Един от водещите световни специалисти по генетика смята, че може

...
Един от водещите световни специалисти по генетика смята, че може
Коментари Харесай

Харвардски професор търси доброволка, съгласна да роди неандерталец

Един от водещите международни експерти по генетика счита, че може да реконструира ДНК на неандерталец и да възкреси изчезналия преди 33 хилядолетия човешки роднина. Амбициозният му проект изисква " жена с авантюристичен дух ", която да износи пещерното бебе, написа Daily Mail.

Професор Джордж Чърч от Медицинската школа на Харвард е уверен, че неговият разбор на костни проби е задоволителен, с цел да пресъздаде неандерталската ДНК и да я вгради в стволови кафези.

Тези стволови клетки би трябвало да бъдат инжектирани в човешки ембрион в ранен етап на развитие.

Схемата припомня за " Джурасик парк ", с едно допълнение - изчезналият тип би трябвало да бъде изхабен и роден от човек.

След развъждането му за няколко дни в лабораторни условия, ембрионът би трябвало да бъде вкоренен в утробата на доброволка, подготвена да бъде сурогатна майка на хибридното бебе.

Чърч твърди, че неандерталците не са били тромави звероподобни същества, какъвто е известният стандарт за тях, а високо интелигентни - размерът на мозъка им е бил почти на днешния човек, изработвали са и примитивни принадлежности. Според него тези антични наши роднини биха донесли изгода на актуалното човечество.

" Неандерталците евентуално мислят друго от нас. Биха могли даже да са по-интелигентни. Ако пристигна време да се оправяме с тежка зараза или да напуснем планетата, техният метод на мислене може да се окаже от изгода, " споделя ученият пред немското списание Der Spiegel.

Дори и концепциите на Чърч да са осъществими, законодателството в множеството страни не разрешава клонирането на хора.

Много учени се притесняват, че нео-неандерталецът може да не развие имунитет към актуалните заболявания или че процесът може да докара до деформации.  Съществуват и многочислени етически съображения.

" Не мисля, че е заслужено да се слагат хора... в условия, в които те ще станат обект на насмешки, а евентуално и боязън ", декларира Бърнард Ролин, експерт по биоетика от държавния университета на Колорадо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР