Един от вечните спорове по морския бряг редом с цените

...
Един от вечните спорове по морския бряг редом с цените
Коментари Харесай

Орнитолог обясни разликата между чайка и гларус

Един от безконечните разногласия по морския бряг паралелно с цените на цацата и бирата, е несъмнено, този за чайките и гларусите. Заради това burgas24.bg се допита до орнитолог кое в действителност е чайка и кое гларус.

Отговорът на експерта беше изключително завладяващ и постави един път вечно завършек на разногласията.

В България най-често се срещат два 2 типа чайки – това са речната чайка и средиземноморската жълтонога чайка.

Първата е дребна и гнезди на няколко места в страната (основно Дунав и черноморското крайбрежие). Много постоянно може да се види да върви по пясъка или в прибоя на вълните, където си набира храна.



Вторият тип е средиземноморската жълтонога чайка, която е много по срещана и позната на хората в България. На нея в действителност всички споделяме гларус.

Този тип чайка е всеяден тип – може да яде всичко, до което се докопа.

Това е и повода за бързото му разпространяване навътре в страната, в това число и в столицата - надалеч от морския бряг.

А едвам преди 150 години гларусът се е срещал извънредно рядко в родината ни.

От къде идва имената гларус и чайка и каква е разликата?

Нека се върнем на чайките – научното име на жанр чайки е Larus. Думата " гларус " няма изцяло потвърден генезис. Напълно е допустимо да идва от латинското Larus, като локалният акцент я трансформира в " гларус ".

Та, гларусът в действителност е една много огромна чайка с научно име Средиземноморска жълтонога чайка (Larus michahellis), разяснява орнитологът.

Общопознато е в България да назоваваме огромните чайки - гларуси, а по-дребните птици са си просто чайки. Експертът оборва и една необятно популяризирана погрешна доктрина – гларусът бил брачният партньор (мъжкият), а чайката – брачната половинка (женската). Това просто не е по този начин, съгласно науката.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР