв човек за Израел

Един покорен боец в подмяна на 1026 задържани палестински бойци - тази невероятна замяна сред " Хамас " и държавното управление на Бенямин Нетаняхu се случва тъкмо преди 12 години.

Войникът е Гилад Шалит, който е хванат при изненадваща офанзива на палестинска бойна група против граничен патрул в Израел. Младият мъж се прибира вкъщи след близо 2000 дни, прекарани като пленник на " Хамас ".

Символичната договорка обаче има висока цена, която през днешния ден Израел заплаща с лихвите. Сред освободените палестински бойци, които " Хамас " желае да получи в подмяна на Шалит, е индивидът, който през днешния ден управлява " Хамас " в Газа.

Това е Яхия Синуар - съосновател на службите за сигурност на " Хамас ", лежал близо 22 години в израелски затвори поради поредност убийства.

Интересното е, че Синуар е бил измежду най-големите съперници на договорката за замяна на пандизчии през 2011 година, макар че е персонално миропомазан от нея. Той считал, че Израел е трябвало да освободи доста повече хора против Шалит.

Синуар и подчинените му през днешния ден държат в ръцете си ориста на отвлечените над 100 заложници от Израел на 7 октомври.

За Израел - той към този момент е " мъртъв човек ".

Роден е през 1962 година в Кан Юнис, в южната част на Ивицата Газа, на територията, която през 2007 година " Хамас " лишава от палестинските управляващи с прелом. Точно оттова потегля и офанзивата против Израел в събота.

Негов комшия и другар в тези години е Мохамад Далан, бъдещият началник на " Фатах " в Газа, палестинската партия, основана от Ясер Арафат.

Постепенно връзките им се трансформират в политически спор - до момента в който Синуар работи за " Хамас ", Далан оглавява службите за сигурност в Газа и потегля на задача против водачите на военното крило. Много от тогавашните бойци на " Хамас " са задържани от палестинските сили, брадите на ислямистите са обръснати в символ на пренебрежение.

Яхия Синуар не приема съревнование в родината си. Играе роля на страж на идеологическата непорочност - през осемдесетте години той основава политическата полиция на " Хамас ".

През 1989 година той е задържан в Израел и е наказан на 4 доживотни присъди, откакто убива двама израелски военнослужещи и четирима палестинци, които заподозрял, че предавали информация на противниковата страна.

Научава иврит, до момента в който прекарва над две десетилетия в израелските затвори. Описват го като човек, който познава добре манталитета и чувствителността на израелското общество.

През 2008 година лекари от Израел избавят живота му, откакто го диагностицират с мозъчен израстък и го оперират - по това време той към момента излежава присъдите си.

Когато през 2017 година той е определен за началник на политическото крило на " Хамас " в Газа, оценките в Израел са разнопосочни. Някои еврейски анализатори настояват, че може би е станал по-прагматичен, и даже се е убедил, че е невероятно да се победи с оръжие израелската страна. Поне не в една единствена борба.

Други обаче го разказват като коренен водач, възнамерявал голям брой терористични офанзиви, който постоянно е поддържал нападателна и непримирима линия против Израел.

Създателят на паравоенните отряди на Хамас в действителност редува напрежението с взаимни отстъпки.

През 2018 година той написа обръщение на иврит до Бенямин Нетаняху, до момента в който текат договаряния за дълготрайно помирение: " Поемай калкулиран риск ".

Тогава Нетаняху се съгласява на съглашение, с което Катар стартира да дава финансова помощ, предопределена за издръжката на цивилни чиновници на " Хамас " и за фамилиите в Газа, които живеят в бедност поради продължаващата 16 години обсада. До 2021 година близо 30 млн. $ се внасят в Газа в куфарчета през следени от израелската войска точки.

Сделката е доста спорна, следите на милионите се губят в Ивицата Газа, а някои коментатори настояват, че те са употребявани за укрепване на военната конструкция и производството на ракетите, които сега обстрелват израелските селища.

В момента Нетаняху е подложен на тежки рецензии за това, че е пренебрегнал заплахата от фундаменталистите, с цел да си купи успокоение сред периодическите цикли на принуждение - и индиректно е оказал помощ за подсилване на " Хамас " за сметка на намаляване на формалната палестинска власт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР