Един от задържаните за източване на Здравната каса през фиктивния

...
Един от задържаните за източване на Здравната каса през фиктивния
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста арестуваните за източване на милиони от Здравната каса

Един от арестуваните за източване на Здравната каса през фиктивния медицински център в Пловдив е направил пълни  признания пред арбитър, заяви наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. За схемата са арестувани 8 души, а петима през днешния ден се изправиха пред Районния съд.
Прочетете още
Пред съда се изправиха шефът на медицинския център " Медлайф " Ненко Василев, доктор Ростислав Костадинов и тримата помагачи, които са чиновници на компаниите на уредника - Пламен Коларов, Веселина Николова и Златка Бързашка. Коларов е индивидът, направил цялостни признания пред арбитър. 

Д-р Ростислав Костадинов не е взел участие в съставянето на протоколите, с които са източвани пари от НЗОК. Тези обвинявания са неуместни. Явно е станало някакво комплициране. Надявам се пловдивския съд да откри какво е то ", това разяснява юристът на един от арестуваните пловдивски лекари от фиктивния медицински център на доктор Ненко Василев- Стефан Петков. Според юриста няма законово съображение той да бъде арестуван. " те не са нормалните нарушители. Освен това нито едно от повдигнатите обвинявания не планува най-малко 10 години затвор, а наказванията са от 3 до 15 години. Моят клиент няма срещу да му бъде наложена мярка за неотклонение, само че дано тя да е такава, че да може да се пази ", съобщи юристът. Според Петков Костадинов е работел за въпросния медицински център, правил е прегледи, само че няма общо с подправянето на документите. Като член на лекарската комисия, подписът на доктор Константинов стои под въпросните протоколи. " Тези протоколи са в електронен тип и се подават в касата по електронен път. Ясно е лицето, което ги е входирало и това не е доктор Константинов. Да не забравяме, че и лекарите рядко работят персонално с електронните си подписи. Обикновено ги оставят на сестрата, която попълня документите за НЗОК " съобщи юристът. 



“Поискахме най-тежката мярка за неотклонение, по отношение на петима от  обвинените. За другите трима има справедливи аргументи, от които преценихме, че не могат да се изправят пред съда, те са здравословни и възрастови. Реално, от двете компании на единия от обвинените, са прибрани даже повече от 850 000 лв.. По всички протоколи, които са издадени към този медицински център, са изплатени 5 200 000 лева За  към 4,5  милиона  лева  ние би трябвало да разберем дали правомерно или непозволено са постъпили или не ”, съобщи прокурор Пехливанов. Държавното обвиняване добави още, че парите ще бъдат върнати на страната. Предстои да бъдат направени запори от съда на всички сметки, недвижими имущества, дружествени дялове, притежавани от обвинените. Прокурорът споделиха още, че на този стадий не съществува доказателство в тенденция, че някой от Здравна каса е забъркан също в схемата.



“Протоколите са формирани по планувания ред. Имам подписи от лекари. Един от лекарите направи цялостни признания като обвинен пред арбитър. Не мисля, че сме в неверна посока, както бяхме упрекнати в правосъдната зала " сподели обвинителят. 

Прокурор Пехливанов сподели, че единствено двама в правосъдната зала са лекари, а останалите трима са били чиновници в магазина.

По думите на прокурор Пехливанов тримата чиновници са набирали хора, посредством които да бъде източвана касата. Обикаляли са и по дребни обитаеми места, с цел да събират персонални данни, като заблуждавали хората, че им се поставят помощни средства. В някои от случаите са изписвани такива на стойност 7000 лева, а пациентите са получавали 7 пъти по-евтини средства.

Те са правили дейни дейности по даването на помощни средства, по събирането на данни, като са се представяли за медици.  Обяснявали са на хората, че им се поставят медицински средства. Питали са ги дали имат диагноза или заболяване, в резултат на това по тяхна преценка са им предоставяли ортопедични обувки. Това не е съобразено със закона и също по този начин те не са били лекари, съобщи обвинителят. 

“Няма данни по делото, че обвинената Василева е доктор.В правосъдната зала стана ясно, че има здравно обучение. Другите двама са били дистрибутори, които са влизали в ролята на медици. На място са спирали хора, гледали са им краката, изписвали са медицински принадлежности. И са им казвали заучени изречения, че им се “полагат ”, а те не се “полагат ”, те се “изписват ”. Събирали са хора, ходили са по общини и така нататък Събирали са персоналните карти на хора и са ги изпращали в магазина ”, приключи прокурор Пехливанов. 

" Съжалявам, че медиите не бяха вътре, с цел да чуят пледоарията ми " съобщи юрист Зоя Тошкова. няма по какъв начин всички обвинени да са правили едно и също.

Съдът остави и петимата в ареста. Съдията съобщи, че съгласно събраните доказателства всеки от обвинените е съпричастен към закононарушението. Не е налице заплаха от укриване, само че в случай че бъдат пуснати с по-лека мярка има заплаха да извършат друго закононарушение.

Адвокатите на всички арестувани обявиха, че ще апелират пред Окръжен съд. 

 Кои са арестуваните лекари?

Д-р Ненко Василев е добре прочут на Икономическа полиция. Всъщност това е следващата скица за източване на бюджета от пловдивския доктор. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „ Медлайф ”. „ Медицински център Медлайф “ ЕООД е записано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 година и към оня миг едвам е навършил 18 години.

 Компанията е със седалище в София, макар че Василев е от Пловдив, и с предмет на активност: Осъществяване на профилирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с разнообразни приети специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна ревизия, включително диагностика, лекуване и наблюдаване на заболели, съвещания, профилактика, лабораторни и други типове проучвания, определяне на медикаменти и лекарствени средства, експертизи на краткотрайна неработоспособност, издаване на медицински документи по отношение на активността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с реализиране на извънболничната помощ, както и всички типове търговски покупко-продажби, нужни за облекчаване потребностите на реализираната здравна активност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил безусловно мним и там не са осъществявани нито една от изброените по – горе действия.  

Управител е татко му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функционалност, той би трябвало да има и нужната здравна подготовка. Според публични документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като доктор през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска компетентност „ Вътрешни заболявания “ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година приключва здравен мениджмънт с тапия в УНСС.

 Името на Василев е забъркано в доста кавги. Той е някогашен шеф на Медицински център „ Аврора ” /бившето ДКЦ „ Надежда ” в кв. " Гагарин " /. След банкрута на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на личния състав на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински такъми за хора с увеждания.

През годините негови компании натрупат съществени отговорности към Национална агенция за приходите, банки и контрагенти. В разследване на това има запори, банкрути и завлича редица компании.

Проф. доктор Ростислав Костадинов работи в катедрата по " Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации " в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото присъединяване буди неразбиране, поради блестящата му лекарска биография. Той е работил като боен доктор, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, взел участие е в редица задачи в чужбина. 

Проф. лекар Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените ситуации и шеф секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на работа в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и по-късно и здравното застраховане на интервенцията " Обединен защитник " в Либия през 2011 година, за което е награден с медал от главния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния научен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и експерт в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален районен съюз на КТ " Подкрепа ". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е измежду най- уважаваните лекари във Велико Търново. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР